Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Doktor Veleba měl rád vlaky

17. 11. 2010
5
4
1263
Autor
racek

Doktor Veleba měl rád vlaky. Od dětství bydlel u nádraží, tak se není čemu divit. Znal zpaměti jízdní řád a všechny změny v něm.

   Jako kluk sedával na nádraží dlouhé hodiny a pozoroval vlaky. Lidi ho ani tolik nezajímali, hlavní byly mašiny. Když pršelo nebo byla zima, vzal ho výpravčí Vomastek do své kanceláře, a to teprve bylo něco.

   Chtěl být mašinfírou, rodiče nebyli nijak proti, až do doby, než se nedaleko městečka srazily dva vlaky a bylo to neštěstí tak veliké, že o něm psaly  noviny, a výpravčí Vomastek, neboť jeho to byla chyba, se oběsil.

   Nový výpravčí už malého Velebu do kanceláře nebral. Z nádraží zmizely květiny a nádražního bufetu opilci.

   Mladý Veleba už taky neměl tolik času vysedávat na peróně. Studoval daleko a domů se vracel, jak to vyšlo. Snadnější cestu by měl autobusem, ale on neváhal několikrát přestupovat, jen aby mohl jet vlakem. Na třetí stanici od města, kde se narodil, a ve třetím vagonu od lokomotivy, poznal během jedné takové jízdy svou pozdější manželku.

Když dostudoval, otevřel si advokátní kancelář ve starém domě u nádraží, ale brzy ji musel přesunout do klidnější ulice. Alespoň ji také vyzdobil obrázky vlaků a jízdními řády.

  Časem rodný dům u nádraží prodal  a koupil nový s rozlehlou zahradou. V ní si nechal udělat velké kolejiště na malé vláčky. Trať měla dokonce malý železniční most přes jezírko u skalky.

   Když nebyl v kanceláři nebo u soudu, každý věděl, kde doktora najde.

Jeho manželství zůstávalo bezdětné, a tak měl na svého koníčka celkem neomezeně času.

   Paní doktorová Velebová konzultovala ze začátku manželovo chování s věhlasným psychiatrem z hlavního města, protože ale doktor nezanedbával práci, neopíjel se, nebyl agresivní a vlastně nikomu neubližoval, nedalo se nic dělat.  Časem rezignovala, a to i na doktora Velebu.

   Chtěla stůj co stůj dítě, nikdo přesně neodhalil, v čem je problém, navštěvovala různé specialisty častěji a častěji. Pokud mohla, k cestám volila zásadně autobus.

Doktoru Velebovi se mezitím jeho trať větvila a větvila, brzo zabíraly miniaturní koleje skoro celou zahradu.

Ve chvíli, kdy je dotáhl k plotu, vrzla branka a přišla paní doktorová, doprovázená mužem v šedém obleku.

-         Václave, oslovila manžela, - tohle je inženýr Cvrček.

Doktor Veleba pomalu odložil model lokomotivy, oprášil si kolena, vstal a podal muži ruku.

-         Čekám s inženýrem Cvrčkem dítě, pokračovala paní doktorová Velebová. – Je drážní specialista, dodala rychle, jakoby to na faktu, který právě řekla, něco měnilo. – Poznali jsme se ve vlaku, zdůraznila a čekala.

Zdálo se, že doktor neslyšel. Inženýr Cvrček si odkašlal.

-         Ehm, ehm, mohli bychom si pohovořit?, zeptal se.

Doktor Veleba vzhlédl od kolejnic a místo odpovědi řekl: - Vás znám.

-         Odkud?, zeptal se inženýr Cvrček konsternovaně.

-         Z Drážního kurýra, odpověděl doktor. – Z fotografie. Jste šéfredaktor. Ten žurnál odebírám. Už léta, zdůraznil teď on tónem, jakoby čekal na pochvalu.

-         Ano, vzpomínám si, řekl inženýr Cvrček mimo čas a prostor, - jste náš věrný předplatitel.

Doktor si klekl a zasunoval kus kolejnice do druhé.

– Jedině, vzhlédl, - je mi záhadou, jak jste se seznámil s mou ženou, vytáhl kapesník a otřel si obličej.

-         Ve vlaku, zopakoval inženýr Cvrček.

-         V třetím vagóně od lokomotivy?, zeptal se doktor se zájmem.

   Paní doktorová Velebová si nervózně utírala ruce do šatů: - Václave! To teď není důležité! Musíme si promluvit.

  Doktor položil kolejnici, vstal a znovu si otřel kapesníkem obličej. Na prudkém slunci se potil. – Jsem k službám a vydal se jako první zpátky do domu.

   Rozvod proběhl v klidu a rychle, žádné velké podrobnosti nebyly veřejně známy.

   Bylo o čem mluvit teprve, když na zahradě Velebových vzplál velký oheň a nějaká dobrá duše zavolala hasiče, míníc, že si pan doktor chce něco udělat. Ale ukázalo se, že  pálí jen hromady starých časopisů.

  

Zanedlouho potom se z města odstěhoval. Zlí jazykové tvrdí, že jel autobusem.

 

 

/22.dubna  – 3.listopadu 2010/


4 názory

avox
31. 05. 2011
Dát tip
Dobře se čte, nastoluje otázky jako - věděla paní doktorová o koníčku svého muže už před svatbou nebo jej dokonce sdílela? byli snoubenci obeznámeni navzájem se svým zdravotním stavem, jak svorně prohlásili? byl pan doktor neplodný anebo jen kvůli mašinkám zanedbával manželku a neměl čas splodit potomka? a mnoho dalších... až k poslední - ztratil soudnost pan doktor, že spálil časopisy, které mohl zpeněžit na aukci nebo alespoň ve sběrně? Protože ten počin se sotva nějak dotkne ing. Cvrčka. A z předchozího děje nijak neplyne, že by po odchodu manželky pan doktor ztratil celý smysl života... Chci tím říct, že by se celé dílo dalo dost rozvinout, ale hlavně závěrečná pasáž by to doopravdy potřebovala. Asi jsem se nevyjádřila nejšťastněji, ale vlastně nevím, jestli se mám usmívat té nesmyslné revoltě, nebo přemýšlet nad složitostí vztahů, což obvykle činím... */

Lakrov
03. 12. 2010
Dát tip
Dobře se čte, tahle povídka. Navozuje atmosféru starých časů (asi nejen kvůli té železnici). Závěr mi připadá trochu okvapený, useknutý.

Zručně sepsáno, hezky to plyne a dobře se čte, navíc lehce úsměvné, takže pobsvilo. Tip

Barman
18. 11. 2010
Dát tip
:) Ach ty vášně

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru