Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tichá voda světy mele

05. 04. 2014
0
4
461

            Válka v planetárním systému Nagropolus zuřila již tak dlouho, že si nikdo ani nepamatoval, kdo a proč ji započal. Jistě, dříve se o tom vedly záznamy, dějepisné knihy a jiné dokumenty. To vše však bylo dávno zničeno ve válkách, v nichž není nic zakázáno a nepřítel nezná slitování. Bez mrknutí oka se používaly konvenční zbraně, zbraně chemické, radioaktivní, viry, dokonce se pokoušeli manipulovat s póly planet. Používalo se všechno, co mohlo protivníka poškodit a to jakýmkoliv způsobem bez ohledu na humánnost.
            Povrch planet byl nevratně zničen a skupinky bojovníků se sdružovali v malých, izolovaných skupinkách, které se opevňovali v umělých městech, tvořící jim alespoň minimální životní podmínky.
          Obě strany byly až neuvěřitelně technicky vyspělé, ale jejich chaotické rozdělení do izolovaných skupin bez centrálního vedení vedlo k nulové demokracii. Morálka upadala a uplatňovalo se právo silnějšího.

* * *

Kapitán Morguel za sebou zavřel dveře kajuty a vzal do rukou brejkbýtvajolin - zkráceně BBVéčko - a začal hrát. Kolem Morguela se začala tvořit barevná aura. Nástroj byl uhlově černý a tělo tvořil kevlar. Tvarem připomínal housle, ale byl vyroben z nejnovějších materiálů. Struny byly vyrobeny z nanotrubic a pod kobylkou byl přidán holotronický snímač ruchu, který podle rytmu, výšek frekvencí, sledu tónů a hlasitosti vyvolával kolem hráče barevnou auru.
           Ti nejzkušenější hráči dokázali svou hudbou vytvářet i obrazy. Možná proto se BBV stal velmi oblíbeným a snad každý na planetě ho vlastnil. BBV teď - v době války - zažíval obrovský boom. Každý na něj hrál, neboť hudba s barevnými výjevy uklidňovala. Bojovníci na ně hrávali hlavně před bojem. BBV měl jen jediného výrobce – pološíleného doktora psychologie a celkem zručného technika Šílu.
          O Šílovi se povídalo, že se už dávno zbláznil a rozmlouvá se svými houslemi o brzkém konci války.Všeobecně se věřilo, že Šíla zásobuje svými BBV i nepřítele. U kohokoliv jiného by to znamenalo jistou smrt za vlastizradu, ale Morguel Šílu hájil a poukazoval hlavně na to, že Šíla je jen starý, senilní, pacifistický výrobce houslí, od kterého nehrozí žádné nebezpečí.
           Kapitán Morguel rád chodil k Šílovi sledovat výrobu houslí a rád s ním rozmlouval, i když šlo převážně o monology. Kapitána tížila skutečnost, že nikomu nesmí nic prozradit o tajných misích, a tak chodil za Šílou do dílny, kde ho pozoroval a rozprávěl s ním i o skutečnostech s nejvyšší prioritou utajení. Šílova senilita byla ve stádiu, kdy se vám každých pět minut představoval. Vyzrazení tedy nehrozilo a bylo příjemné s někým povykládat na neformální úrovni. Šíla vždy jen něco zabrblal a pak celou záležitost zapomněl.

* * *

            Morguel seděl na dřevěné židli v dílně za zády Šíli a pochmurně konstatoval vzniklou situaci: „Je to už půl roku, co se naše lodě ztrácí neznámo kam,“ Šíla dokončoval zády k Morguelovi další BBV a koutek úst mu vesele cukl nahoru. Morguel pokračoval než v započaté řeči, spíše v hlasité úvaze: „nikdo neví, co se s nimi děje. Jistě, snažili jsme se to tajit, ale když naši agenti zjistili, že nepřítel je na tom zrovna tak, kontaktovali jsme je. Nikdo z nás neví, kde lodě končí.“
            Šíla zrovna dokončoval nahrávání hypnotického softwaru, který dával do všech BBV a nikdo o něm neměl nejmenší tušení. Tento program vysílal zvukové podprahové signály smíchané s hypnotickými obrazy vysílaných z BBV. Výsledkem bylo zhypnotizování hráče i přihlížejících, navození klidového stavu a potlačení veškeré agrese.
            Součástí softwaru byly i souřadnice nové planety, kam lodě mizeli. Vznikala tu nová rasa pacifistických lidí. Na nové, nezničené planetě.
            Šíla dokončil nahrání softwaru a zabrumlal: “Válka už brzo skončí.“ Jenže to už byl Morguel dávno pryč.


4 názory

Veo
22. 04. 2014
Dát tip

Jak se říká -- nepopisuj, ale ukaž! Zbytečně popisuješ. Působí to pak hodně amatérským dojmem - trochu jako slohovka na speedu. :) Očividně tak ymoc nechápeš co je otevřený konec. Tady je ten konec totiž naprosto uzavřený, týpek s holohouslemi (mimochodem, nečum už na tu Futuramu ;) ) vytváří nový druh mozkově vymytých lidí - šlus juluius tečka, celá pointa je čtenáři vstřelena do držky jako kulka z antimateriální pušky (a užívá si jí tímpadem asi stejnou měrou) 

Na druhou stranu, docela dobrej nápad. Snad vymslet nějakou psotavu, tkerá se tímhle těžce zkoušeným světem proplétá, postavu, která nějakým způsobem odhalí tohleto tajemství holohouslí -- snad tajný agent jedné ze stran, tak mě napadá... Až si říkám, sakra, co by z takovýho nápadu spisovatel dokázal vytěžit! o.O Škoda, žes to takhle nacpal do tří odstavců. Ale kdoví, třeba začínáš a jednou to rozvedeš, vždyť nakonec, i samotná Space Odyssey vznikla z povídky Nightwatch ;) a Clarke, to už je přeci jinačí formát, ne? Jak říkám: NEPOPISUJ, UKAZUJ! PS: Shoda podmětu s přísudkem je základ ;) Neříkám, že jsem gramatický bůh, to ani náhodou (bože, ty čárky v souvětích a ta velká a malá písmena...), ale PO a PŘ je základ :) Zdraví Veo Ochmanek ;)


  • Myslím, že pokud civilizace nemůže zachránit všechno, musí si vybírat - osobně bych v takové době raději schraňoval technologické postupy než literaturu, která není nutná k přežití, byť se z ní dá poučit.
  • Nadaci jsem bohužel nečetl, ale chystám se, tak nemohu soudit.
  • To je možná pravda, ale záměrem bylo spíše přiblížit prostředí a nechat čtenáři otevřený konec.

Jinak samozřejmě děkuji za kritiku! :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru