Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

67. SUPERKOULE - Jacek - dílo č. 4

24. 05. 2013
1
7
567

 

Všechno se třáslo a otáčelo a Jacek měl pocit, jako by se obracel naruby. Vznášel se v nachovém oblaku vysoko nad neznámou zemí a padal.

Padal střemhlav a přistál jako zkroucená hromádka na dlouhém zeleném koberci. Ležel několik vteřin bez dechu a svíral zelený koberec, aby našel rovnováhu v neznámém světě.
Kousek koberce mu zůstal v ruce. Překvapeně zíral. Tráva! Skutečná, živá tráva. Několik stébel mu uvízlo v sevřených prstech.
Vzápětí ho udeřila vůně čerstvého vzduchu, bylo to téměř jako fyzický šok. Každé nadechnutí ho zabolelo a zdálo se mu, že inhaluje v místnosti s naplno otevřeným kyslíkovým ventilem. Nyní ale nebyl v místnosti. I vzduch v Africe se lišil, protože obsahoval vrstvu zplodin z více zalidněných oblastí světa.
Jacek se vzpamatoval a vstal. Živý koberec se rozprostíral na všechny strany. Před ním rostly husté stromy. Jacek se rozhlédl. Z nepřehledného houští vylétl malý šedý ptáček a začal štěbetat, aniž bral Jacka na vědomí.
Jacek jej chvíli zaujatě pozoroval, žmoulaje malý trs trávy v ruce. Vydal se drobnému okřídlenci vstříc. Ten instinktivně vzlétl a zmizel opět v houštinách. Zcela nepřipraven, se Jacek pokusil proniknout do lesa. Po pár metrech měl holeně notně poškrábané od všudypřítomného křoví a z ran mu stékaly pramínky krve. 
„Dobře, tak tudy ne.“
Ohlédl se zpět a spatřil do široka otevřené, svítící oči černého muže. Je to lovec, nebude si chtít povídat. Bude mu vůbec rozumět? Nebude. Černoch uchopil bumerang visící mu u pasu a Jacek zjistil, že křoví není zase tak neprostupné. Zalarmované Jacekovo tělo vyplavilo sloní dávku adrenalinu a Jacek teď utíkal jako ještě nikdy předtím. V nepřehledné džungli nohy přesně věděly, kam mají došlapovat a paže obratně odstrkovaly trčící větve a jiné překážky. Mimo to si ještě v záblesku vzpomněl na Afriku. Ale opravdu jen v záblesku. Skrčil se a vyskočil zároveň, aby přeletěl padlý kmen. Ostrý hvizd z okraje lesa a následný neznámý táhlý zvuk, pravděpodobně z nějaké domorodé píšťaly. Běžel dál, minul malý potok, přeskočil další spadlé stromy a uviděl skalnatý kopec. Ohlédl se za sebe, černoch nikde, získal nějaký náskok. Svižně po kamenech vyskákal nahoru a přikrčil se. Viděl teď i dopředu za kopec a ani odsud žádné bezprostřední nebezpečí nehrozilo. Dech. Musí uklidnit svůj dech. Minula ani ne minuta a velice jemné šustění prozradilo blížící se. Tři od západu a Jacekova starého známého od severu. Poblíž ležel příhodně špičatý kámen veliký akorát do dlaně.

 

 


7 názorů

Lakrov
31. 05. 2013
Dát tip

Pro Esemege: > ...nastavované věty jsou součástí výchozího textu...

Ano. Omlouvám se. Došlo mi to až po odeslání komentáře, čímž mi zároveň došlo, že autorova část textu je vlastně napsaná lépe, než ten "podkladek". Potíž téhle povídky, přesněji autorova doplňku k ní, není v tom, jak je napsán, ale v tom o čem nebo proč(?) je napsán.

Díky za upozornění.


Esemege
30. 05. 2013
Dát tip

Ony nastavované věty jsou součástí výchozího textu.


Lakrov
30. 05. 2013
Dát tip

Některé věty působí jaksi "nastavovaně" (...Ležel několik vteřin bez dechu a svíral zelený koberec, aby našel rovnováhu v neznámém světě...), jiné obsahují podivné formulace (...bylo to téměř jako fyzický šok). Akční scéna popisující útěk má dobrý spád. Celkově mi ten text ale nedává žádný smysl. Neztratil se někde závěř?


Janina6
29. 05. 2013
Dát tip

Akční to rozhodně je, ale je to jen začátek příběhu. Nevím ani, kam se to Jacek dostal a proč.... i u miniatury by se mi líbil náznak pointy. Jinak to není miniatura, ale odseknutý kousek delší povídky.


(závorka)
26. 05. 2013
Dát tip

+


oracullum
26. 05. 2013
Dát tip

tak tak,, chtělo by to pokračování,,


Zin
24. 05. 2013
Dát tip

Hezky akční, chtělo by to po soutěži přidat pokračování.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru