Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Auto

30. 06. 2009
0
13
3457
Autor
Saetri-Ihn

Ze sbírky "Uvězněn v normostraně" - 1800 znaků přesně.

Naše duše se srážely na oknech automobilu, kde tvořily třpytící mrtvé krůpěje; tvář po nich klouzala dolů, zatímco já bojoval sám se sebou o vědomí. Prohrál jsem a ucítil bolest, - hlava nezaujatě sjela, kosti se v krku zpříčily -, a já získal vědomí nazpátek; nepřítel na chvíli polevil – vyslal onu bolest, aby mohl vzápětí, v dalším souboji znovu vyhrát. A znovu. A znovu. A pořád dokola, tak dlouho, dokud bych svou prohru nepřijal a nepoložil hlavu dozadu na opěrku, odkud by už nespadla dolů. „Nechci,“ ozval jsem se v duchu. 

Namožené svaly pomalu zvedaly hlavu zpátky, byl to ten nepřítel nebo já; opět jsem ji položil na chladivé sklo, to jsem byl já.

Před chvílí bylo venku nesnesitelné horko, ale déšť jej zahnal. Pneumatiky tiše rozrážely vodní hladiny, které se usadily v důlcích betonových bloků; automobil poskakoval po spárách dálnice, zatímco já jsem si toho všeho mohl, díky vědomí, užívat. Tempo těch skoků mi jakoby počítalo čas. „Zpomal trochu, ať se to auto nesmekne,“ pověděla matka sedící předemnou. Moje slova! Zpomal ty skoky... Otec – řidič odpověděl velmi tiše, jako by na tom nezáleželo, a mírně přibrzdil. Ničemu to nepomohlo, byl to klam.

Jeden ze spojů vybočil z taktu a rázné poskočení auta mi převrhlo hlavu dozadu na opěrku. Vzdalo mě to, za mě, sobě samému a já nevzdoroval; pomalu jsem se začal ztrácet.

„Co když se vybouráme a již se neproberu? Až příliš si vážím těch posledních vteřin křiku před temnem, než abych riskoval, že je prospím; ikdyž vím, jak hloupé to je: vážit si jich a litovat jich už nebudu moci, jelikož nebudu a jestli budu, tak jich litovat nebudu ani chtít, jelikož to bude, vzhledem k mé existenci, zcela zbytečné, jakoby běžné probuzení,“ avšak mysl toto odmítala přijmout a tak se stala novým nepřítelem na semišové opěrce zeleného auta.


13 názorů

Alojs
07. 07. 2009
Dát tip
Okolnosti tvého zdejšího pobytu jsou minimálně dost podezřelé, ale budíž. Nejsem proti metafoře, aby bylo jasno, ale pokud mi daná metafora, abstrakce nepřijde dobrá, nebudu přece házet jeden tip za druhým a chválit, navzdory svým vnitřním pohnutkům. Tohle dílko mi nepřijde špatné, ale postrádám zde vypilovanost na tak malém prostoru. Tu použít dláto, tu zase lak a zakonzervovat... Pomyslně. ... Nehledě na to, jakkoliv vypilovaná forma nemusí zastřít neuspokojivý obsah. V dnešní materialistické době pseudoumění jen kvetou. Ta umění založená na hezké obálce, hezké fasádě... ... Ale to není vše. Můj názor, pohled. ... Pane, respektujte to. Kolik je lidí, tolik je názorů. A prostor pod textem je pro to koneckonců určen.

Saetri-Ihn
03. 07. 2009
Dát tip
Díky Waxi, jsem rád, že v tom někdo něco uviděl. Jsem si vědom toho, že jsem svým vysvětlením zbořil polysémičnost, ale nevím jak jinak jim dokázat, že to není jen směs pěkných slov. Opravdu nejsem nějaká 13 letá holčička píšící o růžových jednorožcích... Ale omlouvám se ti, že jsem ti zkazil "zážitek", nebo jak ten dojem/otázky/výklad z něčeho nazvat... ALE MAJÍ PRAVDU, JSEM JEN SKLÁDAČ PÍSMENEK A NÁROK NA MYSLÍCÍ ČTENÁŘE MAJÍ JEN VELESPISOVATELÉ. JÁ SE MUSÍM SPOKOJIT SE STROJOVÝM POPISEM SVĚTA. UŽ ABY VYNALEZLI "TEXTOAPARÁT" A SVĚT LITERATURY SE MOHL UKONČIT, OSTATNĚ JAKO SE TOMU UŽ STALO S MALÍŘSTVÍM, KDYŽ VYNALEZLI FOTOGRAFII (POZN. IRONIE).

Wax Cage
03. 07. 2009
Dát tip
Jedno dělat si škrtněte.

Wax Cage
03. 07. 2009
Dát tip
Napadá mě šestnáct milionů způsobů jak zareagovat, tak zkusím ten někde kolem osmého milionu: Inteligentní člověk by měl rozeznat pitomý text od dobře zakódovaného poselství. Ostatně umění je výsadou inteligence. A nikdo nikdy z pitomého textu dělat veledílo, pokud uměním žije, dělat nebude.

StvN
03. 07. 2009
Dát tip
Aby to naopak nedopadlo tak, že z každého více či méně pitomého textu budeme dělat veledílo jenom proto, abychom dostáli umělecké svobodě.

Wax Cage
03. 07. 2009
Dát tip
Pánové, pánově, přibrzděte! To nemyslíte vážně, že ne? Vždyť kdybychom svůj text nějak nešifrovali, nesnažili se mu dát punc našeho zpracování a naší interpretace, pak bychom mohli literaturu uzavřít s tím, že už všechno bylo napsáno. Jen tak dál s abstrakcí! A kdo to nepochopí, kdo se v tom nezorientuje, jeho smůla! Tohle je cesta umělcova a opovaž se z ní ustoupit. Sám bych volil asi jiné prostředí, ale aspoň je vidět, kdy a při jaké příležitosti jsi na takové myšlenky přišel. A příště, až Tě někdo osočí, ne že mu hnedka na pár řádcích vysypeš, co a jak jsi zašifroval, zničil jsi tím úplně celé dílo a zatmelil všechen prostor pro otázky a dumání. Tím jsem vytkl, co mě rozrušilo.

Alojs
01. 07. 2009
Dát tip
rozhodně bych ubral na té abstrakci. takhle spoléháš, že to čtenář vidí stejně. Jemu se však tvé obrazy mohou srážet jinak. Ve výsledku karambólově. Jak jsem ale psal - nepouštěj tohle lano. A ano, tvá reakce je fajn. Neděkuju, vypadni, znám :)

StvN
30. 06. 2009
Dát tip
Je tam strach člověka z toho, jak plyne čas - duše, která se každým okamžikem vyfukuje pryč, pak touha po zpomalení, to je to drkotání, který jakoby odpočítává, ale když se zpomalí, tak se nic nemění. Tohleto, proč jsi to nenapsal přímo takhle do toho textu? Proč takové zběsilosti jako: Naše duše se srážely na oknech automobilu, kde tvořily třpytící mrtvé krůpěje To jako nic neříká, stejně jako iks dalších amorfních vět. Umíš to napsat tak prostě a srozumitelně, tak proč to nenapsat tak? Napsat něco extra složitého umí každý. Zamotá slova a je to. Jenže v tom se právě ty myšlenky ztrácejí, víš?

Saetri-Ihn
30. 06. 2009
Dát tip
Je tam strach člověka z toho, jak plyne čas - duše, která se každým okamžikem vyfukuje pryč, pak touha po zpomalení, to je to drkotání, který jakoby odpočítává, ale když se zpomalí, tak se nic nemění. Pak boj já vs. já alias já - duše vs. já - tělo. Ale asi tuším, že se mi k tomu dostane jen už řečeného: "To bys k tomu chtěl dávat manuál?" I když tady se mi to zdá docela očividný, je to tam přímo napsaný skoro. Ono v tomhle prostředí asi nemá cenu psát něco mezi krásnými příběhy a úvahami (nebo se aspoň pokoušet). Ale každopádně děkuji za reakce, vážím si toho. ((A tohle není český děkuju a táhni, ale děkuju :) ))

StvN
30. 06. 2009
Dát tip
No nejdříve ty duše na okně a pak prostě jízda autem. Já ti nevím. Cos do toho podle tebe dal?

Saetri-Ihn
30. 06. 2009
Dát tip
Co se Vám nezdá na obsahu?

Alojs
30. 06. 2009
Dát tip
forma je místy dobrá, obsahově to, pravda, kulhá... ale nezatracoval bych ten nápad. naopak - dobrá formička na to, jak vše vypilovat. držím pěsti

StvN
30. 06. 2009
Dát tip
Dost těžký úkol psaní krátkých textů. Tady se myslím nepodařila ani forma, ani obsah.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru