Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

sonet o kapitánovi, který byl kanibal

Výběr: G_B_Show, Augustin_Šípek
31. 08. 2009
18
28
1607

autentické vyprávění skutečného mořského vlka

 

 

 

 

 

 

 

Je horký bezvětří a lodě motaj se.

Kdo lodě ušetří těch subtropickejch klimat?

Maj plachty zpocený, že by se daly ždímat.

Maj ráhna uvadlý a smrtku na vlajce.

 

 

Náš kapitán je pes. Má racka na fajfce.

A umí nadávat i naráz z fajfky dýmat

a šplhat v lanoví jak mladej zdravej primát.

Jen všechno solí rád. A rád má Malajce.

 

 

A jářku neni sám. I netvor skrytej na dně

s nim zcela souhlasí a vynoří se ladně,

hned lodě rozmlátí a brumlá: „Heuréka…“

 

 

A moře horkem vře. A vůně z něho stoupá

jak z rybí polívky. Ta stvůra neni hloupá.

V receptu scházel jí jen vývar z člověka.

 

 

 

 

 

 

 

 


28 názorů

moorgaan
21. 05. 2010
Dát tip
dobry prechodovy rytmus a napadite rymy..**

Hesiona
11. 03. 2010
Dát tip
To je fantastický! Škoda, že jsme se takovýhle věci neučili ve škole! :o)))*

Metta
29. 09. 2009
Dát tip
Pekne, ale dceri to naserviruju, az krapet vyroste. Tip*

Sršáň
25. 09. 2009
Dát tip
báseň nedovedu posoudit, ale mám takový pocit že je ve špatný kategorii

rošt
06. 09. 2009
Dát tip
u rybníka bych to dětem asi nečetl, ale ty otrlejší by to jistě zvládly. *

kremilek
02. 09. 2009
Dát tip
(čili snížený libido)

kremilek
02. 09. 2009
Dát tip
asi mam dneska sražený koule nebo co...

kremilek
02. 09. 2009
Dát tip
tak to neni na tip

kremilek
02. 09. 2009
Dát tip
jo už sem to pochopil... potřebovala právě kapitána jakožto opravdovýho "člověka" :)

kremilek
02. 09. 2009
Dát tip
počkej, ten netvor přece uvařil kapitána, takže kapitán neni člověk?

xtermik: tšumák, vždyť od starejch lidí, natož mořskejch vlků se spisovný češtiny nedočkaj:) to jsem ještě z toho projevu musela růuný vulgarismy vypípat.

první a druhá*

xtermik
01. 09. 2009
Dát tip
A mě se to příliš nelíbí .. a už vůbec né zařazení "Písmáci dětem" .. chceme-li je naučit spisovné češtině ..

no, dětem bych to asi nečetl, ale jinak se mito líbí, právě pro tu členitost...ochránci sonetu prominou :o)

Jinovata
01. 09. 2009
Dát tip
Dětská literatura určitě nevznikla vykašláním se na poetiku - naopak. Tohle ti připadá dobré pro děti? V první strofě (neodděluji ji, kdybych to dělal, nevyvozoval bych z první strofy nic pro ty ostatní) je pěkně komicky vystižena atmosféra bezvětrného parna na pirátské lodi. Když si vedle této strofy napíšu větu Loď je jen dopravní prostředek, je zplavená jak kůň pod sedlem a je jí hic a smrt má na jazyku - tak rozhodně nevidím ten samý obraz, ačkoli smysl se zdá být podobný.

Hm. Zkoušel jsem si to přečíst několikrát, dokonce nahlas. Ale výsledek je stále stejný. Děs. Nerýmuje se to, podle mě není ani zvolený druh rýmu vhodný. Myšlenka zadrhávající a pro děti zadrhnutá. Zpracováním rýmovačka pro jednoleté dítě, ale tomu asi nebudeme rýmovat o vývaru z člověka? Nebo tam ještě můžeme ..

tak takhle přece dětská literatura nevznikla, vymejšlenim alibi, je to vědomej proces. to, že se ti líbí první strofa a od toho ostatního ji odděluješ, je věc jiná. neni v ní nic víc, jen že loď je dopravní prostředek, je zplavená jak kůň pod sedlem a je jí hic a smrt má na jazyku. třebas žejo:)

Jinovata
31. 08. 2009
Dát tip
dyť povídám, skvělé alibi ;-) Je přeci jedno "co podle tebe text je". Nemůžu za to, že jsi snad omylem docílila v první strofě něčeho víc...

guy
31. 08. 2009
Dát tip
jo ho hóóó! pro mě je druhá sloka úplně nejskvělejší :-)

není zabitá. je to říkanka převlečená za sonet na karnevale (říkanka a pohádka, dva sígři - jeden sedí druhýmu za krkem a má namalovanej knír. jsou zapnutý v petrarcově županu).

Jinovata
31. 08. 2009
Dát tip
skvělé alibi, takže tu básničku musel zabít někdo jiný.. ;-)

není to sonet na vážno. k němu jsem, přiznávám dneska měla ambice, jak udávalo zadání od prof. vůbec na něj ale bohužel nedošlo. nakonec jsem dostala hravou náladu a vzniknul rychlosonet jinej: to spíš bornovská ilustrace, exotická pohádka, říkanka pro děti, proto jsem si dovolila třebas houpá a stoupá, proto je druhá sloka jako 'popiš svého hrdinu, Kubo z 2.A'. banalita nebo syntaktický absurdno a naivno je tady úplně záměrný. docela jsem se tomu smála. od začátku šlo jen o příběh o strašnym kapitánovi, co má prosolený svaly a požírá nasolený Malajce. a přesolený moře, jako horká bujabéza šla jenom ruku v ruce s jeho libůstkou. přijde mi príma, když se z utopenýho kapitána stane obyčejnej mořskej bujón. děkuju ale za takovou pečlivost a rozbor. rozhodně jsi trefil tu třetí sloku, protože ta je i vzhledem k tomu, co jsem psala vejš, jako rychlej dějovej obrat pěkně natažená. nojo, ale tři verše jsou málo na to představit příšeru, vysvětlit její sympatie ke kapitánovu oblíbenýmu pokrmu a potopení flotily... :)

Jinovata
31. 08. 2009
Dát tip
Problém s tímto typem sonetu je, že téměř vyžaduje být dokonalý a každá maličkost jej ničí. První strofa je zvukově i obrazně skvělá, přimíná ostré pero klasiků. Až na to zopakování slova lodě - které ale s větší trochou snahy jde číst jako zvýraznění prvku "motání". Podobně, i když ne tak výrazně se opakuje v další strofě fajfka. Druhá strofa ale oproti první trpí ani ne tak technickou nedostatečností (i když zkomplikovaný rytmus oproti předchozí sloce mi taky moc neladí), jako jakousi slepotou obraznosti. Nepůsobí už celistně a sugestivně, ale spíš nahodile, těkavě, roztříštěně. Pták na fajfce a nadávání působí spíš jako ozvláštnělé stereotypy. Malajci sice představují potenciální osvěžení, nestojí ale na pevné zemi. Jsou tím jediným, co mi po přečtení strofy zůstane před očima - první strofu jsem vnímal celou. Třetí strofa je protahovaná a opisná, jako by mělo jít o stylizovaný popis děje v nějaké homérské básni - tam se ovšem pracuje na mnohem větší ploše. Rýmování stejně jako pointa vyznívá nakonec banálně. Díky velmi povedené první strofě to vše zamrzí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru