Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tři hodiny do svítání

12. 07. 2013
2
10
598
Autor
sharik

Od svítání ho dělily ještě tři hodiny. Seděl pod stromem, pár metrů od vody a vychutnával si tu noční poetiku. Skoro dokonalé ticho, jen symfonie žabích zpěvů. Lehký větřík a klidné plynutí řeky. Potáhl ze svého jointa. Lehce a pomaličku vypustil oblak kouře, který se postupně promísil s letním vzduchem a rozplynul se v něm.
Jenže i jeho vesmír byl nečekaně navštíven vetřelci. Idylku tiché přírody ostře rozřízl zvuk motoru, který ho probral z nerušené meditace. Na úzké silnici za jeho zády zastavilo auto a po chvíli se z něj vydrápala dvojice šouravých kroků a tichých hlasů.
"Čapni ho pořádně!" hlasitý šepot.
"Počkej, mi to spadne!" odpoveď se silným maďarským přízvukem.
Brzy dostal příležitost si je v měsíčním světle i prohlédnout. Ten s maďarským přízvukem, o poznání mladší, měl krátké vlasy a byl trochu při těle. Druhý měl vyhublé ruce a nohy a přesto okázalý pivní břich. Pozornost diváka však zaujalo něco jiného. Jak ti dva pomaličku kráčeli k vodě, nesli mezi sebou pytel, rozměrů střední mužské postavy, evidentně dost těžký. Obsah pytle se lámal a skoro to až vypadalo, jako by se pohyboval a malátně vzpínal. Každou chvíli museli zastavit a jinak ho podchytit, aby jim nespadl do trávy.
"Co tu v tuhle noční hodinu dělají s tím pytlem?" problesklo mu hlavou. Jediné možné vysvětlení si nechtěl ani připustit na mysl, ale přesto se do ní dralo a poměrně rychle se v ní neodehnatelně usídlilo.
"Rozhoupej ho a na tři," přikázal ten starší, když došli ke břehu a pak to odpočítal. Vymrštili pytel do vody.
"Ty vole, von plave!" protnul zbytky ticha ten mladší, se šíleným smíchem, nečekaně hlasitým křikem.
"Ježišikristedržhubu!" sykl druhý naštvaně. Mladší se snažil zadržovat smích, ale každou chvíli vyprskl. Pytel se pomaličku nořil pod hladinu.
V muži pod stromem by se v tu chvíli krve nedořezal. Duchapřítomně zhasl joint a neodvažoval se více pohnout. Nekontrolovatelně se roztřásl a pot mu promáčel oblečení skrz na skrz. Co bude dělat? Utíkat by bylo riskantní, pokud ho tu uvidí, může v příštím pytli ležet on! Nejlepší řešení bude tiše tu sedět a doufat, že ujde jejich povšimnutí. Moc jiných možností stejně neměl, nohy mu strachem úplně zdřevěněly.
"Jdeme pro druhej," uslyšel příkaz a muž se otočil a vydal zpět k autu. Smíšek ještě chvíli pozoroval řeku, pak ho následoval.
Za několik vteřin přinesli ještě jeden. Počínali si už o poznání profesionálněji. Odpočítali své "Raz, dva, tři!" a zbavili se důkazu o svém provinění stejným způsobem, jako prve. Ještě chvíli tam stáli a sledovali, jak si i druhý pytel s výmluvným bubláním klesá ke dnu.
"Na to se snad nepřijde," rozhlédl se kolem jeden z nich. Vyděšeného chlapíka si stále nevšiml.
"Tak jdem," pokynul hlavou. Otočili se, odkráčeli do auta, nastartovali a zvuk motoru se začal opět vzdalovat.
Bylo po všem. Skoro dokonalé ticho, jen symfonie žabích zpěvů. Lehký větřík a klidné plynutí řeky, jenže to vše znělo najednou úplně jinak. Děsivě.
Jediný svědek této scény ještě dlouhé minuty nehybně čekal opřený o kmen statného listnáče a pokoušel se uklidnit. Oblečení by v tu dobu už mohl bez problému ždímat. Pak zdravý rozum zvítězil nad zděšeným ochromením a on bleskově vyskočil na nohy a utíkal pryč rychleji, než tušil, že vůbec dokáže běžet. Tohle si nechá pro sebe. Když už se z toho jednou dostal bez úhony, nebude se do toho zaplétat...

---------

"Janko, kolik jsi dal vody pod tu míchačku?" zavolal Radek na kluka, kterého měl tu noc v zácviku. "Vždyť ti to těsto úplně plave!"
"Dvanáct kýblů," dostal odpověď.
"Ses zbláznil ne? Vždyť jsi tam měl dát šest! To je v prdeli, to bude řídký jako prase. To mi teda pověz co s tím!"
Mladý maďarský slovák došel k mistrovi a podíval se do díže na rozmíchané chlebové těsto. Vážně bylo nepoužitelné.
"No, tak to asi vyhodíme," rozhodil bezmocně rukama.
"Kam to cheš vyhodit? Tohle ráno najdou v popelnici a vyhoděj tebe!" Chvíli přemýšlel.
"Mám nápad," vykřikl radostně Janko po chvíli. "Máš tu auto?"
"Jo, to bych měl."

 


10 názorů

Tragicus
19. 08. 2013
Dát tip

No právě, když je řídké, tak je v něm moc vody a tudíž bude dost těžké. Ale ok, asi jsem si představoval až moc řídké těsto, tak v konzistenci té řídké malty, a které bys asi v papírovém pytli udržel těžko. :)


sharik
19. 08. 2013
Dát tip

pytel plný vody? pytel byl plný těsta, které bylo nepoužitelné, protože bylo příliš řidké.. papírový pytel plný těsta chvíli plave, zkus to (tenhle detail z povídky je totiž inspirován něčím, co se stalo ;-) )


Tragicus
19. 08. 2013
Dát tip

Jo, už to vidím - s tím těstem. To to těsto z té vody, které dal moc, teda asi vylovili, co? Protože ve chvíli, kdy máš pytel plný vody (i kdyby ta byla plná peří), prostě ten pytel půjde ke dnu ani nemrkne. :)


sharik
19. 08. 2013
Dát tip

Tragicus: zkus plný pytel (na 50 kg mouky) těsta ;)


Tragicus
17. 08. 2013
Dát tip

Můj kindle tě nemá rád, tentokrát mi v article modu zobrazil, že používám nepodporovaný prohlížeč... U všech ostatních mi to normálně zobrazuje povídky...

Je to celkem vtipné, ale nevěřím tomu, ať míchali s vodou cement nebo maltu nebo cokoliv, že by ten pytel jen na chvíli napadlo, že by mohl plavat místo okamžitého ponoření.

Ale i tak, jako blbůstka pěkné. :)


Lakrov
14. 07. 2013
Dát tip

Z toho, co uvádíš v komenťáři, to vypadá, že příběh není úplně vymyšlený. Nebo aspoň postavy vymyšlené nejsou. Mají nějaké skutečné předlohy a toho by se dalo využít -- zkusit popsat ty postavy víc "zevnitř" než zvenku, jak je tomu teď; nechat je, "aby se popsaly" samy.


sharik
13. 07. 2013
Dát tip

Lakrov: maďarský slovák dlouhodobě žijící v čechách užívá hodně našich nadávek, pár takovejch kluků znám ;-) díky za tvoje komentáře, ale tahle připomínka mi přijde trošku mimo - říct, že je něco špatně proto, že ses s tím nesetkal :)


Lakrov
13. 07. 2013
Dát tip

Líbí se mi základní schéma téhle povídky -- dva pohledy na tutéž událost. K tomu, jak je povídka napsaná, mám ovšem určité výhrady: Úvodní odstavec je dost rozvleklý. Když ho čtu, skoro se mi nechce pokračovat. Dvě přímé řeči, které za ním následují, jsou pak zakončeny podivně stavěnými uvozovacími větami, které jako by zastavují dějovost, dodanou užitím oněch přímch řečí.A technická drobnost: maďarský Slovák by nejspíš neužil uslovení "Ty vole"; v tom kraji mají lepší (oslovení) :-)

Domnívám se, že se na tom textu dá ještě lecos vylepšit, máš-li trpělivost. O ztrátu autentičnosti (jež bývá ve zdejších uměleckých kruzích často zmiňována), nesenou těmi úpravami, se myslím bát nemusíš;u textů tohoto (akčního) typu není až tak důležitá, důležitá je spíš přehlednost.


To jsem si oddychla. :-)*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru