Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ještě si nepřipadám dospělá

15. 02. 2013
8
12
844
Autor
Elvie

Na špičce jazyka
rozplyne se
trocha horký čokolády
s nenápadnou příměsí ostrýho chilli

Zpoza svýho šálku
se zájmem pozoruju
dění v kavárně U Vypálenýho koťátka


Chodí tam mámy
ve vytahanejch trikách
co svůj život vyměnily za jedno vymodlený dítě

mámy, co maskujou věčný kruhy pod očima
věčnejma úsměvama

co si nemůžou dovolit slzy
protože takhle to chtěly,
takhle si to vysnily


protože maj manžely,co pomáhaj, fakt
akorát je nikdy nikdo neviděl


Jsou to mámy,
co utíraj nudle ukřičenejm dětem
a samy
už se pár let nenadechly


Pozoruju
ty vnitřně nešťastný mámy

s velkejma srdcema

a říkám si


kde je ta moje


?


12 názorů

sepiolite
25. 03. 2015
Dát tip

Text pro mě sympatický už tím, že zjevně není prvoplánově v rámci moderního "kultu mateřství". Čili velmi se mi líbí obsah, chápu lehkou ironii, drzost, sarkasmus, ale ta forma a především hovorová čeština je pro mě nepřekročitelná. Bohužel nejsem schopna si vychutnat text, jestliže se mi jazykově příčí.


DonBirell
04. 12. 2014
Dát tip

*


Elvie
10. 04. 2013
Dát tip

Přesně tak. ;-) Ještě bych dodala - vlastně je v tom takový ten rozpor, že matce se narodí dítě, které si vysnila, a miluje ho (ani nemůže jinak), ale i přesto je prostě nešťastná, ten život nefunguje, je vnitřně vyhaslá - ale odmítá si to připustit, nechce to vyslovit nahlas, protože si přece nemůže něco takového dovolit, když takhle to chtěla, a když má to svoje vymodlené dítko.


lenkak
10. 04. 2013
Dát tip

Tak jsem to pochopila dobře. Děkuju za upřímnost!Ano, tak to beru, jako tvůj náhled na věc, drsný, ale tvůj.


Elvie
10. 04. 2013
Dát tip

Pravda, nematka jsem. ;-) A zcela pochopit ho nemůžu, ale můžu na něj různě nahlížet, zkoumat ho a snažit se ho pochopit - ve všech formách, ve kterých existuje. Já věřím, že matka své dítě miluje vždy, to je prostě dáno přírodou a vrozeným mateřským citem. Ovšem pokud má matka problémy sama ze sebou, ať už jakékoli, jde "funkce" matky někdy stranou a může se to projevovat jakkoli. Určitě jsi taky narazila na případy, kdy sis říkala, jak může takhle matka přistupovat k vlastnímu dítěti..... ;-)

Moje máma je v rámci básně osoba, která je postrádaná (složité situace, nebydlíme spolu, nicméně od doby, co jsem tuto báseň napsala, se naštěstí mnohé změnilo k lepšímu). Podstatné je, že je v té básni touha po matce a po tom být ještě dítě, ať už ta matka byla jakákoli. Postrádám to veliké srdce plné mateřské lásky, které prostě patří ke každé mámě.


lenkak
10. 04. 2013
Dát tip

A tvoje máma je tedy kde, v rámci básně? Ne, že bych chtěla vyzvídat, pokud je to osobní, ale zajímá mě ten kontext.Vnější i vnitřní phledy na mateřství jsou různý, rozporuplný a mění se během života a podle lidí, který člověk potká, resp. pozná. Takže kontroverzní pohled, proč ne, ale stejně mateřství nemůže pochopit nematka. Každopádně ty nematka jsi (tedy, předpokládám :) a je zajímavé vidět právě tenhle tvůj pohled. Smutný pohled... ale dobře napsaný, však básně mají vzbuzovat silné emoce ;)


Elvie
10. 04. 2013
Dát tip

Ale já vůbec netrvdím, že je takovýhle být mámou, to ne... ;-) Nicméně mámy jsou různé a některé skutečně nešťastné. Pár takových znám, o kterých ta báseň je. ;-) Seděla jsem v takové kavárně, pozorvala tam ty mámy a pak trochu popustila uzdu fantazii. ;-) Ona je vlastně taková trochu kontroverzní a vůbec nevadí, pokud někomu trochu hne žlučí. Mohu ještě doplnit komentářem, kterým jsem reagovala na příspěvky na jiném serveru:"Já si ale myslím, že mohou být nešťastné. Nepíšu o tom, jak si to já představuju, ale o tom, co jsem mnohokrát pozorovala... báseň vznikla skutečně v kavárně, kde se spousta takových mamin schází. Neříkám, že jsou nešťastné přímo z toho, že se jim narodilo to vymodlené dítě, ale třeba z toho, že vlastně celý ten život neprobíhá tak, jak si ho vysnily. Je v tom záměrně určitá satira (a proto vlastně myslím, že je spíš dobře, že Sněhurku to dílo pobouřilo), najednu stranu trochu nadsázka, ale na druhou přesně jak napsala Paulette "hořkosladký nádech být znovu tím usopleným děckem s neustále se ošívající a nevyspalou mámou za zadkem". No a samozřejmě je jasné, že ani zdaleka každá máma to nemá takhle, ale já jsem osobně potkala několik takových. Možná se to každá mám snaží udělat tak, jak to považuje za nejlepší, ale nemyslím si, že pro dítě je dobré, když se celý život matky podřídí jen a jen jemu. Jeden moudrý člověk, kterého si moc vážím (sám otec) na to napsal, že mu to připomíná takový ty mámy zavřený v satelitních městečkách, co v pětadvaceti skončily s životem. Myslím, že to tím docela vystihnul. Pro mě to prostě bylo takové pozorování okolního světa, které se zároveň prolíná s mým pohledem do nitra."


lenkak
09. 04. 2013
Dát tip

Teda, napřed jsem byla jakožto matka skoro uražená, ale ten konec mi vzal dech- dobrý! Ale drtivě smutný.(jen pak uvidíš sama, jaký to je, ale to jsou ty superchytrýkecy, co jsem sama nesnášela, tak mlčim :-))


Elvie
16. 02. 2013
Dát tip

Básnířka ví sama nejlíp, o čem píše ;-) Neříkám, že jsou všechny ženy takové, ale ony takové byly ;-) Bohužel je jich dost.


Petr.II
16. 02. 2013
Dát tip

jo, ... *


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru