Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pokus o kus rýmu

16. 05. 2010
3
20
1745
Autor
Dreamy Angel

občas mám chuť rýmovat... Zkusím to i teď

Jeho zvrhlé veličenstvo prostupuje chlad

Staví na špičky svou ironickou múzu

To, co by jiný ani neuhád

on ví... i to, že na svět vpouští hrůzu

Zmámen noční můrou mění prstoklad

právě zformoval si zbrusunovou lůzu

Obličej strnulý mu z masky na zem spad

jinosvět nabral dokonalý spád

a soumrak dospěl k nechtěnému úzu.

 

Políbit, leč shořet nenechat...


20 názorů

Miroslawek
19. 05. 2010
Dát tip
Štěpa: Naopak, oněch 10 let mi ten zrak spíš vytříbilo. A samozřejmě nečtu jenom zdejší příspěvky, ale i rozumnější literaturu, takže mám daleko validnější srovnání. Jestli mi hodláš tvrdit, že mi četba poezie a sebevzdělávání v literární teorii zatemňuje mozek, pak se asi nemáme o čem bavit ;) Necítím se povinnen odpovídat na tvé otázky, tím méně na ty hloupé. Nejsi-li si mne schopen či ochoten sám vyhledat v seznamu autorů, nemám zájem ti nic doporučovat.

Ale Miroslawku, opět bez urážek, nemyslíš, že právě oněch 10 let stereotypu na písmákovi může kalit zrak. Zdá se mi, že jste vy, déle působící písmáci, jste jaksi vyčerpáni ve svém pohledu i nadhledu na nové naše Anděle? Na moji otázku, zda ještě něco v současnosti píšeš, je podle mne jen odpověď Ano nebo Ne. Kladná odpověď je pro mne známkou, že odpovídající je na té mojí straně. Záporná pak pro mne znamená, že je odpovídající na druhém břehu. Přiznávám, že tě ve svých oblíbených nemám, tak ani z tvojí odpovědi opět nevím, zda ještě po deseti letech něco tvoříš-píšeš nebo jsi "jen" čtenář. Co bys mi z tvojí tvorby doporučil ty? Zdar a sílu! J.Š.

Miroslawek
19. 05. 2010
Dát tip
Štěpa: kdybys skutečně chtěl vědět co a jak píšu, nemusel se vysilovat tak zapeklitou otázkou, stačilo zavítat na mou autorskou stránku. Žádné ušlechtilé úsilí, k němuž bych snad měl (opravdu?) někoho povzbuzovat tady nevidím. Ani různorodost a rozmanitost, jen stále stejné, opakující se věci. A minimálně v tom je oněch 10 let soustavné čtenářské zkušenosti relevantních. Kdybych zaznamenal něco nového, byl bych první, kdo by jásal.

...rýmované to je, jen to vyjmi z vázaného verše a je to :)

Miroslawku, bez urážek, pouze načítáním se odborníkem-zálesákem stal podle mého názoru pouze literární Old Shatterhand, a to ještě jen v odbornosti Divoký západ. Píšeš také ještě dnes něco sám? Nebo nyní už jen kritiky starého unaveného zbrojnoše-písmáka po jedenácti letech? Třeba podle mne je spíš ty nové neopotřebované písmáky povzbudit v jejich ušlechtilém úsilí. Zvlášte pak podle mne ty, které jsou našemu osobnímu chápání světa bližší než ti ostatní. Jen tak se zachrání, podle mne, rozmanitost a různorodost (i myšlenek a názorů) před šedí stereotypu. Nebo vy staří písmáci jste již tak přemoudřelí nebo již unavení, že vše nové,vymykající se škatulkám a pravidlům považujete za hodné jednoznačného odsouzení. Možná, že by hlubší seznámení se s knihou Martin Eden od Jacka Londona mohlo být ještě i dnes inspirující i pro takové dlouholeté staré písmácké pardály, ke kterým se tak hrdě hlásíš! Můj Anděl je mi hodně sympatický svým přístupem k tvorbě, vyjadřováním svých názorů i mladistvým elánem. A že je to podle tebe "nula od nuly"? Názor ti rozhodně brát nebudu, ale nemyslíš si, že se můžeš také sakramentsky mýlit? Když děláš tak jednoznačné soudy? Zdar a sílu! Andělům orlí křídla! J.Š.

Miroslawek
18. 05. 2010
Dát tip
Štěpa: ale kdepak, jen tu načítám už jedenáctou sezónu

Anděli, děkuji za poklonu. Ale je to vzájemné. Motivace i hlubokoskolon. Zdar a sílu! J.Š.

Ty jsi mi ale nějaká náročná fajnovka Miroslawku! Zdar a sílu! J.Š.

Miroslawek
18. 05. 2010
Dát tip
ten tvůj Štěpou avizovaný básnický růst

Miro:Nechápu, cos myslel tou nulou, specifikuj, prosím

Nejvíce děkuji mému milému Štěpánkovi... Obrovsky mě motivuješ. :)

Všem děkuji za kritiky. Veršování opravdu není moje silná stránka :(

avox
17. 05. 2010
Dát tip
pokus příliš nevyšel, není jen rým, je i rytmus... ale zkoušj to dál :-))

Miroslawek
17. 05. 2010
Dát tip
Štěpa: zatím nula od nuly pojde

Vážení přátelé, ano! Náš milý Andílek pokouší svoji Múzu v té nejtěžší podle mne kategorii. A to v poezii, kterou autor vyjadřuje svůj postoj. Už jen toto je dle mne hodno obdivu. Važme si těchto mlaďáků, kterým není vše tak úplně jedno. A politika? Nebudeme-li se zajímat o to, kdože to vlastně zastupuje naše zájmy, je velmi pravděpodobné, že nad výdělkem později spláčeme. Dej nám Perun naději, že až slušní lidé přehodnotí svoje životní ideály, nebude už pozdě na to, aby tito a i ostatní mohli ještě svůj názor svobodně vyjádřit! K tomu, aby zlo zvítězilo podle mne opravdu stačí málo. Totiž, aby slušní lidé nedělali zhola nic! Já si proto vážím burcujících Andělů! Dělají to tihle mlaďáci pro svoji budoucnost. Buďme rádi, že existují. K poezii: Chci ještě subjektívně dodat, že Anděl podle mého názoru "roste" vyvíjí se i coby básnířka dopředu. Zkuste si přečíst její dřívější dílka a porovnat je s těmi jejími dnešními. Docela by mne zajímal váš názor. Andělovi tip + ostatním, Zdar a sílu! J.Š.

Ferry
17. 05. 2010
Dát tip
No, ono rýmování skrývá i melodičnost, jíž nelze dosáhnout sabotáží rytmu...

Miroslawek
16. 05. 2010
Dát tip
máme hole v ruce

Norsko 1
16. 05. 2010
Dát tip
politika už mě dlouho nezajímá

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru