Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Doneste to prosím Béatrice Favre, doktorce ze Saint-Martial

29. 01. 2010
4
3
1732
Autor
Saetri-Ihn

((V hromadě vojenského harampádí jsme našli krabici se starými dopisy. Na půlce z nich nebyly známky, některé neměly ani obálku, byly jen přehnutým papírem s načmáraným textem, adresou a žádostí o doručení.))

Umíš jména všech mých kostí, svalů a šlach. Znáš skladbu krve v mých žilách a mapu, kterou tvoří pod mou kůží. Tu pak dělíš na tři vrstvy: pokožku, vazivo a škáru. V nich s klidem najdeš kořínky chloupků, vlásečnice, tělíska nervů a potní žlázy.

Všechno ve mě má své názvy - vryté v tvé hlavě, tak pevně jako -, v tlustých knihách. Ale nejen jména, znáš i místa a funkce, která plní... i nejmenší volovina. Víš toho tolik, že – ústa, hltan, průdušnice, levá a pravá plíce, jistě bys přednáškou doplnila -, znáš mé tělo líp jak já.

Čím cítím teplo a chlad tvých rukou, tvé doteky. Víš. Jak, čím a díky čemu to vlastně vidím svět. Víš. Proč se mi zvedá hrudník a proč mi bije srdce. A proč se mi teď třesou dlaně. To víš.

Všechno ve mně znáš! Pod vlasy, kůži a lebkou znáš místo, kde sídlím. Znáš v krvi rozpuštěné příčiny nálad, jejich původce. Dokonce umíš vážit emoce: naše láska má 12 mikrogramů na litr mojí krve.

Avšak s lítostí na rtech kacíře vzdorujícího vědě Ti musím říct, že se pleteš; nic z toho se nedá změřit; mé city totiž nezaschnou na betonové podlaze bunkru, ani se nevsáknou do písčité země. Ne. Mé city mi smrt nevezme.

Maubeuge je pod útoken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


3 názory

těša
31. 01. 2010
Dát tip
začátek je parádní, ale ten konec dost omšelej, přijde mi. ale stejně tip, celkově je to fajn.

Saetri-Ihn
30. 01. 2010
Dát tip
jistě, že vymyslel. díky ti.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru