Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

67. SUPERKOULE - Jacek - dílo č. 2

23. 05. 2013
2
4
468

 

Říká se, že člověk nikdy neví, co zvláštního mu osud přichystá. Nikdo ale nikdy nedocení hloubku tohoto rčení, dokud se nepustí za mluvícím králíkem do jeho nory, nenechá se odnést tornádem nebo neskočí s kamenem uvázaným kolem nohy do jezera tak, jak to udělal Jacek.

Jacek příliš nepřemýšlel nad tím, co dělá. To nikdo v jeho duševním rozpoložení. Jeho mysl začala intenzivně zpracovávat informace až v momentě, když v jezeře místo smrti nalezla oslňující světelnou záři. Jacek hleděl skrz díru na dně jezera, jako by to byl průchod do jiného světa. Teprve když visel ve volném prostoru na laně přivázaném ke kameni zaseklém kdesi v jezerním nánosu bahna nad ním, uvědomil si, že to není jako, nýbrž velice nepříjemně opravdový průchod. Pokusil se ohnout a vyšplhat zpět, ale uzel, uvazovaný ve chvílích, kdy jen málokdo vzpomene na dovednosti získané ve skautu, zlomyslně povolil.

Všechno se třáslo a otáčelo a Jacek měl pocit, jako by se obracel naruby. Vznášel se v nachovém oblaku vysoko nad neznámou zemí a padal.
Padal střemhlav a přistál jako zkroucená hromádka na dlouhém zeleném koberci. Ležel několik vteřin bez dechu a svíral zelený koberec, aby našel rovnováhu v neznámém světě.
Kousek koberce mu zůstal v ruce. Překvapeně zíral. Tráva! Skutečná, živá tráva. Několik stébel mu uvízlo v sevřených prstech.
Vzápětí ho udeřila vůně čerstvého vzduchu, bylo to téměř jako fyzický šok. Každé nadechnutí ho zabolelo a zdálo se mu, že inhaluje v místnosti s naplno otevřeným kyslíkovým ventilem. Nyní ale nebyl v místnosti. I vzduch v Africe se lišil, protože obsahoval vrstvu zplodin z více zalidněných oblastí světa.
Jacek se vzpamatoval a vstal. Živý koberec se rozprostíral na všechny strany. Před ním rostly husté stromy. Jacek se rozhlédl. Z nepřehledného houští vylétl malý šedý ptáček a začal štěbetat, aniž bral Jacka na vědomí.

Nacházel se na jednom z těch míst, ve kterém vám zůstane rozum stát, zatím co vy jdete prostě dál. Jacek neměl tušení, jak nebo proč se sem dostal, ale náhle mu problémy jeho minulého života připadaly nesmírně vzdálené, až banální. Vzhlédl k mrakům, ze kterých spadl a pak k obzoru. Nakonec udělal krok vpřed a byl si jistější, než čímkoliv jiným za celý svůj život, že tohle byl první krok k nějakému úžasnému dobrodružství.

 


4 názory

Lakrov
30. 05. 2013
Dát tip

Úvodní odstavec (především druhá věta "Nikdo ale...") je dost kostrbatý, takže by leckterého čtenáře mohl odradit, nebýt toho, že je text tak krátký. Druhý odstavec zpočátku působí, jako bys několikrát opakoval totéž, jen jimými slovy. Pak následuje "povinná sestava" a v (tvém) závěru neshledávám žádnou "přidanou hodnotu", což můž být ovšem způsobeno tím, že jej nechápu. Mystická nálada navozená posledními dvěma či třemi řádky je zabyta posledními dvěma slovy (úžasnému dobrodružství), působícími jako školometský závěr nějakého přiběhu pro děti.


Janina6
29. 05. 2013
Dát tip

Obsahově mi vadí hlavně to, že mi Jackův čin na začátku přijde nesmyslný a nevysvětlený. Nerozumím mu a tak se s ním těžko můžu ztotožnit a "prožívat s ním" děj. Ale musím říct, že se mi hodně líbí autorovo vyjadřování. Za to tip.


(závorka)
26. 05. 2013
Dát tip

+


lenkak
26. 05. 2013
Dát tip

To je krásné, vyloženě krásné!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru