Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Před úsvitem

10. 08. 2012
2
6
940
Autor
Juliana

Za paravánem

olověných oblaků

splývá noc s ránem


6 názorů

DavidPetrik
16. 08. 2012
Dát tip
Budu castecne opakovat uz napsane: haiku ma prinest prozreni, jistou necekanost. Tento text prinasi dvojnasobne opakovani stejneho pozorovani (resp. stejneho fenomenu) hned dvakarat. Coz je pro tak kratky format neunosne. Paravan = olovene oblaky; olovene (barva, odstin) = splyva noc s ranem. Ocenuji snahu drzet se klasickeho formatu haiku (17 slabik ve forme 5-7-5), ale to z textu haiku neudela.

Juliana
14. 08. 2012
Dát tip
Moc děkuji za kritiku, pokusím se zlepšit.

Pakliže jsou oblaka barvy olova vytváří souvislou jednolitou relativně rovnou plochu, kterou zakrývají celou oblohu; pak splývá noc s ránem především díky tomu, že celý den dlí v barvě soumraku. Toliko k faktické stránce básně. Pokud jde o poetickou stránku básně, souhlasím veskrze s Tím co zde bylo řečeno, vesměs neobjevné a připouštím, že se mi ani nezamlouvá volba slov, která sice vzbuzují pocit těžkých olověných mraků stahující se nad dalším zataženým jitrem, avšak, jako kdyby tomu něco chybělo nebo je to možná tím metrem: -u-u- -u-u-u- -u--u Myslím, že alespoň drobná změna v: "noc splývá s ránem"(--u-u), by přišla básni k duhu. (A to ponechávám stranou úvahy, které se mi derou na mysl, zda-li by haiku neměla být spíše časoměrná, než sylabotónická/sylabická, ostatně se o to mnohdy vedly spory a netřeba je jitřit).

Juliana
10. 08. 2012
Dát tip
Postavíte-li vícedílný paraván, rozhodně není plochý. Ale uznávám, že jako oblaka ani tak moc nevypadá. I když s trochou fantazie ... Máte pravdu, že by to chtělo objevit něco originálnějšího. Děkuji za přečtení a názory.

Fouraix
10. 08. 2012
Dát tip
trocha mi ten obraz nesedí. paravan je něco plochýho, kdežto oblaka tak bachrlatá.. a že se noc v ráno nemění skokově, je zase dost neobjevný fakt

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru