Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

UBOAT

16. 01. 2010
15
26
3382
Autor
ikaika

snad to tady projde .-)

   Přišel jsem domů v pohodě, a potkal jsem matku. Můžete přijít domů jakkoli v pohodě, ale když ve dveřích potkáte matku, máte automaticky průser. Nejsou výjimky, vesmír zná miliardu různých náhod, ale ani jedinou výjimku.

 Byl jsem sjetý- normálně- na prach- do pohody, její pěstičky bušily do mé hrudi, směšně a zoufale, nebylo mi jí ani trochu líto, a výjimečně jsem nelitoval ani sebe, vykřikovala výhružky, prosby, zaklínadla a hovna.

  Byla cizí, dobrý Bože odpusť mi, byla tak cizí, hysterická ženská, zaklínající se mým životem, hledal jsem v sobě zbytky lidství, hledal jsem v sobě zbytky fetu který mě před chvíli nutil objímat kdejakou krávu, hledal jsem v sobě lepší Já, a nenašel jsem ani to blbé prázdno, byl jsem bod před velkým třeskem, který vybuchl. Stál jsem a tupě civěl na dveře, které provokativně zabouchla, mohl jsem zaklepat, mohl jsem zaškrábat jako fotr, a slibovat nemožné, mohl jsem něco udělat- neudělal jsem to. Civěl jsem na zabouchnuté dveře, a všechny jedy ve mě křičely: rozkopej je, zapal ten posraný barák a uteč- uteč debile.

  Neudělal jsem to, otočil jsem se na podpadku, a šel  bez smyslu chladnou nocí, občas utíkal, občas sprintoval, poskakoval na místě, polykal jsem zbytečné slzy a vzdor, nepřekonatelný vzdor, který mě činil silnějším a silnějším,polykal jsem vzdor, který nešel pozřít- gigantickou kreaturu zhrzeného Já, chtěl jsem polknout sám sebe, a v tom samopozřívajícím běhu, jsem si uvědomil beznadějnost své situace- nemám už nic, vůbec nic,kromě dvou pětek v kapse a pocitu absolutního prázdna.

  Byly tři hodiny ráno, venku mínus dvanáct, a šílený hlad mi rval žaludek- to sis pomohl rebele, vyčítalo mi něco, co by se za střízliva, dalo nazvat svědomím. "Uvažuj hňupe!"- křičel jsem, možná i nahlas, koho teď natáhneš? Domů nemůžeš. Babička zavolá mamce. Kamarádi tě pošlou do Dža. Zbývala jen jediná štace- Uboat. Uboat- starý blázen o kterého se žadný z jeho potomků nechtěl starat víc než je zdrávo- velké investice totiž přinášejí nejistý výnos. Uboat ten největší podivín na světě.

Bušil jsem na dveře jako vzteklý, než se konečně rozsvítilo.

" Gdo je?" ozvalo se.

" To jsem já dědo ,Honza".

"Kery Honza, do řiči?"

"Hanys, synek Karla."

"Kereho Karla?"

"Tvojeho Karla, do prdele!"

" A gdo umřel?"

"Nigdo Opa, proboha otevři, bo zmrznu."

Dveře se potevřely.

"Podaj ruku!"

Prostrčil jsem zkřehlou ruku škvírou ve dveřích.

"Kurwa Johan, to si němuh povědžeč zaraz?!"

Mohl, ale bylo by mi to hovno platné, naštěstí jsem byl konečně v teple, Uboat přihříval na plotně polévku a mlčky proti hrudi krájel tlustý krajíc chleba, díval se někam přez moje rameno jako bych tu nebyl.

"Utekl jsem z domu dědo."

"Ja?"

"Ano, mohl bych u tebe chvilku bydlet?"

"Čemu ni." opověděl nezaujatě trhajíc kousky chleba do vařící polévky.

"Nebudu ti na obtíž, vlastně tu jenom občas přespím"

"Čemu ni." odpověděl v klidu, a postavil přede mě talíř polévky s natrhaným chlebem, vedle kterého položil krajíček namazaný máslem a slánku.

"Susedži zabijali, to dobra zuppa, ale němam už ovara, bo sem ho zid." řekl a v očích mu zajiskřilo

Bylo mi vlastně jedno že sousedi porazili prase, bylo mi jedno že děda sňedl ovar, byl jsem v teple a měl před sebou talíř polévky, bylo mi jako v ráji, tupě jsem pozoroval tu malou kuchyni, chtěl jsem vzít lžíci, ale mimořádně silný stisk mi sevřel zápěstí.

"Ty se němodliš?"

"Já už to neumím dědo"

"No to opakuj," řekl v klidu

Uojcze nasz, kery jeżeś we ńebje,

bydź pośwjyncone mjano Twoje.!

Przińdź krůlestwo Twoje,

bydź wola Twoja,

jako we ńebje, tak tyż na źemji.

Chleb nasz kożdodźynny daj nům dźiśej.

A uodpuść nům nasze winy,

jako i my uodpuszczůmy naszym winńikom.

A ńy uwůdź nos na pokuszyńy,

ale zbaw nos uode złego.

Amyn.

 

 Opakoval jsem po něm slovo od slova  Otčenáše, a pak jsem zhltal tu skvělou zabíjačkovou polévku s chlebem, který jsem si zapomněl osolit. Seděl naproti, pohledem míříl někam nad mé rameno, oči mu zářili.

"Dědo proč jsi chtěl vidět moji ruku?"

Vyhrnul si košili, z předloktí sundal kožený chránič zakrývající obrovskou jizvu, a položil ji na stůl.


"Už viš?"

"Nevim." odpověděl jsem, a položil na stůl svoji ruku s malinkou jizvou z dětství.

"Idžem spač" řekl a rozestlal mi gauč

"Dobrou dědo" špitl jsem když zhasínal.


26 názorů

..skvělá povídka..skvělá! ..škoda..že neumíš nářečí pořádně..:)) ..óno by to miało lepszy brzink..synku..)) ..abo żeś sie boł że ci nie bedóm rozumieć ..jo to sprugowała a rozumieli mi..)) ..povídka...starka..:)

Wronski
16. 08. 2010
Dát tip
tak tahle je ještě lepší než ta, co mám právě dočtenou. *

Smetiprach
11. 05. 2010
Dát tip
tož ja...

Smetiprach
11. 05. 2010
Dát tip
tož ja...

avox
09. 05. 2010
Dát tip
zajímavé a čte se samo. Jsem ráda, že jsem to (pro sebe) objevila */

ikaika
15. 02. 2010
Dát tip
jo promiň, byla to ode mě blbá reakce, trochu me od soutěžení odradila KOULE a nepochopil jsem systém PM

ikaika
11. 02. 2010
Dát tip
co je mč?

ikaika
10. 02. 2010
Dát tip
promin asi nesouhlasim- vyhravaJI TO furt ti stejni a ona to neni ani povidka

baaba
10. 02. 2010
Dát tip
avi na mč

Beed
04. 02. 2010
Dát tip
Souhlasí autor s nominací do PM?

baaba
04. 02. 2010
Dát tip
avi na PM

ikaika
21. 01. 2010
Dát tip
dík- opravím, sleduj to dál bude tam toho o cisarskych dost:-))

Prosecký
21. 01. 2010
Dát tip
Čisarska zdraví prajskou. Oprav chyby a pokračuj! Tip*

Sebastiana
16. 01. 2010
Dát tip
To se mi líbilo, žádám pokračování. Má babička e modlila podobně, ale je Rusínka, tak vůbec nevím v jakém jazyce.

ikaika
16. 01. 2010
Dát tip
Díky opravím

Šmodrcha
16. 01. 2010
Dát tip
Oprav uvozovky v přímé řeči před Otčenášem, určitě přez rameno, hyserická, beznadědějnost nebo sňedl nemělo být nářečím, oprav také interpunkci - např. po slově běhu se mi čárka nezdá (to je ta věta s beznadědějností) a pár dalších. Prostě udělej korekturu než to půjde na povídku měsíce :-)) Jinak výborné, ohromující, je vidět že veškeré nedostatky byly překryty nápadem, vyprávěním, originalitou, atmosférou.

Páni, úplně mi to vzalo dech. Když jsem četla první řádky, bála jsem se, že to sklouzne k vyprávění pubertálního fracka o jeho problémech. Ale ten dialog, konec, dialektický otčenáš... Já říkám pořád, že na písmáku se dají občas najít i poklady!

Poutavé a čtivé. Dialekt mi kupodivu nijak nevadil. Když má děj směr a lehce plyne, tak si čtenář kolikrát ani nevšimne, že čte cizím jazykem.

ikaika
16. 01. 2010
Dát tip
Pokračování bude,není to polský, ale slezský Otčenáš, hodně slov bude v dialektu který se dnes označuje jako "ponašemu"- hlučínsko, či "ponaszymu"- těšínsko, prvorepublikové označení bylo slezština,lašská moravština či prajština- omlouvám se všem rodákům že ji budu kvůli srozumitelnosti občas upravovat, tak aby byla srozumitelná českému čtenáři.

ikaika
16. 01. 2010
Dát tip
Pokračování bude,není to polský, ale slezský Otčenáš, hodně slov bude v dialektu který se dnes označuje jako "ponašemu"- hlučínsko, či "ponaszymu"- těšínsko, prvorepublikové označení bylo slezština,lašská moravština či prajština- omlouvám se všem rodákům že ji budu kvůli srozumitelnosti občas upravovat, tak aby byla srozumitelná českému čtenáři.

Winter
16. 01. 2010
Dát tip
Některé pocity jsou skutečně přenositelné spíše děním, než jejich explicitním znázorněním. Schválně si porovnej začátek prostředkem+koncem textu: na vypsaných slovech pro pocity asi nezáleží.

baaba
16. 01. 2010
Dát tip
ještě jednou já rád bych nominoval tohle na Povídku Měsíce, byť si myslím, že MEDVĚDÍ SLUŽBA je velikej soupeř, ale... vůbec netuším jak se to dělá. Poradí někdo???

baaba
16. 01. 2010
Dát tip
U mně prošlo s palcem hore!!! a jasně... i mě připadá na pokračování vhodné. Dokonce mám pocit zda to není součást delší věci. Ostravština super! p.s. Moje babi měla taky nesmazatelnou jizvu na předloktí, jen se nemodlila polsky T!!!

aqua viva
16. 01. 2010
Dát tip
Výborná věc - na malém prostoru řečeno víc než v některém rozkecaném románu ( a ještě víc nedopovězeno)Přemýšlím jen nad dvěma věcmi - Proč zakázané dílo? Od čeho byly ty jizvy? Upoutal mě už první řádek: Přišel jsem domů v pohodě, a potkal jsem matku - jemný,ale nepřehlédnutelný náznak konfliktu. Celá ta povídka je dobře postavená, včetně dialogu (ostravský dialekt?) a Otčenáše v polštině.Má to atmosféru a současně vzbuzuje spoustu otázek, na něž bych ráda znala odpovědi. Bude nějaké pokračování?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru