Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

72. SUPERKOULE - "svatba / výročí" - dílo č. 4

06. 09. 2013
4
15
717

ŽENA, KTERÁ CHÁPALA

„Včera jsme měli výročí,“ utrousí žena jakoby mimochodem, bezbarvým tónem, napůl obrácená tváří k muži, který čte noviny. Muž si upraví brýle na nose a pokračuje ve čtení.
„Říkám,“ zvýší žena hlas, „žes včera zapomněl na naše výročí. Čekala jsem až do večera, jestli třeba něco nepřineseš nebo mě někam nepozveš, nebo jsme si mohli aspoň připít, ale ty...“ Muž vzhlédne, ve tváři směs překvapení a náhlého prozření, omluvně zvedne ruce, nadechne se k odpovědi –
„Chápu samozřejmě, že máš spoustu jiných starostí. Jak by sis mohl vzpomenout na vlastní ženu, když máš v práci tolik mladých veselých kolegyň... taky bych ráda byla veselá a vtipná, ale když celý den jen skáču kolem domu a zahrady a žehlím a uklízím a chystám ti jídlo a vymýšlím, kde ušetřit nějakou tu korunu, protože ti zase snížili plat...“ Muž ústa opět zavře a zhluboka si povzdychne.
„Někteří muži si se svými manželkami povídají, když přijdou z práce domů. Ale chápu, že na to asi nemáš náladu. Tvoje maminka mi vždycky říkala, že to s tebou budu mít těžké, že jsi taková zasmušilá povaha, a vidíš, já jí nevěřila... s tou stodolou měla nakonec taky pravdu, že nám brzy spadne na hlavu, ale co se dá dělat, chápu, že ne každý mužský dokáže doma všechno opravit...“
Muž poněkud prudším pohybem odloží noviny a vstane od stolu.
„Tohle jsem asi neměla říkat, vůbec bych se ti nedivila, kdyby ses urazil... ne, nemáš to lehké, starat se o dům, na kterém ti otec nechal jenom dluhy, já tě naprosto-“
Poslední ženino slovo zanikne v prásknutí zavíraných dveří.
Zahradou se rozléhají hlasité rány. Muž stojí u špalku a s hluboce soustředěným výrazem štípe dříví. Žena pomalu přichází od zadních dveří domu. 
„To je mi líto, že se pořád musíš takhle dřít... kdybys měl nějaké lepší místo, třeba jako Josef, mohli jsme si pořídit plynové topení, Josef říkal, že je to úplný zázrak... ale chápu, že se svým vzděláním prostě nemáš šanci najít pořádně placenou práci...“
Frekvence hlasitých ran se zvyšuje, od špalku odletují třísky.
„Je to tak těžké, že? Já tě úplně chápu. Co ti taky zbývá, když ti nikdo s tou dřinou ani nepomůže... kdybys měl syna, hned by to bylo jiné... ale bohužel, ne každému muži je dáno stát se otcem... já ti rozumím...“
Muž náhle přestane sekat do dřeva, zdvihne sekyru nad hlavu a vrhne divoký pohled na svou ženu. „Dokonce bych pochopila,“ drmolí žena jako v transu, „kdybys byl tak nešťastný a rozzlobený, že bys měl chuť udělat mi teď něco hrozného... třeba mě i zabít... dokonce i to bych pochopila...“
Muž pomalu spouští sekeru dolů, se svěšenou hlavou se obrátí a odchází do stodoly. Už mu zbývá jen jedna možnost.

„Ach bože, nikdy nepochopím, proč to udělal...“


15 názorů

Janina6
11. 09. 2013
Dát tip

No jo, dík :-)


Lakrov
11. 09. 2013
Dát tip

Pro Janina6: > ...gratulovat jaksi není moc k čemu...

Stříbrná, přece :-)


Janina6
11. 09. 2013
Dát tip

Lakrov - no jo, on ten tvar "utrousí" je vlastně budoucí :-) to máš pravdu, a takhle na začátku textu to čtenáře asi "uhodí do oka". Brala jsem to tak, že prostě budu psát, jako by se to celé odehrávalo v přítomnosti, ale nad videm jsem se vůbec nezamyslela... Díky. Občas už pro oči nevidím. No a gratulovat jaksi není moc k čemu :-)


Lakrov
11. 09. 2013
Dát tip

Pro Janina6 (podruhé): Pardon, až teď mi dochází, že už si nedopisuji s jedním z komentujících, nýbrž s autorem, navíc s autorem, s jehož znalostí českého jazyka se nemouhu srovnávat. Myslím, že začínám mít důvod zamyslet se nad svým vnímáním přechodů mezi (mluvnickými) časy... A gratuluji :-)


Lakrov
11. 09. 2013
Dát tip

Pro Janina6: >...Přítomný čas má navodit pocit aktuálního pozorování...

Vím nebo aspoň tuším, co lze navodit přítomným časem, ale zároveň si myslím, že pokud si toho přítomného času čtenář všimne, pokud si uvědomí, že jde o přítomný čas, je užití toho přítomného času v něčem násilné. Často to souvisí i s videm slovesa. V tomhle případě (sloveso utrousí /4. třída/ v úvodu) je ta "násilnost" způsobena oním nedokonavým videm, připouštějícím budoucí čas. Tohle sloveso (trousit) si v tom kontextu ovšem jinak ohnuté predstavit neumím; uvažuji o jeho náhradě jiným... a dostávám se do slepé uličky :-)

Díky za avízo


Janina6
10. 09. 2013
Dát tip

Lakrov: Přítomný čas má navodit pocit aktuálního pozorování, tedy něco na způsob filmu. Tomu odpovídají  i „střihy“ ve vyprávění (doma / na zahradě / ženin pozdější komentář - nejspíš ve stodole). Ale jinak mě vlastně docela těší, že tě text „štve“.

Prosecký: Ne, JI rozhodně nezabil – ona říká, že i to by pochopila, a on „pomalu spouští sekeru dolů, se svěšenou hlavou se obrátí a odchází....“ – kde v tom vidíš nějaký útok?

Pečený medvěd: Brutalita? Nepadla tam ani facka :-) Brutální je snad jedině to „pochopení“, za kterým žena muži servíruje jeho nedostatky a selhání.

 


Kočkodan
08. 09. 2013
Dát tip
Oznamuji osobe mne neznámého pohlaví, která vytvorila toto dílko, ze ji dávám tip a - coz je prinejmensím stejne dulezité - informuji o tom jinou osobu, jejíz pohlaví mi známé je.

Antonín8
07. 09. 2013
Dát tip

Nuda.


Lakrov
07. 09. 2013
Dát tip

Hned od začátku mě to štve -- snad tím přítomným časem, nastoleným v první věťě. Jediná věta, která se mi líbí, je ...Muž poněkud prudším pohybem odloží noviny a vstane od stolu... Pobavila mě. Ale po dočtení si říkám, že všechen ten odpor, vnímaný v průběhu čtení, je možná autorův záměr. Takže to nakonec není tak špatné :-)


Kočkodan
06. 09. 2013
Dát tip
Troubou proslý medvede, vsak já velmi dobre vím, ze tvé vecné (hácek je i na c) rytí je vlastne skádlení jako projev sympatií, obdivu a nebojme se ríci i lásky. (dvojtecka, pomlcka a jistý druh závorky) Pokud uzáverku propásnu, vyhledám neprodlene také nejakou stodolu a Písmák bude mít o jednoho autora méne.

Prosecký
06. 09. 2013
Dát tip

Tak nevím, zabil ji nebo ne??


Kočkodan
06. 09. 2013
Dát tip
Milá autorko ci milý autore, tvé dílo se Kockodanovi líbilo, ale mej pochopení, ze si nejprve pocká na vsechny príspevky a az potom bude hodnotit (pokud tedy zase neprosvihne uzavírací den a hodinu). :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru