Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

71. SUPERKOULE - "zuby a jiné katastrofy" - dílo č. 5

25. 08. 2013
4
6
701

že lidé od jistého věku hledají neustále brýle a přitom je mají na očích či na hlavě je běžné, ale že hledají čtyři měsíce zuby, to už se tak často neděje...

 

Zuby s donáškou až domů

Můj táta měl velmi brzy málo zubů, nevím, jak si je čistil, vím, že jedl zdravě a hodně pil. Jednou hrál fotbal za svoji obec s tehdy slavnými (dnes bychom řekli celebritami) a Viktor Sodoma mu zuby nechtěně - ty přední - vyrazil. Dal hlavičku. Netrefil míč, nýbrž tátovu bradu. Po tu mu sahal svojí výškou. Udělal tak celebritou i mého otce. Kdyby tehdy byl už bulvár, tak by byl ve všech médiích. Takto to věděl jen celý okres. A jako odškodnění šel slavný zpěvák k nám domů na oběd. To bylo slávy. Fotoaparát jsme neměli tehdy nikdo. Ani Sodoma, ani sousedé ze vsi.Škoda. Mohli jsme mít fot se Sodomou a tátovými vyraženými zuby, které byly uprostřed stolu při obědě.
Tátovi se tímto incidentem začaly zuby rozpadat a ubývat. Náhradní protézu měl ještě v relativně mladém věku. Vesnický dentista byl velmi pečlivý, šikovný a dbal o své spoluobčany. Tátovi udělal na míru těch zubních protéz několik. Když otec přibral, zhubnul, když se rozvedl, když jel pracovat do tehdejší ciziny, do Ruska. Někdo si dával k zvláštním příležitostem v životě šít obleky, můj táta si dával dělat „nové“ zuby. Otec byl pokročilý uživatel (dnešním jazykem) protéz a věrný klient zubaře. Po roce devadesát se objevily nejen různé změny, ale i nová zubařka v naší obci. Táta si dal do nové doby udělat nové zuby. Jaké bylo jeho překvapení, když si šel pro hotovou protézu a zubařka po něm chtěla doplatek, 300 korun českých.
Pochopil rychle, co je kapitalismus. Řekl jí, ať si je nechá. Že raději dá vydělat místnímu hospodskému Járovi. Za 300 korun ze svého tehdejšího důchodu měl litry piv a „pamprdlíků zelené“ v místní hospodě. Zuby že si ponechá ty staré.
Jaké bylo mé překvapení, když jsem přijela na víkend a někdo volá v sobotu za dveřmi, zda jsme doma. Otevřu a tam? Zubařka. Podala mi balíček s tím, ať to předám tatínkovi. Zuby. 
"Bez doplatku a ještě s donáškou až do domu"...., říkám s údivem tátovi, to by se ti tedy v Praze nestalo…
Asi tři roky na to s dotyčnými zuby táta slavil v penzionu, kde jsem pracovala, Silvestra. Na Nový rok jsme nenašli jeho zuby. Po bujaré noci protézu neměl. Nenašla se ani v lednu, ani v únoru, ba ani v březnu, při jarním úklidu po malování penzionu. Případ Ztracené zuby táty jsme uzavřeli v rodině s tím, že je zřejmě tehdy na Silvestra musel spláchnout do záchodu. Nedalo se předpokládat, že by si "jeho zuby" nějaký host penzionu odvezl domů!
V dubnu jsem vynášela, jako každý rok, z domu pelech našeho psa, aby se vyvětral po zimě na sluníčku a na čistém vzduchu provoněl. Byla to malá bouda z proutí. Psí boudičku jsem vyklepala a …ejhle vypadly z ní velmi velmi vyčištěné zuby mého táty. Pes si je olizoval čtyři měsíce v pelíšku. Nerozkousal je, nic neulomil. Taková kostička od hodného páníčka, přímo z pusy!
Kvalitní práce zubařky a laboratoře, šetrné olizování a okusování pejska. Protéza v pořádku, bez jediného škrábnutí. Táta je radostně popadl. Ty nové ho totiž stále tlačily, ale zubařce se vyhýbal, jak jen mohl. Co kdyby zase chtěla nějaký doplatek za opravu.
Omyl si je a pokračoval v nošení až do smrti. Psa po zbytek svého života chválil, že mu je tehdy nezničil.

 

 


6 názorů

Pečlivě zpracované, srdečné a úsměvné dílko. Člověk to v tak krátkém termínu asi těžko dokáže lépe vypilovat.


milý příběh, hodný pejsek :o)

 

to moje babička , bylo jí tehdy už skoro osmdesát, jednou vyplivla zuby při okopávání jahod. Jenže to neveděla, ani nikdo z rodiny, tak pár týdnů chodila "nahoře bez", pak si nechala udělat nové...

když jsme k ní přijeli na návštěvu za pár měsíců, vítězoslavně na nás mával svou původní protézou, kterou našla při okopávání...

 

vzpomněl jsem si na to při zadání tohoto kola superkoule, ale už jsem to tu v jednom dílku zpracoval, tak by to nebylo fér psát to do soutěže :o)


8hanka
26. 08. 2013
Dát tip

mne sa to paci, Viktor Sodoma ako bonus - za mlada bol moj idol:)


Lakrov
26. 08. 2013
Dát tip

Vyprávění s překvapivým začátem (setkání s celebritou) i koncem. Z literárního hlediska ani příliš nudné, ani příliš záživné, prostě taková "historka", jíž nic nebrání, aby se oravdu stala. Bylo by hezké, kdyby se ono počáteční a koncové překvapení dalo propojit nějakou společnou dějovou nebo myšlenkovou linkou, ale (taky) mě nic "nenásilného" nenapadá. Jak to zařídit, aby v úvodní události, jež protagonistu připravila o zuby, figuroval taky nějaký (ten samý?) pes, který zuby později "zachránil". Nebo nějak lépe dějově využít (lépe než pouhé oznámení) onu v názvu použitou donášku do domu.

Možná jsou zuby zakleté téma; nebo se nad takové téma neumím povnést, a stále hledám (a nenacházím) nějakou zázračnou zápletku... Tady, kdyby se to s tím čoklem trochu zdramatizovalo, něco přivymyslelo... ale to už by nebyl pravdivý příběh.


Kočkodan
25. 08. 2013
Dát tip
I o de mne - díky, psíku, za péci o protetiku.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru