Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PRAPODIVNÉ SEPĚTÍ MYSLI S OPTIMISMEM

23. 08. 2011
8
11
1357
Autor
Měrka_out

Leoš byl optimista.

Leoš byl optimista. V 16 letech emigroval ze státu, kde panoval totalitní režim. V Rakousku si vybral destinaci svého dalšího domova. Nastoupil do letadla, které letělo do JAR. Po přistání se přihlásil na vojenskou školu a po jejím vystudování se stal žoldákem. Bojoval v Kongu. Jmenovali ho tam velitelem jednotky. Jako jediný přežil útok nepřítele. Když bylo po všem, zavolal si helikoptéru, která ho zachránila. Potom se přestěhoval do Snětína v Anonymní republice. Zakoupil si byt v ulici Slizánka a začal psát poesii.

Leoš nebyl rasista, ani xenofob. Leoš chodil ozbrojený dvěmi pistolemi ráže 9mm umístěnými v podpažích a nožem s čepelí dlouhou 45 centimetrů, který nosil v koženém pouzdře připevněném k pravé noze.

Leoš měl přítelkyni, sedmnáctiletou Johanu, jež se ho během spaní nesměla za žádnou cenu dotknout, jinak by ji kvůli svému reflexu získanému ve válce zabil.

Seznámili se v kulturním středisku zvaném Vylhaná karma. Jednalo se o velmi kvalitní hospodu, kde nízko pod stropem levitovali intelektuálové zaujímající pozici lotosového květu. Za pípou tam postával Buddha a piva roznášel Lao-c‘. Tvůrce věhlasného titulu Tao a rum.

Leoš se posadil k jedinému volnému stolu, jenž se tam vyskytoval. Všechny ostatní byly obsazené obyčejnými lidmi, kteří měli neustále chuť na alkohol. Pili ho od rána do večera a bavilo je to. Kde na to brali peníze, zůstávalo pro mnohé nevysvětlitelnou záhadou.

A přiznám se, že i pro mě, jako autora tohoto příběhu.

 

*

Leoše jsem osobně znal. Johana byla původně moje holka. Vstoupili jsme do Vylhané karmy. Tak jako jindy bylo narváno k prasknutí. U jediného přítomného stolu pro 4 osoby seděl on a byl sám. Tehdy jsem ho viděl poprvé v životě. Přebral mi přítelkyni, která se mu zalíbila na první pohled. Ani on jí nebyl lhostejný. Jednalo se přímo o elektrostatický výboj, když se jejich zorničky potkaly. Objevil se dokonce blesk. Zamilovali se do sebe. Objednal jsem si velkého panáka vodky a začal zapíjet žal.

 

*

Johana ukázala na Petra Měrku postávajícího u baru, jenž se intensivně věnoval konzumaci tvrdého chlastu.

Upozornila na něj prstem a pronesla:

„To je můj bývalý přítel. Neúspěšný romanopisec. Učiněný budižkničemu. Ani nevím, co mě k němu vlastně přitahovalo.

Vždyť to je ve skutečnosti takový suchar. Baví ho myslet a navíc tyto své mentální pochody zapisuje do podoby bizarní beletrie, která vůbec nejde na odbyt.“

Leoš to už nevydržel a musel ji políbit. Nakonec skončili v posteli a začali se milovat. Za necelých 9 měsíců se jim narodilo dítě. To už žili spolu a byli šťastní. V tu samu dobu skončil Petr Měrka na záchytce a o týden později na JIPce s deliriem tremens.

Propadl psychotickému bludu, že se mu podařilo vytvořit bestseller. Choval se kvůli tomu arogantně a přehlíživě. Vyřešili to tím, že mu aplikovali silná sedativa a poslali ho do blázince.

 

*

Připadal jsem si jako robot. Seděl jsem v křesle a byl velmi reálný. Ozvalo se:

„34.“

Poslušně jsem se zvedl, předstoupil před sestru a nechal si jí vložit do úst pilulku určenou k léčbě duševních úchylek. Tak jako každý jsem ji vyplivl při nejbližší vhodné příležitosti.

Myli jsme se jednou týdně. Byli jsme zavřeni v jedné velké cimře. Byla tam komůrka pro kuřáky, hajzly, chodba a kobky, v nichž jsme spali. Místo postelí jsme měli k dispozici kupky slámy. Přikrýt se nebylo čím. Ale to se ani není čemu divit, když tu chybělo i čím si vytřít zadek. Krmili nás plesnivými zbytky a napájeli vlastními chcankami. Okna byla zamřížovaná a nohy jsme měli spoutané k sobě nedlouhým řetězem, který nám výrazně omezoval pohyb.

 

*

Leoš prorazil už svojí třetí básnickou sbírkou. Lidé kupovali jeho poesii jako diví. Dychtivě ji četli a měli z ní výborný pocit. Rádi a pravidelně se k ní vraceli. A byli nedočkaví okamžiku, kdy jejich zbožňovaný autor vydá další publikaci.

Leoš vyhrál literární cenu Markéty Chlupaté. To byla vystudovaná bioložka, která věnovala všechen výtěžek ze svých objevů, a věřte tomu, že šlo o astronomickou cifru, na založení nadace nesoucí její jméno.

Jejím jediným úkolem měla být podpora lidí, kteří rádi fabulují, mystifikují, rozesmívají, děsí, či poučují.

23. srpna 2011

Petr Měrka


11 názorů

Měrka_out
13. 10. 2011
Dát tip
dík, IMo!

čtenář
25. 08. 2011
Dát tip
*

Měrka_out
24. 08. 2011
Dát tip
to je v pohodě trauma. překlepy jaksi k životu patří. i v té obecné rovině. člověk sám o sobě je takový překlep.

Trauma
24. 08. 2011
Dát tip
a sorry za ty chyby v něm

Měrka_out
24. 08. 2011
Dát tip
no jo, jenže ten konec je takový jaký má být. dík za komentář, Trauma.

Trauma
23. 08. 2011
Dát tip
Tip sem, tip tam, jinak to u sebe snad nejde. Konec mě trochu zklamal, ale asi tu jde jen o to, že se mi ten zbytek až moc líbil, takže nic co by se dalo vytknout nebo nedejbože kritizovat :)

Měrka_out
23. 08. 2011
Dát tip
jsem rád, že tě to zaujalo, Enethene

Měrka_out
23. 08. 2011
Dát tip
dík, takjinak!

Enethen
23. 08. 2011
Dát tip
Moc zaujímavé :) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru