Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

To, co nerozložil čas

25. 12. 2010
7
12
666
Autor
Hrušková
 
 
 
To, co nerozložil čas 

 
Padá sníh stejným způsobem jako v roce 1710. Způsob jakým padá sníh se nezměnil ani za tři sta let, ani za tisíc let. Padá pořád stejně tiše jako před dvěma tisíci lety. Zvláštní, jak všechno materiální během tisíce let prošlo rozkladem, jak čas vše rozkládá. A stačí se pak podívat na oblohu a nebe je stále modré a  atmosféra se nerozložila, ani naše planeta se za milion let nerozpadla na prach.

Zvláštní, že se díváme na stejné Slunce jako ten na druhém konci planety, tak neuvěřitelně daleko od nás. Ještě zvláštnější na tom je to, že Slunce svítí na nás stejným způsobem jako na toho rolníka před dvěma tisíci lety, kterého už dávno rozložil čas.





12 názorů

sharik
17. 01. 2011
Dát tip
dobrá myšlenka. u mě už tisíckrát promyšlená, ale nikdy nenapsaná. určitě stojí za tip, líbí se mi to.

Ostrich
16. 01. 2011
Dát tip
Jasně :-) Ale já nehodnotím - viz poslední věta :-)

Hrušková
16. 01. 2011
Dát tip
O to tady (v tomto textu) přeci nejde. Samozřejmě s tebou souhlasím, ale posunul jsi to do jiné roviny, než v jaké rovině je můj text nastaven. Tady se nezkoumá zda modrá barva oblohy je modrá "tmavější", nebo "o něco světlejší modrá". Jde o podstatu. Obloha je stále modrá, protože není oranžová, nebo zelenožlutá. A i malby např. okolo roku 1550 zobrazují oblohu jako modrou, ne jako fialovo-červenou; odstín nehraje v tomto případě roli. Tudíž nelze hodnotit tuto rovinu (tohoto textu) skrze naprosto jiné paradigma (hrušky+jablka...).

Ostrich
16. 01. 2011
Dát tip
Právě že vůbec ne:-) Před dvěma tisíci lety lidi viděli ve vločkách úplně něco jiného, než my. Všude měli všlijaké mýty a vločky "tam nahoře" někdo dělal... A navíc si je nikdo nezvětšil na fotce tak, aby viděl jejich fraktální krásu. Vnímací vzory lidí se ukrutánsky změnily.... proto se tak často nemůžeme mezi sebou dohodnout.... a proto tak často textům ze starých dob nerozumíme... i když si ve své naivitě či pýše myslíme, že rozumíme... Stejně tak slunce vlastně září v každé chvíli jinak a nikdy se neopakuje, tak jako se doopravdy ve všem všudy neopakuje nejspíš žádný děj ve vesmíru. Protuberance, skvrny, kolísání aktivity, cykly a bouře... dokonce i k tomu protinožcovi doskákají trošku jiné fotony... neboť prostě potkají po jiné cestě jiná smítka prachu... jenom to ještě neumíme rozeznat, protože ta jinost nemá na nic podstatného vliv :-) Ale chápu, co jsi chtěla říci, nechci ti to kazit - jen ukázat další stupeň téhle úvahové cesty :-)

Hrušková
01. 01. 2011
Dát tip
:) Hezky jsi to vystihla!

Hrušková
01. 01. 2011
Dát tip
Díky!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru