Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Duševní Atlantida

28. 01. 2011
3
11
972
Autor
spes mugitus

Nádech, a pod vodu.

Jako kopinatec
plíží se vodním světem
jako vrtejši
máčí si hlavu v bahně

Touha po štěstí
po lepším životě
výsměch a
tma

Temný kout
v něm naděje
bez nohou
křičí a zápasí

Vězněni sami sebou
nevyváznou
utonou v moři
bezmoci

Jako kopinatec
plíží se vodním světem
jako vrtejši
máčí si hlavu v bahně

O kom ta báseň je?
o světě o lidech
a taky o mně
jako kopinatec


11 názorů

Ostrich
02. 02. 2011
Dát tip
Tak, už to funguje... Jo a speciálně děkuju za kopinatce, málo jsem na něj předtím myslel, což byla škoda. Ale teď, s tím vracením, se do mne pěkně ponořuje.. nebo se ze mne vynořuje... nebo se ponořuji do něj... Memovíry, jsou-li zvenčí rezonančně posilovány, rostou ... a vyvolávají růstem radost, i kdyby jejich obsah zdál se být na první pohled neradostný... ostatně takto funguje veškeré psaní i přemýšlení, jinak by komunikace nedospěla do dnešních spletitých podob :-)

Á, no vidíš:) tak Ti patří už i druhé díky:)))

Ostrich
01. 02. 2011
Dát tip
Omlouvám se za převírování, nechal jsem se trochu unést proudem :-) (malé školení na přivítanou: když napíšeš odezvu, můžeš dole označit, komu dát avízo - tím bude ten druhý vědět, že jsi napsala :-))

Děkuji za příspěvek:)a filozofickou inspiraci k tvorbě! Trochu mi trvá se ve všech těch vírech orientovat.. Nicméně si toho, že jsi strávil pár řádků nad mým textem, moc vážím!

Ostrich
01. 02. 2011
Dát tip
Mám moc rád biologické básně ... a tahle je přenádherná... kopinatec, jakýsi předobratlovec.... jehož přerod do obratlovců si už dovedeme trochu představit (http://www.osel.cz/index.php?clanek=3740) Jakpak asi fungoval "předmemetik", jak se asi zmnožením memovírů nastartoval egovír vědomí - a jak si dnes tohle vědomí poradí s tím, když čím dál víc chápe, čím samo je, jak třeba funguje ona směs významů, nazývaná štěstím? Jo, je to těžké, takový ponor, v začátcích přímo ponuré...ale myslím, že tak jako bylo u zrodu života nejspíš jílovité bahno, vrstevnatě opakující přikrývaný vzor a dovolující postupnou replikaci, tak i to memetické bahýnko...stojí za to nechat vyrůst... (Jenom ve vrtejších osobně žádný symbol hnusu nevidím, neb život přece expanduje všude, kam se mu to zrovna povede; toto zaplňování skulin a navazování sítí mne spíše uvádí v úžas až nadšení - ale můžu si tam ten obvyklý smysl domyslet:-) ) Víc takových textů... těším se na ně!

Myslíš, že jsem si otevřela wikipedii a vyhledala si, co jsou vrtejši?... Jak naivní, člověče. Věz, že někteří studují biologii a vědí, co jsou vrtejši:) jestli Ti ta báseň pomohla se vzdělat, velmi mne to těší..

Zajin
30. 01. 2011
Dát tip
je skvělé se četbou poezie i vzdělávat...ještě že na netu se i červi najdou docela rychle

vrtejši jsou odporní tvorové.... mikroskopičtí červi (ze skupiny diblastika), kteří se vrtaj v bahně.... proto ten příznačný název jejich třídy:)) A v tomto jsou symbolem odporu a hnusu..

viwian1
29. 01. 2011
Dát tip
Můžu se zeptat co jsou to vrtejši? :)

Čím víc nás je, kdo o ,,tom´´ mluvíme, tím líp:)

Lightdancer
28. 01. 2011
Dát tip
no přesně o tom mluvím... **

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru