Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Začarované království

06. 09. 2012
2
1
782
Autor
sysel123

 

Za devatero horami, osmero řekami a sedmero krkavci stálo království. A nebylo to obyčejné království – bylo obrovské! A, osud tomu zřejmě chtěl, tato veliká země se kromě své neobvyklé rozlohy vyznačovala i tím, že byla začarovaná. Především královská rodina trpěla touto pohromou. Vezměte si kupříkladu královnu, která zahynula při té nešťastné příhodě, kdy v poklidu stála na políčku C3, když vtom byla nečekaně smetena svým vlastním koněm (byl zřejmě nervózní, neboť se jednalo o jeho vůbec první tah). Nechme však stranou dohady, jestli v souvislosti s touto dojemnou scénou král tenkrát opravdu pronesl „Vida, ne nadarmo je podkova symbolem štěstí!“. Ani teorie, že těsně po onom incidentu veličenstvo také prohlásilo „Královna je mrtva, ať žije král!“, nikdy nebyla potvrzena.

Nebo ta jména, která příroda přiřkla princům! Cesium a Neodym, no řekněte, děti, nejsou to poněkud neobvyklá pojmenování? Ani to však ještě není všem útrapám konec. Král s královnou totiž zplodili trojčata – třetím princem byl Francium. A jak je vám jistě známo, nejstabilnější izotop Francia má poločas rozpadu zhruba 22 minut, a tak tento princ zahynul sotva půl hodiny po porodu. Ale držel se statečně, kluk jeden ušatá…

Avšak ani Cesium neměl na růžích ustláno. Nechtěl se totiž upsat do svazku manželského. Tato princova nechuť podstoupit proces svatby a příjemností i nepříjemností s ní spojenými pramenila zejména z toho, že si zakládal na svém mužném vzhledu. Když byl totiž ještě dítětem, hrál si s královninou komornou na schovávanou a v zápalu hry naboural čelem do stolu, což komorná soucitně okomentovala „Neboj, než se oženíš, tak se ti to zahojí!“. Jenže princ chtěl mít jizvy a vypadat navždy drsně, a tak se rozhodl, že se raději nikdy ženit nebude.

A co druhý princ, Neodym? Největší katastrofu svého života si odbyl už v necelém roce stáří. Jeho první slovíčko bylo totiž „palanda“. Avšak ne všechny činy, které během svého dosavadního života uskutečnil, byly tak tragické jako pokus o mluvu. Humorným rozptýlením nudných večerů se na dlouhou dobu stalo i vyprávění o tom, kterak na trhu přistihl zloděje při krádeži flétny. Protože měl princ za ušima, podrbal se tam a poté se mu v hlavě zrodil geniální plán. „Tak, a teď s tebou zatočím!“ řekl si tehdy, chytil zloděje za ruce a zatočil s ním dokola. Jenže se následně ukázalo, že zloděj ukradl i píšťalku, strčil si ji potajmu do úst a právě ono točení způsobilo, že onen nešťastník odcizenou píšťalku spolkl. Poté se však navíc ukázalo, že zloděj vůbec nebyl zlodějem, nýbrž králem v převleku, který takto kontroloval ostražitost svých poddaných. A od té doby Neodym musí skákat, jak královský otec píská.

Snad jen pro zajímavost uvedu další příhodu, při které veličenstvo pro změnu přišlo o tři prsty na pravé ruce. Při prosazování zákona proti volnému pobíhání psů se totiž nechalo veřejně pokousat od stříbrného pudla na důkaz toho, že i nebojová plemena mohou být nebezpečná.

A když už jsem vám dokonale popsal celou královskou rodinu, mohu vám nyní konečně přiblížit, co se v našem království stalo. Inu: I přes všechny tyto trampoty a svízele žili všichni až do smrti.


1 názor

prohnily
24. 09. 2012
Dát tip
Poslední věta to trochu deklasuje na planou anekdotu (resp. ona celková absence nějakého vývoje), ale je to velmi zábavné, zvlášť první dva odstavce. Další už jdou trochu dolů, ale i tak - povedené. Ale je to asi škoda, opět takto "plýtvat" dobrými nápady, neškodilo by text rozvést, zkusit si napsat něco komplexnějšího. Jako předkrm dobré. ;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru