Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

J.B.Zasmikurwa

17. 05. 2009
8
29
2629
Autor
ikaika

Vlastním jménem Jakushi Benedikto ITO se narodil 10.ledna 1920 ...

Vlastním jménem Jakushi Benedikto  ITO se narodil 10.ledna 1920 ,shodou okolností v den připojení Hultschiner Ländchen (chcete-li Prajzska), k ČSR.
Narodil se ve volném svazku  22letého nižšího, japonského, císařského úředníka K.Ita, tč. pověřeného funkcí v hlavním městě Slezska Breslau (nyní WROCLAW-PL), a 18leté studenky Nortburgy Michalnitz-Jankowski von Baarn (nyní Vojenský újezd Libavá ČR), narození dítěte způsobilo skandál v obou nacionalisticky smýšlejících rodinách, otec Kazujoshi byl odvolán do Tokia, matka s dítětem byla odeslána na statek k tetě Marichen (patrně Marie Charlotte Michalnitz von Freihurki) do Spreewitz (nyní Spreewitz DE), čímž prakticky padl domluvený sňatek s Friedrichem von Eichendorff- vnukem básníka Josepha Eichendorffa (Joseph Karl Benedikt Freiherr von Eichendorff (10. března 1788 zámek Lubowitz u Ratiboře, Horní Slezsko26. listopadu 1857 Nysa) -byl významný prozaik, básník a dramatik německého romantismu. Autor světoznámých Písní Darmošlapa)

Patrně na počest tohoto básníka byl ve věku tří let pokřtěn jménem Benedikto v kostele Svatého ducha v Troppau(nyní Opava ČR),  o rok později se jeho matka provdává za správce Lichtensteinských panství a mladý Benenidikto(vydávaný za mladšího bratra nevěsty) zůstává v opatrovnictví své tety Marie, se kterou se v roce 1931po jejím sňatku se statkářem a velkoobchodnkem s lihem Janem Zawadou stěhuje do Gliwitz (nyní Gliwice PL).

Mladý Benedikto byl v první fázi své tvorby silně ovlivněn svým původem, ve třinácti letech mu jeho otčím vydává v počtu sta kusů sbírku dvanácti básní "Schlesische Samurai" - vydavatel Aron Kapperstein- Volksstrasse 12 Gliwitz. Neúspěch první sbírky mladého autora silně zasáhl a mj. z rodiných důvodů(narození syna Marie a Zawady) se stěhuje ke své sestře (vlastně matce- pzn. autora) na Mittel Hoff (nyní Střední dvůr-ČR), zde se seznamuje s dílem Petra Bezruče- Slezské písně.
Předválečná vlna Slezského uvědomění-  živená rostoucí podporou německého nacionalismu -dle některých, zejména českých historiků, přináší sbírku "Vesele Darmodzeja"( Darmodějova svatba)- první sbírku psanou  slezsky v hornoslezském dialektu "PO NASZYMU"

Wikipedia: dialekt slezštiny(Za jazyk ji pokládá Knihovna Kongresu Spojených států, která slezštině přiřadila mezinárodní kód „szl“.)
Nářečí jsou nebo byly slovanské dialekty na území Slezska. Dosud se jimi mluvi na Horním Slezsku (okolí Katovic, Ratiboře, Hlubčic)Hlučínsku a Těšínsku, kde podle některých zdrojů, je považovano za samostatný jazyk "PO NASZYMU"

V roce 1938 vydává Benedikto vlastním nákladem nadlouho poslední sbírku "Slonzskie wzlyky- rycz czarna kuro"(Slezské vzlyky-breč černá slepice)- parafrázi bezručových Slezských písní- a odjíždí za svým otcem do Palestiny, přidělencem na císařské ambasádě.

Posledním dílem je monument IKA, který čeká na své publikování- toto dílo není podepsáno jako předchozí sbírky  jménem Benedikto ITO, ale pseudonymem Zasmikurwa J.B. vzniklým spojením písmen křestních jmen autora a přezdívkou autora z reálného gymnázia v Glivitz


29 názorů


ikaika
23. 05. 2009
Dát tip
á pán je znalec zravím Landek .-)

jejdavilda
23. 05. 2009
Dát tip
Já myslel do Palestiny jako do Štěpánkovic

ikaika
22. 05. 2009
Dát tip
nesmím chlastat

ikaika
20. 05. 2009
Dát tip
jebat

raja
20. 05. 2009
Dát tip
mojžíš, tele, žabař, stupido, vůl...Márve, nemáš už dost?:p

no, není problém dostat ho do čítanky, akorát se nesmí sklapnout :o)

ikaika
19. 05. 2009
Dát tip
máš recht- to mě nenapadlo- dostat ho do čítanky :-))

konečně někdo s pořádným životopisem. Nemusím čekat, až bude v čítance :o)

papouch
18. 05. 2009
Dát tip
:)

ikaika
18. 05. 2009
Dát tip
díky za to .-)

ikaika
18. 05. 2009
Dát tip
děkuji

papouch
18. 05. 2009
Dát tip
dobře.. úplně ne, marvine, tak 99% :-p

Úžasné a skvělé! Podivuji se, že jsem tohoto autora až doteď ignoroval.

reka
18. 05. 2009
Dát tip
tohle mě pobavilo. A docela mě mátlo, co z toho je pravda, a co je vymyšlené. Má to takovou dobrou patinu starých životopisů. A sbírka Slezský Samuraj je výborný nápad. Vůbec mi to celé přijde jako dobrý nápad a myslím, že by mě bavilo číst celý život tohohle Japonce na pozadí historie první republiky jako román.

moorgaan
18. 05. 2009
Dát tip
mne se libi jak slezane na vsechno rikaji "ni"..to znamena ano i ne...takove prima alibisticke.-))

papouch
18. 05. 2009
Dát tip
marvine ty jsi ale vůůl

ikaika
17. 05. 2009
Dát tip
Nortburga- matka autora byla s nemanželským dítětem rodinou odeslána k tetě Marii(mladší setře hraběte Michalnitz), která se dítěte ujala- po sňatku Marie a narození jejího syna Konráda Zawady, se autor uchýlil ke své domnělé sestře- ve skutečnosti své matce

ikaika
17. 05. 2009
Dát tip
už je todál- snad :-)

:-(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru