Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zrcadlo budoucnosti

04. 02. 2014
2
4
622
Autor
BarBi28

 

...a tak jsem se prohlížel v zrcadle. V zrcadle budoucnosti. Snímky se na mě valily a někdy jsem ani nestihl zpozorovat všechny ty detaily. Možná i to bylo účelem. 

Spatřil jsem sněhobílé husté vlasy, strniště, unavené vybledlé zelené oči a vrásčité ruce, které zrovna držely balíček karet a začaly rozdávat. 

Následně jsem spatřil muže ve středních letech, jak zmatkuje ve své kanceláři, zpocen žárem slunce. Modrá košile se lepila k tělu a krůpěje potu na čele se leskly. Štos papírů s nesmyslně uspořádanými písmeny zakrýval celý stůl, dokonce jsem přes něj nebyl vidět ani já, a to jsem měl dobrý metr devadesát. 

Táhlo mi na 30. Byl slunečný den a já řval s tou starou dobrou partou na fotbalovym hřišti a podporoval ty dřeváky v modro-červené. Najednou mi zazvonil mobil. Ozvalo se jemným hlasem: ,,Holčička!" 

Kancelář. Nová. Voňavá. Krásná. Uspořádaná. Uklizená. Křeslo. Já. Mládece. Košile. Zima. Sníh. Káva. Bruneta. Prsa. Prsa. Prsa. 

Stál jsem za rohem budovy a kouřil. Dumal jsem, co mě asi čeká a nemine. Doufal jsem v lepší budoucnost, protože jsem prožíval to nejděsivější období svého života. Hádky. Nevěra. Nedorozumnění. Rozchod. Bolest. Snad i slzy. Kolej. Zkouškový. V prdeli. 

Stál jsem za rohem budovy a kouřil. Černý oblek se tiskl k tělu díky květnovému vedru. Nervózně jsem přešlapoval a měl pocit, že neumím vůbec nic, že se vše vypařilo a já budu stát před komisí a nevyloudím ze sebe ani písmeno.

...a tak budoucnost rázem splynula s přítomností. Byl jsem překvapený, zmatený, šťastný. Překvapený z toho, že budu celý den sedět v obleku, zmatený, protože jsem nevěděl, jaké karty hrajeme, a šťastný díky pohledu na tu prsatou brunetu. 

Tak adieu, zítra se podívám na ten film zas, mění se totiž s každým naším dnem, s každým správným či nesprávným rozhodnutím, s každým detailem. 


4 názory

BarBi28
06. 02. 2014
Dát tip

tak to jsem moc ráda :) 


Lakrov
06. 02. 2014
Dát tip

Je to myšleno v dobrém :-)

Při čtení zdejších povídek se většinou zabývám jen tím co čtu nebo co mě při čtení napadá. Nezajímám o jméno autora a v průběhu čtení často zapomenu i název, který v tomto případě sice jasně říká... to, co říká, jenže mě to celé připomínalo spíš jakési ohlédnutí. Čímž je možná způsobena určitá nesrozumitelnost mého předchozího komentáře.


BarBi28
05. 02. 2014
Dát tip

:) tak snad je to myšleno v dobrém :)

 


Lakrov
05. 02. 2014
Dát tip

Zajímavý "pohled zvenčí" či ohlédnutí za (vlastním) dosavadním životem. V krátkosti, spíš jen v náznacích, jsou v tom textíku zrekapitulovány zásadní životní momenty. Ze závěru je pak patrná jejich proměnlivost v toku postupujícího času.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru