Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

AUDIOKNIHA: 3x Barbora Hrzánová

30. 03. 2009
13
18
2271
Autor
řádek

Přiznávám, že pro tu ženskou mám slabost. Respektive – pro její herecké schopnosti. Hned po absolvování DAMU přijala angažmá v Národním divadle a poté v Divadle na Zábradlí. V audioknihách z „poslední“ doby se představuje Bára hned třikrát, a sice v dramatizacích knih Hrdý Budžes, Oněgin byl rusák a v nezkrácené verzi audioknihy Karlík a továrna na čokoládu.

 

Irena Dousková napsala román Hrdý Budžes, který prošel „reinkarnací“ od knihy k divadelnímu představení a od divadelního představení k rozhlasovému pojetí, vydal Supraphon (2 CD, 2004) v režii Jana Fuchse. Za divadelní představení Hrdý Budžes získala Bára v roce 2003 cenu Thalie a to zcela právem. Role desetileté Helenky Součkové, která vypráví svůj příběh z doby počátků normalizace v 70. letech, se Bára zhostila s neodolatelným půvabem.

 

Podobnými proměnami si prošel i druhý díl příběhu Heleny Oněgin byl rusák. Jeho audio podobu má na svědomí opět Supraphon (2 CD, 2009) s režisérem Janem Fuchsem. Helena je o pár let starší, maturuje na gymnáziu, doba normalizace vrcholí. Bářin přednes, který se v prvním díle překvapivě blížil projevu desetileté dívenky, se mění a posluchač bez problémů přistupuje na pojetí dospívající Heleny, které se liší a zároveň podobá Heleně z prvního dílu.

 

V obou případech se jedná o divadelní podání. Ne o četbu jako takovou. Jde o plné zosobnění hlavní postavy, která je zároveň vypravěčkou obou na sebe navazujících příběhů. Jde v podstatě o záznam divadelního představení, které Báře umožňuje svou postavu dotvářet, vtisknout jí výraz, na který při klasickém předčítání není takový prostor. Bára v takovém způsobu exceluje. O to víc mě ale zajímalo, jak si Bára poradí do třetice, a sice s audioknihou Karlík a továrna na čokoládu.

 

Nezkrácenou verzi knihy od Roalda Dahla na 4 CD (4 hod. a 35 min.) vydalo Tympanum v roce 2008. Režie se ujala Hana Kofránková, hudbu zpracoval Marko Ivanovič. Zvuk, střih a mastering má na svědomí Ladislav Reich. Domnívám se, že v tomto případě se realizační tým osvědčil.

 

Bára knihu víceméně nehraje, ale předčítá, udržuje si nadhled nad příběhem, což považuji za klad u audioknih. Její přednes je laskavý a podřízený žánru (dětský fantastický román), dynamický a ztvárnění jednotlivých postav konstantní. Posluchače – a nejen dětského – pobaví i překvapí a troufám si říct, že svým přednesem dodává příběhu na tajemnosti a napětí. A já upřímně doufám, že Karlík a továrna na čokoládu není poslední Bářin audio-počin a že se dočkám i jejího ztvárnění beletrie pro starší posluchače.


18 názorů

Diana
29. 04. 2009
Dát tip
Výborná recenze. Hrdého Budžese jsem viděla na scéně - nemělo chybu! Ostatní jsem neznala a tak je pro mne recenze velice užitečná. Hned si koupím ten druhý díl. Dík a Tip*

dapler
05. 04. 2009
Dát tip
Čím déle Bára hraje,tím více v ní vidím stopy jejího otce,Jiřího Hrzána. Prožil jsem s ní dětství a dospívání a vždy když ji vidím hrát,říkám si: "ona nehraje,ona taková prostě je"...osobnost s talentem "malého boha/héma".

řádek
02. 04. 2009
Dát tip
Právě nalezeno: Bára Hrzánová po čtvrtý aneb Pipi Dlouhá punčocha :) http://www.kosmas.cz/knihy/145774/cd-pipi-dlouha-puncocha/ To snad vezmu i na milost Pipi, která se mi nikdy v dětství nelíbila ;)

zpátky na Totem už nikdy! hrozné místo

"Zora Jandová je vyjímečná umělecká osobnost." tak teď sem poprskal obrazovku v celé její ploše, tohle mi už proboha nedělej

JiKo
01. 04. 2009
Dát tip
Poslechl bych si to kdyby to bylo v mp3 :-) Tedy zejména toho Oněgina, protože Budžese mám jako divadelní videjo a fááákt dobrý.

řádek
01. 04. 2009
Dát tip
Urvisu: nechceš to říct napřímo? :)

Lakrov
31. 03. 2009
Dát tip
Její herecké umění oceňuji už možná víc, než dvacet let. Poprvé si na ni vzpomínám z filmu 'Dva na koni, jeden na oslu' (film sám zas až za tolik nestál, její postava z něj trochu 'vyčnívala') a pak hned z 'Requiem pro panenku' (opět spíš zajímavá role, než dobrý film). Z divadla ji bohužel neznám a o zmiňovaných audiozáznamech nemám vůbec tušení, že něco takového existuje. Děkuji za upozornění :-)

Marcela.K.
31. 03. 2009
Dát tip
Podepisuji :-)

avox
30. 03. 2009
Dát tip
jo, Báru taky můžu...

poprvé jsem jí zažil asi na divadelní pouti na Střeleckém ostrově, cca 1988...a taky Requiem pro panenku...

řádek
30. 03. 2009
Dát tip
dík :)

řádek
30. 03. 2009
Dát tip
V tom případku cdčkem Oněgin byl rusák nic nezkazíte :)

Dostala jsem Hrdého Budžese darem. Ano, také moc líbí, koneckonců jako Barunka sama... *

Vaud
30. 03. 2009
Dát tip
Mám Hrdého Budžese s Bárou a je to super!! moc fajn recenze! *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru