Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Siete 2013 - 09.11.2013 - Bratislava

30. 10. 2013
4
1
1019

https://www.facebook.com/events/198878083618029/?fref=ts

 

Podujatie Siete 2013 je siedmym pokračovaním multižánrového festivalu, zameraného predovšetkým na literatúru. A to hlavne na podporu mladých a často ešte neznámych autorov. Idea festivalu má korene v snahe prezentovať tvorcov z prostredia internetových literárnych serverov.

Tento rok sme pripravili tradičný mix etablovaných slovenských a českých autorov s autormi, ktorých zatiaľ pozná len málokto. Okrem iných sa predstavia: slovenský textár a výtvarník Boris Ondreička, básnici Adam Majko či Matúš Molovčák, víťazka súťaže Básne 2013 Ivona Pekárková alebo český spisovatelia Jan Těsnohlídek a Karel Škrabal. Zaujímavé budú isto aj prezentácia pripravovanej knihy Mariana Pallu Naivní konceptualista a slepice či vystúpenie brnenského undergroundového združenia výtvarníkov, literátov a hudobníkov Vítrholc. V rámci festivalu predstavíme aj dve novinky z vydavateľskej edície OZ Literis: experimenálnu knižku Daniely Olejnikov KUR#Z praktickej poézie pre pokročilých a zbierku Vlada Šimeka Modlitba za Felvidék. O hudbu sa postarajú okrem zoskupenia Vítrholc aj Herzog Herzog a Samčo, brat dážďoviek.

Podujatie Siete 2013 je siedmym ročníkom multižánrového festivalu, zameraného predovšetkým na literatúru,

Festival Siete 2013  sa bude konať v Hudobnom klube U Očka (Karpatská 3, Bratislava) – v sobotu 09.11.2013.

Siete 2013

7. ročník multižánrového festivalu

15,00 -15,45

Adam Majko
Absolvoval gymnáziu v Bytči a momentálne študuje na Žilinskej univerzite, obor Mediamatika a kultúrne dedičstvo. Okrem písania sa venuje filmu a grafickému dizajnu. Býva v Bytči a nepracuje. Svoje texty publikoval v časopise pre súčasnú poéziu Psí víno a na stránke membrana.sk.

Lenka Segiňová
Študovala na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre odbor učiteľstvo akademických predmetov slovenský jazyk a literatúra – história, momentálne pracuje ako učiteľka. Žije v Bratislave. V roku 2013 získala prvé miesto v súťaži Medziriadky, publikovala v časopise Psí víno. Pod nickom ejmy... pôsobí aj na stránke pismak.cz.

Matúš Molovčák
narodil sa v júni 1991. Momentálne je v treťom ročníku štúdia na VŠB-TU v Ostrave. Pod nickom Seymour publikoval hlavne na internetových
serveroch pismak.cz a citanie.madness.sk. Párkrát sa však vyskytol aj v časopise v časopise Dotyky a Psí víno. V roku 2011 vyhral 1. prémiu v literárnej súťaži
Cena Rudolfa Fábryho a v roku 2013 prémiu v súťaži Básne 2013.

16,00-16,30

Reklamný blok organizátora festiavlu:
Vlado Šimek a Daniela Olejnikov odprezentujú svoje knihy z vydavateľskej edície OZ Literis.

Vlado Šimek - hlavný organizátor a dramaturg festivalu predstaví svoju knižku Modlitba za Felvidék (Literis a Nakladatelství Petr Štengl, 2013)


Daniela Olejnikov - odprezentuje svoju debutovú zbierku KUR#Z praktickej poézie pre pokročilých.

16,45-17,30
Samčo, brat dážďoviek ---popmusic pre mačky
http://bandzone.cz/samcoszabco
http://samcobratdazdoviek.bandcamp.com/


 


17,30-18,00
Ivona Pekárková
vyštudovala žurnalistiku, žije v Nitre aj v Revúcej. Doteraz publikovala hlavne reklamné recenzie na rybárske filmy. Dva razy bola na Medziriadkoch. Venuje sa aj výtvarným veciam, vystavovala v Nitre a v Šali. V roku 2013 vyhrala súťaž Básne 2013.

Boris Ondreička
Výtvarník, kurátor a hudobník. Bývalý riaditeľ združenia Tranzit, v súčasnosti kurátor v Thyssen-Bornemisza Art Contemporary vo Viedni. Textár a spevák skupiny Kosa z nosa. Na festivale sa predstaví „Niečo sladké“.

18,15-18,45
Jan Těsnohlídek

český básnik a vydavatel. Za svou debutovou sbírku Násilí bez předsudků (Psí víno 2009, 2. vydání Petr Štengl 2009) získal Cenu Jiřího Ortena. V roce 2011 vyšla druhá sbírka s názvem Rakovina v nakladatelství JT's, kde v roce 2012 vydal také svůj první prozaický debut, román ADA a sbírku básni Ješte je co ztratit (2013). Jeho básně byly přeloženy do angličtiny, němčiny, italštiny, holandštiny, španělštiny, polštiny, finštiny a slovinštiny a otištěny v českých i zahraničních časopisech a antologiích. Kapela Umakart zhudebnila v roce 2012 dvě jeho básně ze sbírky "Rakovina" na albu "Vlci u dveří".

Bude prezentovať svoju poslednú zbierku Ješte je co ztratit, ktorá vyšla v októbri tohto roku.



Karel Škrabal
český básník a novinář, člen brněnské literární skupiny Vítrholc.
http://www.vitrholc.cz/01-lide/karel/zaprahu.htm

19,00-19,30
Marian Palla
český prozaik, básník, výtvarník, publicista a recesista. Je členem několika uměleckých skupin. Je též autorem několika knih,

Bude prezentovať pripravovanú knihu Naivní konceptualista a slepice
http://www.marianpalla.cz/



20,00
Vítrholc
Vítrholc je radikální brněnské undergroundové sdružení básníků, literátů, výtvarníků a hudebníků..

Vítrholc (vznikl v roce 1994, kdy vyšel jeho první Almanach Vítrholc - od té doby členové a přátelé tohoto sdružení napsali už osm čísel. "Kdyby si oficiální literatura počínala jinak a nekodifikovala umění na nízké a vysoké, asi bychom se na to vysrali," říká jeden z jeho zakládajících členů. Sdružení Vítrholc od začátku existence klade důraz na živou prezentaci poezie. Recitování nebylo v první polovině devadesátých let v klubech příliš rozšířené, spíše zde tehdy techno nahrazovalo heavy metal. Vystoupení a performance Vítrholce se proto odehrávala především v hospodách a na večírcích známých, případně na vernisážích spřízněných výtvarných umělců (Kowolovski, Dostálková, Možný, Krajíček, Šipoš, 40A a další). Předčítání veršů podmalovávalo takřka cokoli - kazeťák, zefektovaná kytara, sampler, ale i imrpovizace více hudebních nástrojů. Netradiční spojení hudby, mluveného slova a výtvarného projevu, tedy melodrama, vedlo aktivní členy k prolínání se všemi novými hudebními směry. Vítrholc na svém večírku přivedli jako první v této zemi dýdžeje ( Dj Sandoz ) na hrad - jednalo se o Hukvaldy. Později se vrhli do projektu CubeBase, kdy hráli a recitovali a promítali ve čtyřmetrové multimediální krychli.

V současnosti hrají ve složení: Karel Škrabal (texty, hlas), František Kowolowski (performance, gramofony, hlas), Dalibor Maňas iKanias (texty, kytara, hlas), Jaroslav Škvarna (metrická kytara, stick), Pajináč (ex Paní Kadrnožková, I Hate Polly, Čokovoko) a David Minařík. Příležitostně s Vítrholcem hraje Pavel Valerian Pohořelský - ex Valerian´s Future, nyní Nesselsdorf (počítače, kytara, aranže, mix, postmix). Vystoupení doprovázají projekce - preo projekt Vítrholc 100 ji vytvořil VJ DFX (David Možný).

Za svou desetiletou existenci hrál Vítrholc na mnohých místech České republiky. Vítrholc spolupracuje hlavně s moravskými umělci (nejen těmi brněnskými) - řada z nich se mezitím odstěhovala do Prahy, takže i Vítrholc dopadla globalizace


http://www.vitrholc.cz/



Herzog Herzog

bratislavský hudobník po albume inTHISposition, EPečku Sitzfleisch! a po singli s názvom Urban Nova predstaví veci z novho albumu.

http://exitab.tumblr.com/herzogherzog

 

 


1 názor

misty
30. 10. 2013
Dát tip

pekny line-up, drzim palce :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru