Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Próza-poezie

27. 07. 2011
2
49
1501
Autor
Hal Bregg

Zdá se mně to, nebo mezi zde publikovanými díly převládá spíše poezie?


49 názorů

StvN
01. 08. 2011
Dát tip
Tady proste nikdo nic neumi. Otazkou je, proc se nekteri kritikove, jako tady treba Thérése, zameruji na komentovani toho, co se nepovedlo, ale nepochvali to, co se povedlo. Ostatne odpoved je zrejma.

Fruhling
01. 08. 2011
Dát tip
Haha, StvN to rozetl, faktem ale bude, že nejen autoři jsou vinni. Ona i většina čtenářů prostě neumí číst. Jinak si nedokážu vysvětlit ty tuny otipovaných průměrností. Číst je umění.

12345
30. 07. 2011
Dát tip
Taky si myslím, že je tu víc poezie, ale pokud jde o kvalitu, tak bych řekl, že vede próza.

Lakrov
29. 07. 2011
Dát tip
Odmysleme si, že jsme umělci (jimiž nejsme) a představme si, že jsme přispěvovateli webového fóra Písmák. - Mít CO sdělit se rovná tomu, zda smyslem svého příspěvku (díla) část ostatních členů (čtenářů) zaujmeme. - Mít trpělivost sdělit TO tak, aby čtenář chápal CO chceme sdělit, lze brát jako snahu usnadnit (zdejšímu) čtenáři cestu k podstatě onoho sdělení. Tato trpělivost může být též "přidanou hodnotu", směřující k zaujmutí i zcela "cizího" čtenáře, od něhož žádnou trpělivost a pokoru čekat nelze. Děkuji za avízo.

StvN
29. 07. 2011
Dát tip
těša, jdeš na to trochu složitě. Většina autorů nemá co říct, protože v nich nic není, a neumí to napsat, protože prostě neumí psát.

těša
28. 07. 2011
Dát tip
lakrove, můžu se trošku of topic pozastavit nad "kolik je tu autorů, kteří mají skutečně co sdělit, a kolik z nich má trpělivost sdělit to tak, aby čtenář chápal CO chtějí sdělit?"? 0 - lze tuhle dvouotázku chápat jako otázku po obsahu (1) a formě (2) obecně? tj. chápeš obsah jako "mít co sdělit" a formu jako "sdělit určitým způsobem správnou cestou"? jestli jo, potom 1 - co znamená mít co sdělit? (nechci slovíčkařit s definicí, mířím k "umění" coby sdělení subjektivní zkušenosti, ať už kognitivní, emocionální, duchovní nebo jiný. v takovémhle pojetí by měl mít co sdělit apriori každý, takže by se problém přesouval buď k nevhodné formě, nebo k tomu, že dotyčný má co říct, ale místo toho vypráví o blbostech. chápeš to podobně? ) 2 - není to taky o tom, kolik čtenářů má pokoru a trpělivost číst to tak, aby chápali?

už se na to pár lidí ptalo...že bych to obnovil? Ale ono je to dost náročné udržet humor a nebýt zlý...uvidíme :o)

Aleši-věčná škoda, že v tom nepokračuješ... Častokrát rád zabrousím a vždycky se zaručeně pobavím:)))

to je fakt, hvězdná pěchota si na povídky netroufá. Nebo že by jen porotcům unikly?

Therése: Máš jistě kus pravdy, i s tím popíchnutím:)), ale já měl na mysli hlavně báječný počin aleše-nováka a jeho Stupid ligy. Najdi tam povídku:)))

Lakrov
28. 07. 2011
Dát tip
Pro Kamil Sikora a Thérése: Povídky (prózy) objevivší se v soutěži, nemusí nutně být tím nejlepším, co je zde k přečtení, a to i za předpokladu, že by Písmák byl "institucí" (jíž není). Myšlenková, jazyková, slohová, grafická... nebo jaké hledisko úrovně lze ještě vzít v úvahu může být (a často je) v rozporu se vkusem hodnotícího. Poezie a próza -- srovnávat úroveň či odsuzovat jedno a vyzdvihovat druhé považuji za dosti irelevantní. Vezměme to z jiného úhlu pohledu: Odpovězme si na otázku, kolik je tu autorů, kteří mají skutečně co sdělit, a kolik z nich má trpělivost sdělit to tak, aby čtenář chápal CO chtějí sdělit? Teprve pak rozdělujme na prózu a poezii. Děkuji za avízo.

Thérése
28. 07. 2011
Dát tip
taky si to nedovedu představit. ale někdo to fakt asi čte.:ú)

Thérése
28. 07. 2011
Dát tip
ok, nevadí, o to až tak nejde. spíš o to kamilovské pohrdání zdejší poezií (jistě oprávněné) a zároveň nalhávání si, že místní próza je na tom nějak výrazně lépe. to je blbost.

Thérése
28. 07. 2011
Dát tip
logicky - povídek se za ten měsíc mnoho neurodí, to uznáváš. těžko lze předpokládat, že by vám něco skutečně kvalitního jen tak frnklo. a když už, procento úniku není vysoké - s tím se dá žít. dílnu sice asi nikdo nepročesává, ale vlastně to ani není třeba. hele, bylo řečeno: zdejší próza je možná ještě horší než poezie. možná. a trochu popíchnutí do kamila. to se povedlo.

Thérése
28. 07. 2011
Dát tip
kámo - určitě nemáš zmáknutou všechnu prózu zde - jistě se pohybuješ jenom na elitářské úrovni PM - co takhle povídky v dílně? jednou si udělej čas a zasměj se.

Thérése
28. 07. 2011
Dát tip
je to takový vzorek toho (nej)lepšího z prózy. narozdíl od poetických soutěží. těch se z drtivé většiny účastní - jak to říct? - ti méně zdatní. takže to nejde moc srovnávat. jinak soutěžím potlesk.

Terése, nemáš pravdu. Povídková tvorba na Písmáku má dost často hlavu a patu. Občas narazím i na hodně dobré věci, které si člověk s chutí přečte i víckrát. Naopak u volného verše se často kroutím smíchy, jak to někdo mohl vyplodit a mít dokonce odvahu ke zveřejnění. V tomhle směru je na tom próza mnohem lépe, nežli poezie...

Thérése
28. 07. 2011
Dát tip
o směšnou úroveň soutěže povídka měsíce, kde se sdružují nejlepší texty z celého písmáka. jestli je to pravda, nechci vidět to nejhorší - to už musí být jen změť písmen.

Thérése
28. 07. 2011
Dát tip
zdejší próza je možná ještě horší než poezie a to už je safra co říct

A ještě pro JFTWT...... Hustota myšlenek většiny zdejší poezie je srovnatelná s hustotou hélia:)))

Já osobně tady dílo, které by se dalo označit za poezii, vidím maximálně tak 2-3 x do měsíce. PS: A nikdy to není ve Zlatém výběru:))))

dobrá selfpromotion: přihlásit se poprvé na písmáka a hned založit diskusi :o)

Zaprděnec
28. 07. 2011
Dát tip
jo

Lakrov
28. 07. 2011
Dát tip
Pro JFTWTJTIJUMFSMPM: > ...hustota myšlenky proti normostranám Proč proti?

Hal Bregg
28. 07. 2011
Dát tip
Tak asi je jasné že próza bude mít těch normostran asi více - ať už má jakoukoliv "myšlenkovou hustotu", ale počtem přidaných děl se mi zdá že vládne poezie. Ale možná se mi to jen zdá... :)

Lakrov
27. 07. 2011
Dát tip
Počtem publikovaných děl snad. Vahou vyřčeného, to ukáže budoucnost (nebo neukáže :-) ) Jetli i počtem normostran, řádků, slov... megabajtů, nebo na jaké metrice se dohodneme... Troufám si doufat, že převládá próza. Poslední slovo k této domněnce by ovšem mohl vynést někdo ze správců databáze :-)

StvN
27. 07. 2011
Dát tip
Tak tohle mi zvedlo náladu. Díky.

Delahaye
27. 07. 2011
Dát tip
Diskuze roku :-)))) to by byla soutěž ...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru