Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Scházíš mi

24. 08. 2010
5
15
1683
Autor
Peťule

Když rozdáváte lásku a jste nepochopeni, podvedeni. Pak velkou sílu vyžaduje, jít dál.

Scházíš mi

Stále mi scházíš, snad víc a víc,
miluji Tvou osobnost, Tvůj rub i líc.
Pláču pro Tebe snad každý den,
obejmout Tě byl a je můj tajný sen.

Svírá mě bolest, když, co Ti kdo způsobil, vím,
tajně je proklínám a lkám - to snad smím.
Ale mezitím, co mě to ničí a sžírá,
Ty jsi šel dál, Tvá láska neumírá.

Stále mi scházíš, ale já už vím,
že kdykoliv budu chtít, vidět Tě smím.
Až poznám sebe samu a najdu k srdci klíč,
bolest a úzkost snad budou navždy pryč.


15 názorů

Hloubavá
13. 11. 2011
Dát tip
Ta druhá sloka to tam trochu bortí, to je pravda, ale není to špatný - velmi emotivní výkřik!

To je moc krásný, až mám slzu na krajíčku. Jo tohle jsem taky prožíval. Děkuji TIP .......

Peťule
25. 08. 2010
Dát tip
Ferry - diky :) .. chroostjazz - jenže ti "bezduchý náctiletí" se musí tu poezii někde nějak naučit .. Dokud jim nikdo nerekne nazor, kritiku, nebo neporadi porad to bude o buleni :) ..

Ferry
24. 08. 2010
Dát tip
Já vešla v život přeplněna city já netušila že je život lítý já vešla v život netušící že zlý osud si nedá říci... ti chci prakticky ukázat, jak nevěrohodně zní slova velkoústá, poezii navrhuji psát řečí hovorovou jak bys mluvila s prodavačkou o kvalitě brambor a půjde to, uvidíš...

Peťule
24. 08. 2010
Dát tip
Děkuju všem za názory, kritiky. Chápu, že pro vás toto asi nebylo nijak zajímavé. Děkuji TattooedRomanticovi :), ale i všem ostatním - proto jsem to sem dala, abych zjistila názor okolí. Slyšet to od mých blízkých je sice milé, ale opravdu mě to neposune dál. Děkuji Vinki za kritiku, tipy i rady. Bylo to mé první malé dílko a i celkově se skládáním začínám, tudíž snad nemůžete čekat mistrovské a propracované dílo.

Honzyk
24. 08. 2010
Dát tip
no Ok, souhlas:)...ale psat traktaty ke kazdy, sorry, kravovine, taky nejde. Ja si myslim, ze tady , tedy na tom posahanym serveru, jde o n a z o r y, ne kritiky...ty tu umi snad dva lidi...a nektery jen hvezdickujou, a treba ani nectou, co ja vim ? Pri ty frekvenci blabolu, co se tu objevi, by mi pri "obsahove analyze" kazdyho z nich vyrostly steticky na usich....a musel bych tu bej zamestnanej...ja v druhym okne treba rediguju texty, ktery uz jsou v nakladatelstvich, ,kupr., a to mi prijde jina polivka...)) honzyk

Vinki
24. 08. 2010
Dát tip
Ja si dovolim byt skutecne kriticky a rict, proc se mi to nelibi. Ta basen je strasne jednoducha a neni to tematem, to by nevadilo, ale pristupem, resp. formou. Je jedno, jestli to clovek pojme z pohledu formalismus, strukturalismu, nebo cehokoliv jineho. Volis vyznamove prilis "jednoduche" slova, ktere tohle tema neutahnou, prave naopak, nechavaji ho sklouznout za kycem, pripadne nechtene ironii. Moderni (a muzu rict nepoeticke) slova jako "osobnost", ktere tady pro me funguje jako ironie, stridas se slovy dnes jiz archaickymi jako "lkat" a "szirat". Opet, pusobi to jako pest na oko. Pozor na vazani slov a opakovani slov. "Niceni a szirani" je vicemene to same, "vic a vic" je na tom stejne. Ano, opakovani ma to dodat na nalehavosti, ale tobe to cele dilko shazuje a nechava pusobit lacine. Prijde mi, ze chybi slovni zasoba. Rovnez szirajici laska, klic k srdci a neumirajici laska... tady jsme v poezii, ke ktere svym zpusobem kyc patri, ale ne takovehle a takto pouzity. Rymovani mas ve vetsine pripadu jednoslabicne, coz opet podtrhava jednoduchost. "Vic/lic a vim/smim" tak dostava jeste nudnejsi naboj. V prvni stanze se drzis pomeru slabik 9/10/9/10, ale dal uz si pise podle libosti a pridavas a ubiras. Drz aspon jednotlive stanzy u tohoto typu verse v lati a pozdeji experimentuj. Zkus si hrat s metaforou, obrazy a symboly, nez takhle primo povykladat jak se veci maji. Jsou to lepsi zacatky. Poezie je silna prave proto, ze nemusis mluvit otevrene, ze muzes ukazovat obrazy, nalady atd. Cti. To u poezie plati 2x tolik. Jen zkuseny ctenar dokaze psat lip. Koukni na romantiky jako Shelley a Keats nebo na modernisty, tam mas volbu pomerne otevrenou. Tusim, ze to byl Eliot, kdo rekl, ze nevyzrali basnici napodobuji, vyzrali kradou. :) ____ A vy ostatni, pokud nemate co skutecne a kriticky rict, radeji nerikejte nic. Shazujete sami sebe. Mluviti stribro. Co mi na Pismaku vzdycky vadilo, tak je to cteni dilka 15 vterin, napsani nejakeho blabolu a nic vic. Chapu, ze tady kvalita byva zridka a casto jenom umela a elitarska, ale kdyz uz tady nekdo neco presto publikuje, zaslouzi si i neco vic. Tezko se pak nekam ti lidi posouvaji, kdyz nevi, co podle vas ostatnich "kritiku" delaji spatne.

Petrusha
24. 08. 2010
Dát tip
čo nebolí, nestojí za to ... báseň ako taká je príšerne urputne napísaná ...

Honzyk
24. 08. 2010
Dát tip
jojo....tezkej zivot, co?)))

Norsko 1
24. 08. 2010
Dát tip
dvanáctiletý výkřik do tmy

Mě se líbí ta první sloka:)...a pak myšlenka posledních dvou veršů...v tý prostřední mi nedává smysl, proč by od Tebe odcházel někdo, komu ublížil někdo jinej...teda něco mě napadá(viz. vzkaz)...:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru