Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Říjen 2014 - Hlasování

15. 11. 2014
0
11
1249
Autor
StvN

Hlasujte do 23.11.2014

Hlasování označte jako vážnou kritiku. Pravidla pro hlasování v klubu Povídka měsíce: http://www.pismak.cz/index.php?data=club&id=69132

Chyba Danny      
Facebook Bohouš Krejza      
Fotografie na poličce T_613      
Psí den Arcs      
Svaly nic nezmůžou Tetřev      
Špaček na grilu Vigan      
Tíseň StvN    

11 názorů

1. StvN: Sen. Velmi dobrý text,  zvládnutá technická stránka ( čistota stylu, konzistentnost, vyvážený v tempu), velmi dobře vykreslené reálie i postavy, uvěřitelný. Zajímavé téma člověka ve velmi cizím prostředí. Člověka, který musí fuingovat. Utkvěl mi v hlavě už po prvním přečtení,k vracela jsem se k němu.

2. Tetřev: Svaly nic nezmůžou. Věčně živé téma - ambice rodičů a možnosti (a přání) dětí.  Pěkné vyprávění, hezky plyne, vše podstatné je řečeno - a líbí se mi konec.

3. Danny: Chyba. Krátký text, ve kterém je toho ale řečeno hodněm jhak bývá u Dannyho zvykem. A navíc pobavil.


StvN
23. 11. 2014
Dát tip

1. Vigan

2. Danny

Vigan píše pěkně. Má v tom pořádek a to, co dělá, dává smysl. Danny ostatní předčí minimálně v tom, že jeho texty mají pointu, na což se dnes tak nějak zapomíná.


sveřep
23. 11. 2014
Dát tip

1. Psí den - Arcs

  - zručně napsané, emoce uvěřitelné,  silně mne bavil úhel pohledu psa, oceňuji také, že v příběhu nedošlo k tragickému zvratu (kdyby ano, vyloučilo by se riziko označení za kýč), vidím v tom autorskou odvahu

 

2. Chyba - Danny

  - bavila jsem se dobře, potěšilo mne, jak nenápadně a prakticky mne autor dovádí k poznání, stručnost textu je podle mne k dobrému...

 

3. Facebook - Bohouš Krejza

  - nebavila jsem se nijak obzvlášť výrazně, ani téma není velmi originální -  musím ale uznat, že je to obstojná povídka, řemeslně slušně udělaná, v podstatě čtivá, hlásám tedy pro tento text, a né pro "Svaly..." , které prostě všelijak kulhají


Karamboll
20. 11. 2014
Dát tip

1. Facebook

2. Tíseň

3. Špaček na grilu

 


Kytiii
17. 11. 2014
Dát tip

Pořadí podle mě:

1. Vigan Špaček na grilu - velmi poutavé prostředí - když pominu cigaretu u malýho kluka, tak není, co bych vytkla... více u povídky

2. Tetřev Svaly nic nezmůžou - zajímavý vhled do myšlení středoškoláka, kterému nebylo shůry dáno... takový tupý kolohnát, který to však má morálně v hlavě velmi dobře srovnané... jeho boj s otcem... a vlastně i vítězství...

3. Arcs Psí den - takové pohodové pozitivní a nadějné okénko... ty jsou potřeba... zvlášť v listopadu...


Lakrov
17. 11. 2014
Dát tip

Při pohledu na startovní listinu říjnového kola soutěže se mi u dvou povídek ihned vybavil obsah a nálada, což považuji za dostatečný důvod přečíst je ještě jednou a zařadit je do vybrané n-tice. Krom těchto dvou si z října zřetelně vybavuji ještě povídku Ryba autorky Zuzulinka, kterou na startovní listině nenacházím. Vzhledem k "mimosoutěžnosti" mého komentáře ji mohu ocenit čestným uznáním a zařadit na pomyslné první místo. Zbývající "zapomenuté" texty zhodnotím vybranými postřehy z mých komentářů, napsaných v době vydání povídek.

 

PREFEROVANÁ TROJICE:

Chyba autora Danny: Krátké, úderné, vtipné a nesoucí společensko-kritický podtext širšího záběru

Špaček na grilu autora Vigan: V textu je spousta košatých, někdy až komplikovaných vět plných přívlastků (často neshodných), což působí jako zvláštní, snad trochu těžkopádný jazyk. Že by se to špatně četlo ovšem říci nemohu. Ani že by se mi to nelíbilo. Naopak, mám dojem, že některé ty věty přinášejí po stránce slovních vazeb i obsahu nečekaná "zhoupnutí". Tohle vyjadřování ve větách-houpačkách je v současnosti nečekané. (...Lahodné maso ovoce oblažilo podnebí... ; ...prázdný prostor na choře, kde krom varhaníka,  tří obyčejných lidí bez zjevného hříchu a vycpané sovy na malém stolku,  netváříc se nikterak moudře, nic zajímavého nebylo...). Špaček na grilu je zatím možná autorčina nejlepší povídka.

Psí den autora Arcs: Tenhle psí "pohled" na svět, procházející z části i čichovým ústrojím protagonisty, je zdařilý, mimo jiné proto, že z něj vyzařuje taková ta psí láska a pokora.

 

OSTATNÍ:

Fotografie na poličce autora T_613: Líbí se mi začátek, nálada prvních dvou odstavců. Oproti první verzi, v níž zde byl text zveřejněn, oceňuji úbytek banalit či úvah protagonistky, odbočujících od "náladotvorného" záměru povídky. Stále však zůstala jistá nepřehlednost a poněkud nejasný konec. Více pod povídkou.

Svaly nic nezmůžou autora Tetřev: Začátek je dost popisný, "nevtahující". Zmínka o angličtinářce ovšem probouzí zvědavost, takže se zbytek onoho poněkud nespádového úvodu dá vydržet. Chvílkový dojem, že další text bude pojednávat o milostném vzplanutí studenta k učitelce se nanaplňuje. Střední část, popisující mladíkovu frustraci studijními neúspěchy a jeho životní postoje, vyvolávající spory s rodiči, je uvěřitelná, ale žádný objevný námět, nápad nebo zvrat (krom možná až zbytečných vulgarizmů) se v ní neobjevuje. Náladu zlepšuje až nečekaný hrdinský čin v závěru; nečekaný, protože mi až téměř do konce připadá, že toho kluka chce autor nechat padnout do "bahna", v němž (ten kluk) spatřuje svou příležitost a budoucnost. Paralela názvu a závěrečného hrdinského činu působí spíš ironicky.

 

 MIMO:

Facebook autora Bohouš Krejza: V téhle povídce nenacházím skoro nic z toho, co od Bohouše Krejzy obvykle očekávám. Je to tentokrát mimo můj vkus a asi i mimo téma.

Tíseň autora StvN: Úvodních několik vět působí jako úryvek z profesního životopisu. První dvě "stránky" jsou skoro o ničem a dál je to takový subjektivní a ukecaný záznam ze služební(?) cesty. Nutí ke zrychlenému čtení. Grafická podoba textu je neucelená. Za zajímavou považuji z celého textu jen poslední, skloněným písmem vedenou pasáž (...Sedíme v prázdné restauraci evropského typu...), která působí trochu autenticky -- jako skutečné "poznámky z cest". Většina předchozího textu mi ve srovnání s touto pasáží přijde odlišná a zbytečná.


Tetřev
16. 11. 2014
Dát tip

 

 

1.Vigan: Špaček na grilu

- líbí se mi zaměření povídky na vztahy uvnitř rodiny a charakteristika otce, matky i syna

- dokonalé zachycení atmosféry kostela

- text útočí doslova na všechny smysly (aroma kyselých jablek, plastovými koly odíral dřevěné latě)

- zajímavá slovní spojení (u kalendáře se kupily složenky a nad večeří výčitky)

Povídku jsem přečetla jedním dechem a proto je u mně nejlepší. 

2. StvN: Tíseň

K tomuto textu jsem se několikrát vracela. To, že jsem jej nebyla schopná přečíst najednou, přičítám své roztržitosti a závislosti na silném příběhu. Ten, jak jsem posléze pochopila, nebyl cílem povídky.

Text považuji za velmi dobře napsaný, protože se autorovi podařilo na mě přenést hrdinův pocit tísně, osamění a nejistoty. Nejvíc jsem jej cítila z proměnlivého vztahu hlavního hrdiny a Onga.

Zaujaly mne i části popisující čínskou mentalitu.

3.T_613: Fotografie na poličce

Na chvíli jsem se vžila do postavy staré, ale nikoliv odevzdané ženy. Líbilo se mi prolínání dvou světů a obdivuhodný klid, se kterým žena oba světy přijímala. Smrt pro ni nebyla hrozbou, ale přirozenou etapou života. Na mě možná až moc popisné, ale zajímavé čtení. 

 


    Janina6
    16. 11. 2014
    Dát tip

    1. StvN: Tíseň

    2. Vigan: Špaček na grilu

    3. T­_613: Fotografie na poličce

    Víc v komentářích u povídek. Tohle bylo docela silné kolo, s pořadím jsem (kromě první – bezkonkurenční – povídky) trochu váhala a mrzí mě, že jsem nemohla dát bodík třeba i autorce Tetřev. Naopak od Dannyho a Bohouše Krejzy už prostě čekám lepší texty.


    Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
    Sdílení
    Nahoru