Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

asi litr v půldecáku

02. 11. 2012
3
7
1035
Autor
Grunge
 
 
Všechno pití do whiskovek
jen dva půldecáky pod barem
kvůli měření
za ním paní v středních letech
co odmítla mi před chvílí
/cez môj úsmev a prosbu úprimnú/
do něj nalít trochu rumu


...touha je někdy tak pouhá...


Potom později, během večera
má drahá usmála se na ni
poprosila
a vysvětlila té paní
jak šíleně je to důležité
/"môj drahý si musí vypiť z mojich pŕs"/


...žena ženě leckdy lépe rozumí...


Tak vroucný pohled v očích
/keď přichádzala ku mne držiac poldecák v ruke/
tak se smála a její obočí
takřka dotýkalo se jejích vlasů
z našich hlasů neuniklo ani slovo
skoro neodvrátila zrak
/keď si ho vsúvala do výstrihu/
...
a vzápětí 
...
s napětím jako před prvním koitem
...
nabídla mi svůj dekolt
 


blažený a dojat

 

jsem rituálně vypil

 

asi litr lásky

 

 


7 názorů

Max Hutar
03. 10. 2013
Dát tip

Ale jo, pamatuju se. Neřeknu ti už nic ke změnám (leda bys do komentářů nahrál původní verzi), ale jestli ta kritika k něčemu byla, tak bezva...


Grunge
02. 10. 2013
Dát tip

Díky Maxi, jsem rád, že tě půldecák i přes své nedostatky zaujal :) a díky hlavně za obsáhlý a věcný komentář, nezbylo mi, než s tebou souhlasit. Trochu jsem to upravil, prolog smazal, a myslím, že to bylo opravdu ku prospěchu. No už je to pár měsíců, takže už možná stejně nebudeš příliš vědět o co šlo, ale přesto díky ;)


Max Hutar
26. 07. 2013
Dát tip

Tohle se mi líbí. Ta slovenština, ty "refrény" jednoho verše začínající a končící třemi tečkami, to tomu dodalo správný takt.

Epika dnes obecně nestojí a padá s formou, ale spíš s obsahem. Ten je tu -  aspoň pro mě -  dostatečně zajímavý, aby se mi báseň líbila. Byť si myslím, že to šlo po formální stránce napsat ještě mnohem líp. Kdyby tomu tak bylo, neváhal bych dát výběr.

Čeho se to konkrétně týká? Zaprvé toho prologu, který by tam podle mě vůbec neměl bejt, to podstatné z něj by šlo nějak integrovat do básně a to, co je řečeno v samotné básni, by šlo vypustit. Prostředky taktu, které jsem tak opěvoval na začátku, by chtěly být pojaty velkoryseji. Tento tvůj styl je dostatečně jednoznačný pro čtenáře, aby sis mohl dovolit jeho pole ještě víc rozorat nějakými pravidly, které by nebyly na úkor čtivosti. Rozorat to hrou forem, která by nebyla daná plánem, ale větší hravostí při samotném psaní básně. A v poslední řadě bych koncentroval, škrtal a slučoval. Má-li být báseň opravdu úderná, nesmí v ní být nic přebytečného, co by nedokázal čtenář zjistit sám. Tak například jeden člen z dvojice panna - první koitus přebývá, stejně jako poslední verš, který já jsem číst vůbec nepotřeboval a pochopil jsem to, co je v něm řečeno, z kontextu věci.


Grunge
05. 11. 2012
Dát tip

Díky aradissi, doufám, že ten tip nebyl jen ze soucitu, i nula je číslo a vlastně tak krásné :) Ta slova se snaží zachytit něco tak perfektního, že na to stejně nestačí :) Ale nevadí, já tam byl, ona tam byla a všechno bylo dokonalé.. :)


a ju pri tom zalievalo teplo, akoby liter rumu vypila sama... rum či láska, pani tomu rozumela rovnako ako ty a tvoja drahá... a ten pán s barlami to všetko vie...


a ju pri tom zalievalo teplo, akoby liter rumu vypila sama... rum či láska, pani tomu rozumela rovnako ako ty a tvoja drahá... a ten pán s barlami to všetko vie...


aradiss
02. 11. 2012
Dát tip

je to nespravodlivé, tvoje dielo nie je také slabé, aby si mal dve nuly - dávam ti *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru