Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

67. SUPERKOULE - Jacek - dílo č. 3

23. 05. 2013
2
3
541

 

Reinkarnace

Všechno se třáslo a otáčelo a Jacek měl pocit, jako by se obracel naruby. Vznášel se v nachovém oblaku vysoko nad neznámou zemí a padal.
Padal střemhlav a přistál jako zkroucená hromádka na dlouhém zeleném koberci. Ležel několik vteřin bez dechu a svíral zelený koberec, aby našel rovnováhu v neznámém světě.
Kousek koberce mu zůstal v ruce. Překvapeně zíral. Tráva! Skutečná, živá tráva. Několik stébel mu uvízlo v sevřených prstech.
Vzápětí ho udeřila vůně čerstvého vzduchu, bylo to téměř jako fyzický šok. Každé nadechnutí ho zabolelo a zdálo se mu, že inhaluje v místnosti s naplno otevřeným kyslíkovým ventilem. Nyní ale nebyl v místnosti. I vzduch v Africe se lišil, protože obsahoval vrstvu zplodin z více zalidněných oblastí světa.
Jacek se vzpamatoval a vstal. Živý koberec se rozprostíral na všechny strany. Před ním rostly husté stromy. Jacek se rozhlédl. Z nepřehledného houští vylétl malý šedý ptáček a začal štěbetat, aniž bral Jacka na vědomí.

Bylo mu to totiž jasné. A říkal jim to už dávno. Ale na něj - malého šedého - nikdo nedá. Jenom proto, že je malý a šedý? Reinkarnace do čehokoliv co vlastní silou nelétá, jen jen ztráta času a námahy. Mají poslouchat staré písně. Ale kdepak.
Všichni už jsou asi natolik zdegenerovaní všemi těmi vlnami a řečmi a obrazy a daty z rádií, mobilních sítí a televizí, že poslední dobou ztrácejí soudnost. Rozhodují snad v Radě a na nejvyšších místech renegáti? Jako by nestačily ty problémy s navigací při migracích.
Ale začalo to už dávno. Tenkrát na okraji Afriky, když v éře faraonů utekl z laboratoří ten urychlovač reinkarnací s devíti životy. Kolik nadějí do něj tenkrát vkládali... a výsledky? Dnes, místo aby nás reinkarnoval, vyrábějí pro něj granule a whiskas!
A zrovna je, výrobce granulí, chtějí ti mladí učit po znovuzrození létat. Je to jen další slepá ulička. Staří bohové by se museli třepotat v hrobech, kdyby nějaké měli. Ale jemu - malému šedému - je to dávno jasné. Konec světa se blíží. Čirík!

 


3 názory

Lakrov
30. 05. 2013
Dát tip

Působí to trochu násilně, snad kvůli častému výskytu cizích slov, ale možná je to záměr. Dle měho vkusu je tenhle text příliš krátký na to, aby dokázal něco říct.


Janina6
29. 05. 2013
Dát tip

Hezký nápad. Nenápadně zmíněný ptáček dostal tady důležitou roli. Jen se mi zdá to jeho vysvětlování příliš hrr - jako by chtěl naráz předat čtenáři příliš mnoho informací. Ono to ale bude dáno tím krutým limitem na délku textu. Na větší ploše by se dalo určitě vyprávět klidněji a přehledněji. Ode mě tip.


(závorka)
26. 05. 2013
Dát tip

+


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru