Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šukají komunisti pionýrky?

11. 02. 2010
22
20
2834
Autor
ikaika

tato pilotní povídka definitivně zlomila nakladatele a rozhodl se nepublikovat sbírku povídek o sexuálních zločinech komunismu

„Tati jaký byl komunizmus, máme o tom napsat esej“

„A nechceš radši probrat otázky sexuálního života? Máma to chtěla.“

Díval se na mě jako na debila:

„Je mi sedmnáct a mám holku, takže co bys potřeboval vysvětlit?“

 

V jediný a jedinečný okamžik jsem si uvědomil, že mám dítě, dospělé dítě, dítě co může udělat dítě, dítě co si ze mě dělá srandu, a že došel rum.

 

Podobnou otázku jsem pokládal dědovi Uboatovi, který jako pravý Prajzák bojoval ve Wermachtu: „Dědo jaká byla válka?“

Z jeho odpovědí jsem nabyl dojmu, že zatímco oni stříleli do vzduchu, pálili Rusáci do nich. Jedna jeho odpověď se mi líbila:

„Je to furt stejné, lesy plné Rusů, cesty plné Němců a Češi kecají a kradou“

Naštěstí dnes to je jiné, aspoň co se lesů týče, Rusové se v nich už neschovávají- čekáme na to až si je koupí.

 

„Víš, komunizmus byl.., komunizmus byl srandovní“ , no tak takové moudro jsem od sebe, ani nečekal, a viditelně, ani on ne.

 

„Tak jinak tati. Jaký problém jsi řešil tehdy v mém věku?“

„Jestli komouši šukají pionýrky.“

„Snad svazačky ne?“

„O těch jsme to věděli.“

 

Ano, mým velkým problémem v jeho věku byla tato otázka. Stál jsem na náměstí opřený o tyč transparentu: „Studenti zdraví pracující lid“, bylo mi zle po včerejším zakázaném pálení čarodějnic, kousala mě dederonová modrá košile, a škrtila svazácká kravata, pohledem jsem hltal lepou pionýrku recitující báseň S.K.Neumana. Byl krásný prvomájový den, slunce nemilosrdně pražilo mojí půl roku nestříhanou hlavu a moje „Metal Heart“ bilo jen pro to ďábelsky andělské stvoření recitující mizernou poezii prodejného barda.

 

Její zlatá hříva ozařovala svět, rty se jí chvěly, hruď dmula.

Panebože to jsou nádherné kozičky. představoval jsem si jak trhám knoflíky její košile abych se k nim dostal, jak ji zavazuji oči šátkem, jak ji líbám a v tom..

Dorecitovala.

Podala kytici šeříků ruskému generálovi, a to hovado jí vlepilo francouzák!

 

Viditelně neotřesená se vrátila na konec zástupu své školy, jako omámený jsem vrazil tyč transparentu vedle stojícímu soudruhovi, a velkým obloukem se vydal za ní. Byl to odvážný čin za přítomnosti tisíce svědků, byla to jasná nominace na trapas roku. S pocitem lovce stíhajícím kořist, se slepotou tokajícího tetřeva jsem šel hrdě za svým osudem, nevnímal jsem své okolí nevnímal jsem Internacionálu ani falešně pějící dav.

 

Dorazil jsem k ní a hloučku jejích spolužaček dotkl se Jí!.. a vtom...

 

Do ticha dozpívané hymny socialistů zaznělo:

 

„Svazáku vraťte se do řady!!!“

 

Odporně tlustá učitelka to zaječela pronikavým hlasem, a vyrazila ke mně, tisíce pohledů našly svůj cíl, smích stovek hrdel proťal vzduch, mocná paže horníka mě drapla za rameno a táhla pryč...

Trapas století!

 

 

 

Havíř mě dotáhl ke stánku s občerstvením, bylo po průvodu takže se opět mohl prodávat chlast, koupil pivo a dobrosrdečně řekl:

„Ta pitka by tě zabila cype.“

„Fakt?“

„Si kuř, je to moje roba.“ smál se z plna hrdla

„Zabila by mě kvůli toho že jsem chtěl mluvit s tou holkou?“

„Ne kvůli tomu že jsi nestál v pozoru při internacionále. Jo a na tu malou štětku zapomeň o prázdninách se stěhují do Reichu, dostali povolení.“

 

Jeho odpověď mě zasáhla.

 

„Hans, daj nam tu dva rumy, chachar to potřebuje“

 

Někdo mě zatahal za rukáv.

„Lucka se ptá co jsi chtěl?“

Podíval jsem na tu malou žábu a zaregistroval hlouček zákeřně se chichotajících pionýrek zjevně vedený mým andělem. Rumem znovu nalezená hrdost se ozvala:

„Proč se nezeptá sama?“

Tato odpověď zaskočila poslici, takže ze sebe vysypala:

„Jestli s ní chceš chodit, tak to nemá smysl, protože jsi starý, stěhuje se a nelíbíš se ji.“

Znovu nalezená hrdost definitivně rezignovala.

„Chtěli jsme vás pozvat do klubovny na disku“

Odběhla.

„Kurva den co? Hans ještě dva, ale rub, idu se vychcat.“ odešel za potřebou.

Poselkyně špatných zpráv se vrátila a spustila:

„Nejdeme protože Lucka musí jít do kulturáku recitovat ožralým papalášům, a Bára se ptá kolik ti je a jestli s někým chodíš, a doprdele, dobrý den pane Uvara – nashle...“ vystřelila jako namydlený blesk.

Mému zraku poskytl nemilosrdný osud, báječnou scénu- prchající dav pionýrek, naháněný rozzuřeným stokilovým soudruhem v hornické uniformě, který do rytmu budovatelské melodie vykřikoval:

„Barboro, ty malá čubko já tě zabiju!!!Stůj ty malá šlapko, nebo to bude horší!“

 

Kopl jsem pro jistotu oba rumy a vydal se do klubovny, šel jsem kolem burácejícího kulturáku.

No a tehdy mě napadla ta otázka:

 

Šukají komunisti pionýrky?

 

„A pak že nebyl komunizmus srandovní“

Díval se na mě nechápavě:

„Tati je to dědičné?“

„Obávám se děti dědí jen ty nejhorší vlastnosti synku, jen ty nejhorší.“


20 názorů

Lakrov
28. 06. 2011
Dát tip
Zajímavě podané shrnutí jedné epochy :-) A tohle se mi líbilo: ...lesy plné Rusů, cesty plné Němců a Češi kecají a kradou.

Flákač
18. 02. 2010
Dát tip
Prosecký: mně to přijde spíš slezismus :) já to běžně neslýchám jak je rok dlouhý a to se pohybuju v prosturu dvou moravských krajů :)

ikaika
15. 02. 2010
Dát tip
budou .-)

Prosecký
15. 02. 2010
Dát tip
Téma je objevné, ale zpracování dosud nedosahuje jeho kvalit. "Kvůli toho" je typický moravismus, který Moravanům samotným připadá spisovný. Mně zase až tak nevadí. Spíše mě ruší taková jakási prvoplánovost a odbytost. Budou nějaké další povídky do série?

alkáč
12. 02. 2010
Dát tip
suprácký - a byl tam rum, tip***

jejdavilda
12. 02. 2010
Dát tip
*

baaba
11. 02. 2010
Dát tip
stejně jak UBOAT je tohle skvělý...... Mám takový podezření (neb jsem už četl třetí věc o příbuzných postavách) že jsou to kapitolky nějakýho většího celku. Kdybys vydával... tak AVI!!! T!!!!

ikaika
11. 02. 2010
Dát tip
dííííky

čučenka
11. 02. 2010
Dát tip
celé to bylo skvělé a ten konec mě rozesmál nahlas.. :-)) A Květoň to ještě okořenil, jak už bývá jeho dobrým zvykem :-)

*

Ach bože, v jaké krásné, legrační době jsem to žil, a nevážil si toho! A ty vnadné krásky s rudými šátky, kterým stačilo šeptnout jdeme, a ony šly, protože žádný AIDS tenkrát nehrozil. A ty chlebíčky na schůzích a stakánčiky vodky v pracovní době! Ani diety člověk nemusel držet, neboť nebylo z čeho ztloustnout. Každý rozumný pracující by si toho považoval. Ale já ne. To bylo samé - Už je to tady" a "Jakeše do koše", o cinkání jedním klíčem naší panelákové garsonky ani nemluvě. Nu co, mám co jsem chtěl. ((-:

džejn
11. 02. 2010
Dát tip
Jediný, co mi vadilo, že jsem nepochopila havířovu mluvu - to mělo být ostravsky? Mně tam přišlo víc nářečí zamotaných do sebe...jinak pěkný, tip!

vydej to v samizdatu :o)

jájinka
11. 02. 2010
Dát tip
...a že došel rum.....) komuniSmus bych nechala se "s"... "O těch jsme to věděli" :)))) * .............no, pro mě snad srandovní je, jen věř, že se sem nezatoulá zasloužilej člen xkom. odboje... slušný dialogy - i ty "usekávky" (došel rum.)...naznačujou, že vyprávění by ti šlo....a je to živý.)

Petrusha
11. 02. 2010
Dát tip
ja sa tomu nakladateľovi čudujem :)

Petrusha
11. 02. 2010
Dát tip
:)))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru