Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fotograf

20. 05. 2010
1
2
798
Autor
Smailinka

Seděl na balkoně jejího bytu. Kouřil. Jak tu může žít?
 

Hnusná Praha. Smog. Davy, anonymita těl a duší. Fet. Jen ta architektura dává trochu starodávného klidu jeho zčernalé duši.
 

Klika od hlavního vchodu cvakla. To bude ožralý soused, pomyslel si, Daniela už se dnes nevrátí, možná ani zítra.
 

Nostalgie ohmataných klik starých domů. Dveře cvakly podruhé. Klátivé kroky starého Máchy odvál tikot nástěnných hodin, teď pomalu stoupá do horního patra zvuk pomalých tichých kroků. Ty její balerínky. Smutná, bláznivá, žárlivá, vždy kouzelná.
 

Za dveřmi tichý nevinný dech, otevřel. „Já jsem si to rozmyslela.“ „To je dobře,“ usmál se, „byla by to škoda.“ Jeho dětská a vždy jen platonická láska se začala stydlivě svlékat, on pomalu, aby jí nevyplašil, vzal do rukou foťák.
 

Stále otočená zády k němu najednou vyhrkla: „Když mi ukážeš nějakou tvou fotku, která mě dokáže rozplakat, můžeš pak se mnou udělat jakýkoliv fotky.“ „To nemůžu!“ „Jen do toho, já to chci, potřebuju.“ Zašmátral v polici a podal jí fotografii. Podívala se na ni, obrázek jí vypadl z rukou a ona se zhroutila v očisťujícím pláči. „Tys tam byl?“


„Ano, před pěti lety, když se tvoje maličká narodila mrtvá. Vždycky jsem s tebou byl.“ Odvedl ji na balkon a nabídl jí cigaretu. Zapálila si, nahá, krásná, zraněná.


2 názory

Fouraix
20. 05. 2010
Dát tip
proč by toto vyhrkla..?

Mám z toho rozporuplné dojmy a z toho důvodu bude takhle kritika málem delší, než text sám. ,) Pozitivní: má to dost silný závěr, nebo aspoň by mohlo mít, kdyby se to dopilovalo. Taky atmosféra je pěkně nahozená a celkově to má solidní potenciál. Musím říct, že i přes všechny následující výhrady se mi to líbí. Teď ty negativní: zbytečně dlouho trvá, než začne nějaký děj. Vem si, že dobrá půlka té povídky (imho je to teda spíš miniatura, ale to je fuk) je věnovaná jenom popisu atmosféry a dáváš tam věci, které jsou tam úplně zbytečně (ožralý starý Mácha, fet, hnusná Praha). Na takhle krátký útvar je to podle mě moc - ve skutečnosti, když se nad tím zamyslíš, bys mohla klidně vyškrtat všechno kromě posledních třech odstavců a skoro vůbec nic by se nestalo. Za druhé, pozor na klišé - je jich tam víc, ale ta "zčernalá duše" je donebevolající. Za třetí, odřádkovala bych dialogy, takhle ten děj zbytečně zrychluješ. Za čtvrté, pozor na opakující se slova ("Když mi ukážeš nějakou tvou fotku, která mě dokáže rozplakat, můžeš pak se mnou udělat jakýkoliv fotky."). A za páté, některé věci servíruješ čtenáři zbytečně okatě - viz ten "očišťující pláč". Vždycky je lepší ho jenom navést a nechat ho, ať si to, co se v textu děje, interpretuje sám.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru