Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dohasínající oheň

11. 01. 2013
1
5
778

:)

 

 

Helen Bekstein seděla ve svém oblíbeném hlubokém křesle, hladíc jednu ze svých koček. Byla už bezmála desátá hodina večerní a jediným zdrojem světla v místnosti bylo tlumená záře pouličních lamp, pronikající oknem, a plápolající oheň v krbu. Jeho záře už dávno nebyla tak jasná, jako dřív.

Na Štědrý den bývala Helen už několik let sama. Její jediný syn zahynul na frontě a zbytek příbuzenstva se roztrousil po celých Státech. Ji už ale dávno nenavštěvovali.

Pohled z okna Helen naplňoval nevídaným smutkem. Bílé sněhové vločky padaly stereotypně jedna za druhou a usazovaly se na okenním parapetu. Někde tam venku jsou lidé, kteří slaví Vánoce společně, jako rodina. Helen takové lidi neznala, jen zřídka totiž vyšla z domu.

Na klín ji skočila další mourovatá kočka a láskyplně se o ní otřela. Helen se pousmála a pohladila ji. Měla své kočky ráda. Ty jediné ji měly rády i přes to, že byla stará a vrásčitá. Oheň pomalu slábl a s ním dál ubíhal čas. Další kočky se přišly ohřát ke krbu. Ležely na zaprášeném perském koberci a čistily si kožíšek. Helen se naposledy zadívala ven. Padající vločky už tvořily jednu dlouhou bílou stěnu, až přes ně nebylo vidět. Smutně se usmála a pohlédla na své kočky. Oheň konečně vyhasnul…

 

 


5 názorů

Fruhling
13. 01. 2013
Dát tip
Co ten text říká, že samota je špatná a stárnutí bolestné? Fajn, to už bychom tady ale měli asi tak tisíckrát - a mnohem lépe. Přechodník v první větě je jak facka a nepotěší ani to, že většina sloves je uvozena do pasivu pomocí "být" (v prvním odstavci se "být"vyskytuje hned 3x).

VH64
11. 01. 2013
Dát tip

No jo, Vránová...


VH64
11. 01. 2013
Dát tip

Zvláštní, na mě to funguje. O přechodník jsem sice taky škobrtnul, ale takové to, jak někdy mladiství (a nebo i ne) autoři to tlačí přes podle nich zaručené silné téma, to tam necítím. U mě dobrý.


DavidPetrik
11. 01. 2013
Dát tip

Pouziti prechodniku v prvni vete me malem odradilo cist. Ale text si udrzuje spravny rytmus odpovidajici navozeni pomale, osamele atmosfery. Potiz je v zarazeni textu do kategorie povidky: tohle neni povidka, protoze postrada syzet, strukturu, vyvoj, zapletku, cokoliv prozaickeho. Je to postreh, miniatura, tudiz by ji lepe sluselo zarazeni do "miniatur" nebo "hricek". Kdyby autor investoval do rozvinuti textu a pouzil tento text jako prolog, mohla by vzniknout zajimava crta o osameni nebo starnuti.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru