Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JOGURT

02. 03. 2010
8
24
2253
Autor
Kiv Čitrem
Ze všech lidí, co jich na náměstí bylo, si vybrala právě jeho. Zimní slunce poskakovalo z jedné kočičí hlavy na druhou a ona si vybrala šálou ošáleného a posmrkávajícího studenta. Její pohled lovce vyhledal ve stádu nejslabší kus. Zamířila k němu s namířenou propiskou.
    „Můžu vás požádat…“
    „No,“ popotáhl. Z kalhot vytáhl zmuchlaný papírový ubrousek (ruka se mu nejistě chvěla) a utřel si nos. Nebyl si jistý, jestli si nudli na nose ještě víc nerozmazal, a tak pořád šudlil tím papírovým ubrouskem, zatímco ona se ho pořád na něco ptala a on tiše odpovídal „ano“ nebo „ne“, „nevím“, občas zavrtěl hlavou sem a tam, aby navodil dojem, že usilovně přemýšlí (jenže nepřemýšlel, ale plně se soustředil na šudlání). Pak si byl konečně celkem jist čistotou svého nosu, ale nevěděl, kam s ubrouskem, a tak ho šmudlal v ruce a cítil se blbě kvůli tomu, že neví, co s ním. A pořád odpovídal. Přišly se na něj podívat další dvě dívky, asi její kamarádky. Smály se a dívaly se jí přes rameno. „Tak co?“ ptaly se. Přešlapoval a šudlal. „Dobrý,“ odpověděla.
   „Tak pojďte.“ Šel za ní poslušně jako psík. Trochu se snažil vtipkovat, ale ona, o krok před ním, ho asi neslyšela, anebo nechtěla reagovat. Ubrousek hodil do plechového odpadkového koše. Zavedla ho do podloubí. Tam se zastavila a hledala klíče. Taky se zastavil, čekal. Zíral do země. Odemkla široká vrata a octli se v temné chodbě, rozdělené na dvě poloviny kovovou mříží. „Tak pojďte,“ pobídla ho, „nebojte se.“ Prošli chodbou, přeběhli betonový dvorek, pak šli nahoru po schodech a pak zase dolů. Otevřela prosklené dveře, na kterých byla nalepena tři červená písmena B A R. Pult, několik barových stoliček, pološero, nějaké osoby v rohu, které pozdravila, a proutěná klec s dřevěným kanárkem visící ze stropu. Ale ani zde se kupodivu jejich cesta nekončila. „Pojďte,“ řekla mu zase. Stále byla o krok napřed. Zahnuli za roh.
   „Odložte si.“ Sundal si bundu a šálu. Ona si taky sundala bundu a sedla si pěkně tvarovaným (trochu větším) zadečkem za počítač. On si sedl naproti ní. Potřeboval se zase vysmrkat, ale měl v živé paměti potíže s papírovým ubrouskem. Posmrkával. Cítil, jak mu čelo pomalu vlhne potem. Styděl se za své posmrkávání.
   A teď začala ostrá palba otázek. Chtěla vědět všechno ohledně jeho názoru na jogurty DANONE. Popravdě jí řekl, že je moc nejí, že jsou takové řídké a jejich chuť je taková mdlá. On že má raději ty Floriany nebo co to je, že ty jsou takové šťavnaté. Má rád prostě ty jogurty, do kterých, když se zapíchne lžička, tak zůstane stát. A takové DANONE rozhodně nejsou. Má rád, když může v jogurtu bagrovat, dělat v něm jámy, které se ihned nezasypou. Všechny jeho odpovědi přeměnila v písmenka á, bé, cé a ty pak zapisovala do počítače. Byla tím vyťukáváním roztomile zvážnělá. A on jí sděloval kolikrát týdně si kupuje jogurty a jestli bílé nebo ovocné. A jaký je v obchodech výběr jogurtů a jak se mu líbí obaly na jogurty. A jestli si myslí, že jsou jogurty zdravé. Na její otázky odpovídal, jak nejlépe dovedl a tak aby si nezadal se svým svědomím. A ona pečlivě, s výrazem největšího soustředění v obličeji, vyťukávala do klávesnice á, bé, cé. A potom řekla: „Děkuji.“ Zamumlal: „Není zač,“ a oblékal si bundu. Zjistil, že se neošálil šálou, proto bundu zase sundal a ovázal si šálu kolem krku. Pak si zase oblékl bundu. „Tady máte za odměnu.“ Dostal Fidorku. Nevěděl, zda má panáčkovat nebo stačí říct jenom „děkuji“. „Nashledanou.“ Zpátky šel už sám. Cestu znal. V baru hlavou narazil do proutěné klece a dřevěný kanárek se rozhoupal.
   Byl na náměstí. Oddechl si. Vytáhl papírový ubrousek a pořádně se vysmrkal. Slunce stále přeskakovalo z jedné kočičí hlavy na druhou a on chroupal Fidorku politou hořkou čokoládou.     

24 názorů

Simulakrum
27. 08. 2012
Dát tip
Zdánlivě nezajímavá příhoda podaná s vtipným nadhledem. Pro mě, chronicky nejslabšího kusu stáda, je to bolestivým déjà vu.

Narriel
18. 06. 2012
Dát tip
Jak už jsem kdesi psala, máš výjimečnej talent pro dramatizaci každodennosti; to neumí každej.

Kiv Čitrem
03. 04. 2010
Dát tip
Tož ja. Zkusím zapracovat na nějaké povídce. Možná se mi podaří někdy nějakou napsat :) Četl jsem tvůj Kolotoč a líbil se mi.

Kiv Čitrem
02. 04. 2010
Dát tip
Ok, beru, chápu. Povídka to asi není, možná to má blízko k fejetonu, těžko říci, do jakého šuplete to šoupnete.. Ovšem trvám na tom, že to je "o něčem" - což jsem se snažil vysvětlit. Text nepostrádá téma ani myšlenku, jakkoli už zpracovanou.

Kiv Čitrem
02. 04. 2010
Dát tip
Ano, je možné, že jsem pojem pointy zjednodušil -pointa nemusí být vždy jen překvapivá; je to prostě jakési vyvrcholení textu, ke kterému tento nezadržitelně spěje... Ovšem ne všechny typy textů si vyžadují pointu, některé jsou zakončeny tzv. do ztracena (a to záměrně, ponechávajíce čtenáře opuštěného a tázajícího se), jiné se vyskytují v jakémsi rámci, který text jasně ohraničuje, vymezuje ho od ostatní skutečnosti. Takový rámec jsem, domnívám se, užil i já - setkání s dívkou "na kočíčích hlavách" je začátek, vstup do administrativně-marketinkového světa, světa, ze kterého je člověk celý nesvůj, který jej zneužije a vykopne na světlo boží a tam teprve se člověk pořádně nadechne (vysmrká), aniž by si připouštěl, jakého panáka dělal a dělá... Je semlen a vykopnut zpět na "kočičí hlavy" - závěr. To je základní rámec, z tohoto hlediska nevnímám úvod ani závěr jako nadbytečný, ale jako hranice vymezující "tajtrlíkování okolo mléčného produktu" :)

Kiv Čitrem
02. 04. 2010
Dát tip
Ano, zakončil jsem to takto záměrně, záměrně banálně - příběhy, které zažíváme jsou banální a přesto absurdní, ovšem málokdy s vybroušenou pointou. Sakriš, vy jste tady na "písmákovi" všichni uhranuti pointou. Je to přímo posedlost pointou. Pěkně všechno srovnat do úhledné historky, naplníme očekávání čtenářova, ať se v závěru rozplývá nad překvapivostí pointy (jinak je to "o ničem"). Šlo mi spíše o samotnou situaci, o postižení její poetičnosti v nekonečné záplavě každodennosti... P.S. Anketa opravdu proběhla mimo ulici.

Kiv Čitrem
07. 03. 2010
Dát tip
Ha, možná se známe (: Fidorka jako symbol osobnostních rysů. Taky ji tak vnímám - ovšem jaksi podvědomě, žádnou hlášku o ožužlané fidorce neznám. K popisu: Chtěl jsem, aby to vypadalo, jako když vězně vedou do cely. A možná jsem chtěl, aby to i vyznělo kostnatě... ovšem nejsem si jistý, už je to nějaká doba, kdy jsem to psal. Jsem rád, že se někomu také líbil příběh, že to někdo "pobral".

FAE BOMB
04. 03. 2010
Dát tip
viz aleš-novák

Winter
03. 03. 2010
Dát tip
Ha, já tě musím znát. Společně s jedním kamarádem jsem kdysi, hluboko v dětství, ustanovili frází "sedět v koutě a žužlat fidorku," což byla metafora absolutního lůzrovství .) Každopádně, ať máš ty komenty pěkně barvité, mě se zas líbil příběh, plus práce s kontrastem, i když občas mi přišlo, že ho až příliš podsouváš. Potom mírná nevyváženost popisu: barvitý a dynamický popis jako "poskakující světlo" kontra poněkud literáně rozvláčnější cesta do kanceláře - dokonce s jedním hříšným "pak" (neberu argument, že jako dlouhá měla působit, jde mi o poněkud kostnatý způsob vyjádření této délky). Jinak tip.

moc se mi líbí styl vyprávění, detaily.. ale jinak jsem ten příběh taky nepobrala..

viz Petrusha...

Marcela.K.
02. 03. 2010
Dát tip
:-))) tak jsem to přečetla a je to dobrý...jen místo zírání do země bych tam asi jen koukal a ten fór, že místo jogurtu dostal fidorku :-)) fakt mě to bavilo číst a danone taky nemusím :-) ani nevím kolik stojí, ono záleži na gramáži a vůbec - ani ty jogurty už nejsou co bývaly :-)

Marcela.K.
02. 03. 2010
Dát tip
:-)) já si to přečtu, ale ceny jsou různé ;-)

Lakrov
02. 03. 2010
Dát tip
Cena jogurtů? Zkusíme se zeptat někoho od zdroje :-) Avízo.

Kiv Čitrem
02. 03. 2010
Dát tip
Děkuji za "poctivé" čtení textu. Kritika mě potěšila. Myslím si, že okolo těch jedenácti kaček se cena jogurtů pohybuje..

Lakrov
02. 03. 2010
Dát tip
Je to celkem precizně napsané a domnívám se, že psaní předcházela i důkladná rozvaha; jak jinak by se mohlo stát, že je čtenář držen v napětí až za polovinu textu a ani pak není zklamán pointou za jedenáct korun (nebo kolik stojí jogurt). Nesmělý chlapec v rukou "profesionálky", napadá mě ihned po dočtení paralela. Líbí se mi to. Má to nápad a je v tom kus citu. Tip.

Petrusha
02. 03. 2010
Dát tip
tak toto som nepobrala :))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru