Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

18 250 dní a ještě víc

15. 06. 2014
2
6
337
Autor
BarBi28

... a potkali se u kasáren, v Holýšově, přesně tam, kde stával obchůdek se sladkostmi. ,,Dáte si?" řekl nádherný, vysoký, poměrně svalnatý muž malé kudrnaté dívce. ,,Ále... tak děkuji" odpověděla rozpačitě. A v tento rok, 1953, se začal psát jejich životní příběh. Dva lidé, kteří se náhodně potkali u zmrzliny, spolu žili skutečně šťastně až do smrti.
Začalo to velikou svatbou, pokračovalo první holčičkou, o sedm a půl let druhou holčičkou a z tich dvou mladých lidí byla rodina. S bytem 2+1 vyšli celkem dobře, nic jim nechybělo, oba měli dobré zaměstnání, i na tu dobu. 
Měli krásné Vánoce, i dovolené, ty obzvlášť, když se obě holky vdaly a osamostatnily se. Procestovali spolu s partou celou Evropu, i část Afriky. Užívali si života, trávili spolu každý volný čas, milovali se stále stejně. Zajímalo by mě, jestli v očích toho druhého byli pro sebe stejnými lidmi, jako když jim bylo osmnáct. Jestli viděli posun času, anebo ne. Jestli vnímali přibývající vrásky, anebo ne. Jestli se viděli stále mladí. Asi ano. 
Pokračovalo to výročím svatby, kde jinde než v Holýšově, takzvané zlaté! 50 let bok po boku se spolu probouzeli, snídali, dívali se na televizi, vychovávali děti, užívali si, usínali. 18 250 dní společného života se vším všudy. Se všemi radostmi i strastmi, všemi úspěchy, pády, překvapeními. 18 250 dní plných stereotypu, mlčení i nekonečného smíchu, důvěry, oddanosti a lásky. 
A skončilo to tím, co mi má babička právě teď povídá: ,,Děda mi řekl, když už jel do nemocnice: Já tam na Tebe počkám, budu sedět u brány." 
Tak doufám, že stále oddaně čeká na tu svou milovanou malou kudrnatou holčinu, které kdysi dávno nabídl zmrzlinu a od toho dne jí ji gentlemansky nabízel po celý život.  

 


6 názorů

BarBi28
09. 08. 2014
Dát tip

:) to jsem moc ráda :) 


stále oddaně čeká na tu svou milovanou malou kudrnatou holčinu, které kdysi dávno nabídl zmrzlinu a od toho dne jí ji gentlemansky nabízel po celý život.  ....líbí moc


BarBi28
17. 06. 2014
Dát tip

Asi raději píšu o skutečných věcech, tím pádem i upřímných.. ale také děkuju za kritiku a názor:) 


StvN
17. 06. 2014
Dát tip

Velice osobni. Ne tak uplne vhodne k prezentaci. Pri cteni me trkla jedna vec. Tam, kde pises: Zajímalo by mě, jestli v očích toho druhého byli pro sebe stejnými lidmi, jako když jim bylo osmnáct.

tohle je tak trochu veci autora, aby to ve svem textu nejak vyresil. To jen na okraj. 


BarBi28
16. 06. 2014
Dát tip

Ano, nikdy nevím, jak tenhle útvar nazvat... ale děkuji za názor a.. potěšení :) 


Lakrov
16. 06. 2014
Dát tip

Ačkoli je tahle povídka rozsahem jen taková maličkost, je plná citu. A přesto, že je dřív než od poloviny patrné, kam se ubírá, závěr onu mírně smutnou, leč životem nesenou náladu vygraduje.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru