Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tak to vidím já, hluboký talíř - aneb konec cibuláků v Čechách

31. 01. 2011
2
3
417
Autor
spes mugitus

,,Nádhera, jsem zase plný´´, zatetelil se hluboký talíř radostí a užíval si horkou kuřecí polévku, která se mu příjemně povalovala po dně. A jak se mastná oka odrážela po stropě, dotvářela nádhernou atmosféru malebné světničky, která už tak dýchala pohodou, dobrotou a prostým půvabem horského obydlí.

                Talíř stál hrdě na hrubě tesaném bukovém stole a dmul se pýchou, že právě on byl vybrán k prostření. V koutě tiše oddychoval velký huňatý pes. Líbilo se mu jen tak lenošit, koukat se do plamenů a čekat na pána. Ani si nevšímal mourovatého kocoura, který předl na peci. Talíř měl dobrou náladu, a že se blížily Vánoce, začal si prozpěvovat: ,,Vondráši, Mátoši, víš-li, co se...´´ V tom se dveře rozlétly a do světnice vstoupil dřevorubec. Vánice sem zanesla bílý poprašek a vítr rozkolébal obrázky svatých na stěně. Bayard si štěknul pod tlapy, zavrtěl ocasem a dál lenošil. Kocour ani oči neotevřel, jen pootočil hlavu a předl hlasitěji.
,,Á, kuřecí polévka. A v mém oblíbeném cibuláku!´´ Řekl dřevorubec a talíř se málem neudržel a tak tak, že nezavýskl radostí.
                Každé ponoření lžíce pro něj bylo jako extáze. Jeho smysly se zbláznily a talíř byl v sedmém nebi. Dřevorubec byl vyhladovělý z těžké práce v lese, a tak talíř rychle vyprázdnil. Jen na samém dně nechal malou kapičku.
 ,,Teď přijde i masáž, krása, pane Bože, to je den!´´ A opravdu, dřevorubec vzal talíř a přiložil jej Bayardovi před čumák. Pes začichal a začal talíř líně vylizovat. Slast.
                Pak postavil dřevorubec talíř na stůl a šel  se ke kádi umýt. Svou příležitost vycítil kocour a ... Prásk! Křach! Plesk! Ticho. Talíř se rozlétl po podlaze. Porcelánové střepy byly všude.
,,Kšc, koucoure prašivá´´, zahartusil rozzlobeně dřevorubec a rozmáchl se silnou paží po kocourovi. Bayard zaštěkal a vstal. Jenom talíř ani nehlesl,  jenom ležel, rozbitý.


3 názory

Díky:)) ráda se z toho poučím:)

Janina6
10. 03. 2011
Dát tip
Pěkný nápad, takové trochu pohádkové vyprávění s nepohádkovým koncem :-) Líbí se mi třeba věta "Bayard si štěknul pod tlapy". Část "nádhernou atmosféru malebné světničky, která už tak dýchala pohodou, dobrotou a prostým půvabem horského obydlí" mi tak trochu připomíná reklamní slogany... té chvály je snad až moc, spíš bych uvítala nějaké konkrétnější obrazy, jak ta světnička vypadala. Pozor na opakující se slova, zvlášť u tak krátkého textu. Třeba v tomhle úseku máš 3x za sebou sloveso "být": "Každé ponoření lžíce pro něj bylo jako extáze. Jeho smysly se zbláznily a talíř byl v sedmém nebi. Dřevorubec byl vyhladovělý..." Dvoje "jenom" v závěru taky působí neobratně: "Jenom talíř ani nehlesl, jenom ležel, rozbitý." Chce to si s textem víc pohrát, ale myslím, že umíš věci zajímavě vidět.

Ostrich
01. 02. 2011
Dát tip
Tak tady máme - lidskou - duši talíře :-) Ve všem se můžeme zrcadlit - tak to taky děláme... a hezky. Mohlo by to pokračovat duší střepů. Jak je někdo pohodí venku na hromadu smetí a jak za dva tisíce let tu hromadu vykopou archeologové a zajásají, že tady v lesích něco - na rozdíl od válkou totálně přeoraných měst s jejich blízkými skládkami - přece jen zbylo... a duše talíře vydechne potřetí, počtvrté... po n+první :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru