Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Střelnice

26. 09. 2010
22
27
2990
Autor
StvN

Někdo mě možná čte rád.

 

Střelnice

„Ani nemáš vyndaný ty naše fotky,“ řekla a určitě myslela na to, že mu je dala k narozeninám. Vždycky si spojovala to dobré se špatným. Tlustý fotky schoval z pověrčivosti, ne proto, že by se na ně nechtěl dívat, že by ji už neměl rád – dívá se na ně a pak je znovu zavírá do šuplíku obrázkem dolů. „Schoval jsem je z pověrčivosti,“ řekl, - a nic víc, protože by to stejně nedokázal vysvětlit. „Určitě je máš schovaný kuli těm, které si vodíš domu.“ Neviděl jí do tváře, když to říkala. Představoval si, že je smutná. „Nikoho si domů nevodím.“ Zavřel oči a přál si chvíli nemluvit.

Stáli na starém mostě a dívali se na děti s rodiči a na děti bez rodičů, které mířily ke kolotočům. „Kde je?“ zeptala se a on odpověděl, že neví, že možná přijde později, ale nemusí na něj čekat. „Nechce se mi čekat,“ řekla. Když procházeli kolem střelnice, řekla: „Udělalo by mi radost, kdybys mi vystřelil růži,“ a on se usmál, protože poprvé cítil, že nemá potřebu překládat si její slova do tvaru: „Budu smutná, když mi růži nevystřelíš.“ Měl konečně pocit, že ji má rád a že růži docela jistě vystřelí. Ostatně byl příjemný letní večer. Když se později procházeli mezi kolotoči a ona si v ruce rovnala osm růží do pugetu, řekla, že tu nejhezčí stejně vystřelil on a že ta pani byla hodná, že jim jich dala víc. „Bylo to od ní milé,“ řekl, „nikdy by mě to nenapadlo.“ Myslel na to, jak se v lidech mýlí. Myslel na to, že nám stejně nikdy neřeknou úplnou pravdu. Dívali se, jak do sebe na autodromu naráží autíčka a stáli docela blízko u sebe tak, že se jejich ruce dotýkaly.


27 názorů

Šel jsem lovit, protože mě zajímalo jak píšeš, jsem od tebe doteď nic nečet. Musim říct, že napodruhý se mi to líbí víc. Ale vim, co mi tam vadí a proč mě to nechytlo na první dobrou, je to moc naléhavý. Evokuje mi to skoro az groteskní polohy, jako by ty dva byly nějaký marionety, ne lidi. Je z toho zkrátka cejtit, že to je vymyšlený. To je muj pocit.


Jsem přesně čekal, že takhle zareaguješ :) Si tady snad nepoměřujeme pinďoury. U Bukowskiho jsem napsal dada příspěvek, protože mě to v tu chvili bavilo a nic jsem tim nemyslel. Proti tobě nemám fakt nic, naopak jsem rád že tu někdo nejenom diskutuje, ale i píše a nebojí se jít s kůží na trh.


StvN
16. 11. 2013
Dát tip

To já nevim. Nejspíš proto, že jsi šel lovit do mých sbírek, abys mi to nandal:) Když čteš někoho s předsudkem v hlavě, tak se ti to nikdy nemůže líbit.


Nevim přesně proč, ale cejtim tam unáhlenost a křeč. Vim co chceš říct, ale proč mi to přijde mělký, nenahmatatelný, těžko uvěřitelný?


evalota47
27. 06. 2011
Dát tip
prostě u tebe se musí přemýšlet...rád si smlsneš i na rozpacích,druhých...moje dcera by řekla,vážení,to je jiný kacíř,a jen čeká co víc na nás rozbalíš.Jsem odpůrce krvavých vět,z nichž čiší chlad a lepkavá beznaděj...toto se mi líbí a ostaní ať čtou si co sami chtěj....

sharik
20. 11. 2010
Dát tip
*

azur
17. 10. 2010
Dát tip
s tajemstvím, pro které není důvod. napsané zručně - snad další útržky vysvětlí, proč jsi to psal

Jo a možná bys měl radši napsat "Tlustý schoval fotky..", aby to třeba nevyznívalo jinak..

Co je to úplná pravda? Čtu tě ráda. Možná právě proto, že s tebou mnohdy nesouhlasím. Jsem zvědavá na novelu.

meladori
30. 09. 2010
Dát tip
myslim ze jich nebylo osm.

StvN
28. 09. 2010
Dát tip
Já to také tak dělám, takže poklona a děkuji.

Parsifal
28. 09. 2010
Dát tip
Náhodně jsem koukl na jednu větu a zaujala mě, tak jsem si to přečetl celé. Dobře napsané, tip.

Plopez
28. 09. 2010
Dát tip
http://www.fstop.cz/fstop/imgrepo/1/233/abup.jpg

guy
28. 09. 2010
Dát tip
jako ochutnávka ne nezajímavé

reka
27. 09. 2010
Dát tip
Z tohohle textu jsem rozpačitý. Když jsem to četl, říkal jsem si, že to samo o sobě nefunguje, leda kdyby to bylo součástí delšího textu (narozdíl třeba od miniatur Narvahových). Ta novela by mě zajímala.

Janina6
27. 09. 2010
Dát tip
Líbí se mi, že na malé ploše naznačuješ hodně děje - i toho, co proběhl v minulosti. Pěkně jsi navnadil na pokračování.

StvN
27. 09. 2010
Dát tip
Tenhle text je částí novely. Objeví se tu nejspíš více útržků. Díky za reakce.

Lakrov
27. 09. 2010
Dát tip
Pro h@h@: Děkuji za avízo. Pro mě je tahle krátká próza jen nic neříkajícím, poměrně nepřehledným textem, který by, i přesto, jak je krátký, mohl být zkrácen o některá zbytečná opakování.

Nicollette
27. 09. 2010
Dát tip
Já jen nevim, proč ten emočně okleštěný styl pořád. Jako děcko, co sedí na houpačce, přemýšlí o technice, jak by se rozhoupalo, ale nikdy to neudělá. U Párala například (přijde mi, že tenhle styl je mu dost podobný.. nebo mám radši zmínit Kafku?... nebo pozorovatele? :) to aspoň graduje brutální ironií, ale co tady..? Já píšu tak jak píšu a má to chyb hodně a líp to neumim. Ty pořád tvrdíš jak to umíš a pak nevyjdeš z vlastního(?) stylu, který tě omezuje (a vymezuje). Proč to píšu... nevidím v tom textu smysl. Smysl ve formě, jakou je psán. Jestliže miniatura, tak zasaď úder! Na víc nemáš prostor... Tady se úder rozpliznul a víc by se mi líbilo, kdyby to bylo součástí většího celku. Člověk si to může jen přečíst a odejít, anebo přečíst a přemýšlet, proč je to napsané jak je to napsané. Jako u všeho.. To, že jsem něco k tomu řekla, nic neznamená :) Ten text mi přijde zkrátka moc urovnanej...

*

Movsar
26. 09. 2010
Dát tip
je to skoro tak dobré, jako když hanka zpívala "maluj zase obrázky, dlaní horkou od lásky".

Saetri-Ihn
26. 09. 2010
Dát tip
konečně se vyplatilo mít tě v oblíbených :D... na mě to působí moc mile, takový lehký a přirozený styl, hezky to plyne... a navíc syžet - Zavřel oči a přál si chvíli nemluvit. Stáli na starém mostě a dívali se na děti s rodiči a na děti bez rodičů, které mířily ke kolotočům. t*

Metta
26. 09. 2010
Dát tip
hm*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru