Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

67. SUPERKOULE - Jacek - dílo č. 1

22. 05. 2013
2
5
690

 

Jacek a létající koberec

„Tak ještě jednou, pane Marowski: šťastnou cestu!“ Jackovi se trochu tajil dech. Z doživotního vězně se během několika kol výběrového řízení stal pokusným králíkem, který měl prakticky vyzkoušet RUG 12.1, desku, které se mezi výzkumníky říkalo létající koberec.

Ležel se zavřenýma očima a rukama podél těla, přesně tak, jak mu přikázal vedoucí výzkumného týmu profesor McCarpet. Hodinky na zápěstí byly nastaveny na šestnáctý listopad 1984. Jacek má šanci vrátit se o 65 let zpátky. Jenže žádná z předchozích desek řady RUG ještě nefungovala stoprocentně. Co když ani tato nebude? Zůstanu tady, v roce 2049, nebo se mi opravdu povede vrátit se do minulosti? To probíhalo hlavou Jackovi Marowskému, zatímco jeho RUG 12.1 pomalu začala halit bílá mlha. Tým profesorů za silným sklem sledoval monitory meřících přístrojů. Najednou se mlha rozplynula a létající koberec i s vězněm Jackem Marowskim v laboratoři nebyl.

Všechno se třáslo a otáčelo a Jacek měl pocit, jako by se obracel naruby. Vznášel se v nachovém oblaku vysoko nad neznámou zemí a padal.
Padal střemhlav a přistál jako zkroucená hromádka na dlouhém zeleném koberci. Ležel několik vteřin bez dechu a svíral zelený koberec, aby našel rovnováhu v neznámém světě.
Kousek koberce mu zůstal v ruce. Překvapeně zíral. Tráva! Skutečná, živá tráva. Několik stébel mu uvízlo v sevřených prstech.
Vzápětí ho udeřila vůně čerstvého vzduchu, bylo to téměř jako fyzický šok. Každé nadechnutí ho zabolelo a zdálo se mu, že inhaluje v místnosti s naplno otevřeným kyslíkovým ventilem. Nyní ale nebyl v místnosti. I vzduch v Africe se lišil, protože obsahoval vrstvu zplodin z více zalidněných oblastí světa.
Jacek se vzpamatoval a vstal. Živý koberec se rozprostíral na všechny strany. Před ním rostly husté stromy. Jacek se rozhlédl. Z nepřehledného houští vylétl malý šedý ptáček a začal štěbetat, aniž bral Jacka na vědomí.

 

 


5 názorů

Lakrov
30. 05. 2013
Dát tip

Dočteno. Napsané je to takovým neutrálním jazykem, a tím, že v každé řádce (tvého) textu je nějaké číslo, zkratka nebo technický termín, to působí spíš jako úryvek nějaké (technické) zprávy. Při úvaze o tom, zda je konec příběhu uzavřený nebo otevřený, docházím k závěru, že není (konec) žádný.


Janina6
29. 05. 2013
Dát tip

Vězeň pokusným králíkem, zajímavé. Měli by ho poslat, aby si v minulosti zabránil v tom zločinu, za který má doživotí :-)


(závorka)
26. 05. 2013
Dát tip

+


oracullum
23. 05. 2013
Dát tip

mooc pěkný,,


Homer Wells
23. 05. 2013
Dát tip

To má nápad!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru