Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak napsat knihu?

19. 03. 2015
0
12
1258
Autor
vegetarian

~~Jak napsat knihu? = Tvrdá práce.
Krásná představa! Napsat knihu a vidět ji v knihkupectví za výlohou. Mnoho lidí nosí v hlavě takový sen. Také jsem o tom dlouho přemýšlel. Sloh mě vždy bavil a slavil jsem i jisté úspěchy. Třeba články do novin. Několik mně jich vyšlo. Tak proč to nezkusit? Tak jsem se do toho pustil.
 Nápady se honí hlavou, v noci mne to budí ze spánku, vidím bájné postavy, dramatické zvraty, milostná vzplanutí. Možností je mnoho. Kniha ale musí zaujmout, prorazit. Každý sní o bestselleru, o slávě, ale je to pěkná dřina. Potom se zrodil nápad! Postavy se začaly zhmotňovat, když jsem zavřel oči, viděl jsem krajinu ozářenou jasným sluncem. Viděl jsem každičký lísteček na stromě, trávu sežehnutou nemilosrdným sluncem, moře vzdouvající se větrem a vlny bušící do skalisek v neměnném rytmu po tisíce let lhostejné nicotnému okamžiku našeho „jepičího“ života, na kterém tolik lpíme. Děj se odvíjel jako klubko přadena na tkalcovském stavu, a také se občas zadrhával, jako uzlík zdržující pilnou přadlenu při její práci. Pokoušel jsem se vykreslit dramata svého života přikrášlená a ochucená fantazií a přáním jako pavouk spřádající pavučinu a toužící lapit hmyz, tak jako já jsem usiloval „lapit“ potencionálního čtenáře a nepustit jej a strhnout do osidel děje knihy. Opravoval jsem, přepisoval, zoufal si, když nápady nepřicházely a nit se zadrhla. Jindy prýštil děj z mé hlavy, jako čistá prudká bystřina po mechem porostlých kamenech z horských úbočí.
 Přicházely dny a hlavně noci, kdy jsem svou mysl povzbuzoval sklenkou dobrého vína, ale ne moc! Koho by zajímalo opilecké blábolení! Někdy mne při nočním ponocování vtáhly mé vymyšlené postavy do děje tak, že mě zasáhly silné emoce a prožíval jsem radost i smutek a trápení i bezmoc, také lásku i vášeň a erotické vzplanutí. Se svými postavami jsem se ztotožnil, tak mocně, že jsem měl pocit, že cítím opojnou vůni ženy, která svlékla své šaty a objímala hlavního hrdinu knihy, který přiznám se, v mých představách nebyl nikdo jiný, než já sám. Záviděl jsem mu, to vzrušení, tu rozkoš a zároveň jsem s ním trpěl, když se propadal do hluboké beznaděje a zoufalství. Narážel jsem na problémy, jak se děj odvíjel, s kterými jsem si nevěděl rady, a musel jsem pátrat v encyklopediích, odborných publikacích a dozvídal jsem se informace mně doposud skryté. Bylo to pro mne například objevování nezměrných mořských hlubin a způsobu života tamních živočichů. Bylo to zajímavé, jako každé poznání, někdy úmorné hledání informací, které se skrývaly, jako by mně bránily poodhalit svá tajemství. Byly dny, i týdny, kdy mne tvořivý duch opustil, a přesto že jsem se snažil něco „vypotit,“ nedostal jsem ze sebe ani větu a písmena mně tančila před očima jako divoký tanec dervišů opojených omamnými bylinami. Přišla i krize, kdy jsem začal pochybovat, zda toto mé „dílo“ má nějaký smysl. Jestli je vůbec šance to dokončit! Bude to někdo vůbec číst? Nebo se mně všichni vysmějí, že si hraji na spisovatele?
                   Po dnech pochybností mne opět přepadla touha, vyjádřit své myšlenky a někoho tím oslovit, zaujmout.  Každý z nás někdy chtěl změnit svět k lepšímu. Vymýtit bezpráví, nerovnost mezi lidmi, utrpení národů svazovaných bláznivými dogmaty minulých civilizací prosakujících do dnešní doby. Každý z nás pociťoval často zlobu nad nepravostmi a nespravedlností tohoto světa. Každý z nás aspoň někdy cítil svou bezmoc malého člověka, malého kolečka v soukolí, které se točí naším životem a našim bytím, lhostejné k zoufalému křiku zotročených národů. Zotročených náboženským fanatizmem, nebo nesnášenlivými bezohlednými ideologiemi.  Ve svých myšlenkách jsem také často viděl plameny a zřícené budovy, zamořené řeky, jezera a moře. Zoufalé matky lomící rukama nad mrtvými syny a dcerami, nad svými dětmi, které zbytečně zemřely kvůli zrůdné touze po moci mocných, kteří neznají slitování. Viděl jsem ve své mysli hroby dávno zmizelé pod nánosem dějin i hroby čerstvé, které ční ze země jako výčitka lidské zlobě a bezohlednosti. Viděl jsem zvířata, kterým je souzeno sdílet život s námi lidmi na této zemi. Viděl jsem utrpení i těchto němých tvorů pod krutou lidskou nadvládou. To mé psaní bylo smutné a plné zoufalé beznaděje nad bezbřehou lidskou bezohledností a zaslepenou hloupostí a občas i zábavné a laškovné jako vlnky na zčeřené hladině. Napadaly mne utopické myšlenky, jak udělat na této zemi ráj. Ale to jsou naivní představy, to vím. Ale od čeho je kniha? Aby nás aspoň na chvíli pozvedla z tvrdé přízemní reality do nadoblačných výšin.
          Závěrečné vyvrcholení příběhu mne zastihlo nepřipraveného. Podlehl jsem, pro mne nečekanému rozuzlení, které jakoby vytrysklo přímo z mého srdce. Uvědomil jsem si, že tak jsem si to v podstatě přál, ale na začátku této knihy jsem netušil, že by se mohlo něco tak nepravděpodobného přihodit. Po konečném „finiši“ jsem si jasně uvědomil, že pokud by se toto mé dílo dostalo do rukou nezúčastněnému čtenáři, reakce budou rozporuplné. Uvědomil jsem si, že jsem se dopustil mnoha chyb a že je potřeba na tomto „díle“ ještě dlouho pracovat. Tak jsem se do toho opět pustil. Četl jsem to znovu a znovu a stále jsem nacházel nedostatky. Nevím, jestli se mně tato kniha povedla? Nevím, zda je potřeba ještě mnoho vylepšit, nebo zda jsem se alespoň trochu přiblížil dokonalému dílu? Mým úmyslem nebylo někoho poučovat a hrát si na spasitele zeměkoule. Ale doufal jsem při psaní, že i kdyby střípek, fragment z tohoto „díla“ někoho oslovil, mohlo by se aspoň něco, změnit k lepšímu.

 
 


12 názorů

Janina6
05. 04. 2015
Dát tip

Jenom na vysvětlenou. Chtěla jsem říct, že mi nepřipadá jako dobrý nápad "psát o psaní". Že to čtenáře vlastně málokdy zajímá - leda, když o tom, jak píše, napíše skutečný mistr (a těmi mistry jsem opravdu nemyslela kohokoli z Písmáku, a už vůbec ne sebe :-))) - měla jsem na mysli třeba U. Eca nebo S. Kinga - u těch mě podrobnosti o tom, jak, proč a jakým způsobem tvoří, skutečně zajímají). V době, kdy jsem ti psala komentář, jsem neměla informaci, že povídka vznikla pro soutěž právě s tímto tématem - i tak mi připadne nešťastně zvolené, jen už tedy vím, že ten nápad nebyl tvůj.

Klišé mi vadí vždycky a všude, prostě proto, že očekávám od dobrého autora něco nového, a i když už tady "všechno mnohokrát bylo", dá se určitě aspoň ve způsobu vyjadřování najít nějaká ta nová cestička. Neříkat to tak, "jak se to říká", ale po svém. Jedině snad, že bys psal parodii a klišé užíval schválně, ale to, myslím, nebyl tenhle případ.

Je mi jasné, že kolik čtenářů, tolik názorů, a že má každý jiný vkus a "laťku" pro dobrou literaturu jinak vysoko. Komentáře píšu jako náměty k zamyšlení, se kterými si nalož, jak uznáš za vhodné. Není třeba brát si něco osobně.

 


vegetarian
05. 04. 2015
Dát tip
Nevím o jakém hněvu mluvíš? Já se na tebe ani na ostatní nezlobím. Mě jen mrzelo, že jste to šmahem naprosto totálně odsoudili. Nepotřebuji pochlebování a kritiku naopak vítám. Posune mne to o něco dál. Ale ty výrazy "druhák, nudné," nebo "klišé," to fakt moc nepovzbudí. Když zaškrtnu "nestojím o hlubší kritiku," tak to tady nic psát nemusím, to potom ztrácí smysl. Ale přesto ti děkuji za tvůj čas.

vegetarian
04. 04. 2015
Dát tip

No zřejmě jsi vúbec nepochopila o co se tady jedná. Snažil jsem se to vysvětlit v předchozí odpovědi.

 

~~Pro vaší informaci tato povídka byla napsaná do soutěže, která se jmenovala "jak napsat knihu," proto jsem také psal na téma "jak napsat knihu."

V případě této povídky šlo o soutěž na téma "Jak napsat knihu:" Jak napsat knihu byl název té soutěže. Ne tady, ale na jiném serveru. Takže nevím, proč píšeš, že o žádnou soutěž tady nejde(tady opravdu ne).

~~Takhle nevím, kam si to zařadit, kam tím textem míříš(to mě nasal, nebo napsala? LAKROV) To na vysvětlenou, proč píšu o tom jak napsat knihu. Knihu jsem napsal, trvalo mě to asi 2 roky  A to co jsem napsal a ty k tomu píšeš: "Ježiši to bylo tolikrát omleto. a co jako?

~~mě zasáhly silné emoce a prožíval jsem radost i smutek a trápení i bezmoc, také lásku i vášeň a erotické vzplanutí. Se svými postavami jsem se ztotožnil, tak mocně, že jsem měl pocit, že cítím opojnou vůni ženy, která svlékla své šaty a objímala hlavního hrdinu knihy, který přiznám se, v mých představách nebyl nikdo jiný, než já sám"...

Tak tohle jsem nikde neopsal, jsou to mé pocity, které jsem měl při mravenčí práci s psaním té knihy. Mistrovství Janiny6 tady nikde nezpochybňuji ani slovem. Pokud jsem někomu napsal kritiku k jeho dílu(publikuji i jinde) snažil jsem se i povzbudit i když jsem také napsal co se mě třeba nelíbilo. Ale vy tři jste to naprosto odsoudili a nenechaly jste na tom "nit suchou. " To mne mrzi. Nemyslím si, že se to musí všem líbit a rozhodně to dokonalé není A omlouvat se mě nemusíš. Já si to tak neberu a nezlobím se.


vegetarian
03. 04. 2015
Dát tip
Kritice se nebráním, ale to co jste tady napsali mě připadá jako buď závist, nebo cílené a naprosto zdrcující odsouzení, bez trošky objektivního pohledu. Pro vaší informaci tato povídka byla napsaná do soutěže, která se jmenovala "jak napsat knihu," proto jsem také psal na téma "jak napsat knihu." A rozhodně nejsem namyšlený a nemyslím si o sobě, že bych byl bůhvíjak schopný autor. Hodně od mládí čtu, takže ty výrazy které používám čerpám z knih i slavných uznávaných autorů.

Janina6
02. 04. 2015
Dát tip

Aha, zase jeden "autor, co stojí o hlubší kritiku", ale pouze pochvalnou :-)


vegetarian
30. 03. 2015
Dát tip
Děkuji za "povzbudivé" komentáře. Nemyslím si, že jsem nějaký mistr, nepíši dlouho i když mě už vyšlo mnoho článků v novinách a časopisech a jedna povídka i knižně. Ale například na www.bardie.cz se tato moje povídka setkala dost nadšeným ohlasem a zatím tam mám přes 300 přečtení. Že by to ti všichni co to četli nepoznali, že to je jako "druhák, nudné, klišé a pod?" Je mě to divné, že zde jsou ti opravdoví "mistři," kteří tomu nejlépe rozumějí. Tady jedna ukázka z mnoha hodnocení mé povídky: Tulačka To je neuvěřitelně výborně napsané.. Takhle psát nebudu moct ještě dlouho. Tolik slovy popsaných představ ve svém ptačím mozečku snad ani nemám :))) Jo a ráda bych si tvoji knihu přečetla, hlavně teda tu neupravenou verzi. Ať vím, na čem jsi ty a na čem jsem já. :)

Lakrov
27. 03. 2015
Dát tip

Tenhle námět by se mi víc líbil zpracovaný jako fejeton a s pozměněným názvem -- Jak nenapsat knihu. Obsahovat by to mohlo skoro totéž, co teď, bylo by to pravděpodobnější, a mohla by to být vydáváno za humor, srandu. Takhle nevím, kam si to zařadit, kam tím textem míříš. Sranda to není, spíš takové (dle mě nepatřičné) odhalování svých myšlenkových pochodů, které je -- chceš-li nějakou knihu jednou napsat -- lepší nechat si ješťě nějaký čas jen pro sebe.


Janina6
25. 03. 2015
Dát tip

Je to nuda. Obávám se, že psát o psaní, aniž by nudili čtenáře, si můžou dovolit jen opravdoví mistři. Jestli můžu něco doporučit, zkus nepsat o psaní, ale napsat opravdovou povídku (o něčem :-)) A zkus se přitom vyvarovat klišé (to jsou takové ty strašně poeticky a krásně se tvářící ozdoby typu "trávu sežehnutou nemilosrdným sluncem, moře vzdouvající se větrem a vlny bušící do skalisek", které už jsou častým používáním dočista otřepané).


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru