Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

46. SUPERKOULE - scénář - dílo č. 1

05. 06. 2012
1
3
645

 

Stupidní, nicméně oblíbený ženský seriál 
 
Miriam Krupičková – matka Stázky a Veroniky
dvouletá Stázka, stále kojená 
Sedmiletá Veronika - chodí na dětskou jógu, nebaví ji to, ambice matky
Veroničiny učitelky Skřivanová (S) a starší Nezbedová (N)
Učitel jógy – mladý alternativní kluk, oko třicátnice Miriam Krupičkové na něm se zalíbením spočívá
 
Park, děti sedící na trávě v jogínském sedu se svinutými prsty na kolenou a bzučící óm.
Učitel hlasem procítěným asijským vnímáním času pomalu deklamuje mantru. Za ním přecházejí mladé holky s krásnýma nohama, hází po něm okem a ve smíchu si šeptají.
 
Veronika kouká svinutými prsty na učitele, vystrčí špičku jazyka, na pablesky slunce ve větvích, zaměřuje na kluky s míčem a na ženské popíjející kávu v předzahrádce přes ulici (její učitelky). Hodí ksichtík.
 
S: Co sis dala? Věneček? Ten si tu nedávej, maj je oschlý.
 
N: Celý týden se na něj těším a ty mi to takhle znechutíš. Támhle je místo, posaď se, dodává typickou učitelskou dikcí. Tak co ta Krupičková, už se u tebe stavovala? 
 
S: Prej nemá čas. Zato vystrkovat prsa v parku, to jo, na to má čas celý dny. Chápeš to? Dvouletý dítě a přijde se nakojit. Mezi lidma! Co přijde, vona mu dá! Chápeš to, Maruš? 
 
N: Verča je taky pěkné kvítko. O angličtině mi říká, paní učitelko, to není gy-rl jako Tyrl, to je gér! Tak u všech svatých, odjakživa učím gi-rl, co mi bude holčina vykládat?
 
S: To má beztak od tý mámy, ta je chytrá jak rádio. Malou Stázku prej nemá ani očkovanou. Však oni jí ji do školky nevezmou, no stejně by nevzali, když maj plno. A teď s tim kojením ještě, ta bude na mámě viset až do tanečních. Jen ať si to matka užije, ale nám ať to necpe pod nos, sakra, v parku. To je vysloveně nechutný. Tak co ten věneček? Hnus, co?
 
N: Příště si dám větrník. Nedáš Verče napomenutí třídního? Měl by ji někdo zpražit začerstva.
 
S: Taky fakt. Lepší než se vybavovat s Krupičkovou. Určitě by měla s sebou Stázku a kojila mi v kabinetě. Nedej bože.
 
N: Jak myslíš. Ale já tě jedině podpořím. 
 
____ STŘIH
 
Paní Krupičková doma se Stázkou, ta se zamkla v koupelně. Rezignovaná matka s roztaženýma nohama sedí na chodbě a telefonuje učiteli jógy.
 
K: Je mi to fakt moc líto, ale rozhodně to nestihnu na čtvrtou. Mohla by počkat s vámi? Dorazím hned, jak seženu zámečníka. Víc jak tři hodiny to určitě nebudou. 
 
U: Poslyšte, já musím na večerní kurzy. Nemůžu s sebou tahat dítě. Verča je navíc kapku nezvladatelná. 
 
K: Vydržte to, prosím vás, já hned volám ty zámečníky. – Stázko, doprčic, kams to hodila ten klíč? Do záchodu ne, viď že ne?? – Promiňte, díky moc, že si ji necháte, zavolám vám, jakmile budu na cestě. Nejpozději v osm.
 
Zamyslí se. „Moment. Moment! Říkal jste večerní kurzy? Pro dospělé? Máte ještě místo?“
 

3 názory

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru