Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proč mi říkáš

28. 06. 2010
9
24
1535

 

Proč mi říkáš

 

 déšť je třeba k tomu

aby duše zprůhledněly

aby smyly všechno bláto z sebe…

 

Milióny Sluncí pak zazáří tu z nebe???

 

Ty slzy co očistnými nazýváš

jsou zbytečné a marné

 

když láska

svět

 

 

 

neovládne

 

 


24 názorů

Proč mi říkáš... dík, také to tak cítím :o)))))))

Andre
07. 07. 2010
Dát tip
Musím uznat, že ve verších cítím jistou lehkost bytí. Zároveň jsou znatelné pocity autora, celkově je cítit, že autor chce sdělit velice hlubokou myšlenku, daleko, daleko hlubší, než se dá vycítit po prvním (či druhém, třetím) přečtení. A tak čtu dál a dál, dokola, pořád. Protože ve mě vzbuzuje fascinaci. Co se týká formy, nemám jedinou připomínku, protože mi na ní nezáleží. A kdyby záleželo, tak právě zvolená forma spolu s obsahem tvoří kompozit velice líbivý. Ad Přesýpací hodiny a další: Svět a mír, svět a láska, miliony sluncí... Klišé? A proč? Proč by měl autor přijímat všeobecně zažitá dogmata, která vlastně sama o sobě ani nedávají smysl? Svět a mír nemusí znamenat svět bez válek, může to znamenat Nirvánu, může to znamenat "život po životě" (což můžete označit za klišé zrovna tak). Všechno, co jsme kdy četli, tu už jednou bylo, ať už jako myšlenka, nebo jako psaný text. Slovo "klišé" je jen nástroj, který svádí k omezenosti. Přestaňme se poutat k několika výrazům a zkusme při čtení prožít trochu empatie. Ano, prostě to slovo nemám rád! :-)

bedo, děkuji, já mám fialovou taky moc ráda a ještě oranžovou :o)))))))))))

Honzyku, děkuji ti za rozbor, určitě si z toho něco vezmu :o)))) Snad jen ty barvy mi nikdo nerozmluví ...

Aroganc, díky :o)))

beda
30. 06. 2010
Dát tip
bílá holubice, napsala jsi to moc hezky, ač s tím závěrem souhlasit nemohu. Ta fialová je moje oblíbená a hodně mne také zaujal celkový tvar dílka. Promiň no, ale jsem jen chlap. :-)))*

Aroganc
30. 06. 2010
Dát tip
Hezké, poetické. lehké :) *

Honzyk
30. 06. 2010
Dát tip
" z sebe" je velká krkolomnost...v dalším řádku se ke všemu přidává velmi naivní rým ("z sebe", "z nebe"), celek poraženecký až ukňouraný - a ta fialová mu dodává až morbidní, snad i cirkusovou barvu.

dobrou... jdu si tě přečíst :o)))))

Já ne a dík :o)))))

Aha, tak to je to klišé:o)))))) v tom případě mi to neva... Myslela jsem, že máš nějaký závažnější důvod proti lásce ve světě :o))))))))

ano, je to ve stejném pytli a je to špatně? :o))))

sepot, díky :o)))))) Tange, děkuji za rozbor a komentář :o))))))))) BBarkku, děkuji za zájem :o)))))))) Amélie, dík, žes to unesla :o))))))))))) Přesýpací hodiny, proč myslíš, že láska a svět k sobě prostě v básni nejdou napsat vedle sebe? V životě je to pro mě to nejdůležitější... Vysvětli mi to, prosím :o)))))))))

něžně kliše, ale v unosné míře..

BBarkku
29. 06. 2010
Dát tip
na tento druh poesie snad ani nenanášejme tak těžký prach kritiky omego;) poetické to je, jemné a pěkně napsané, děj taky vystopovatelný.. mě například se děsně líbí ten pathetický end*

..hm..zajímavé..líbí se mi..T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru