Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

AmnesiA

15. 05. 2015
1
3
227
Autor
Dirtminder

AmnesiA

Alfréd sešel schody vedoucí na promenádu plnou lidí a hlasité elektronické hudby. Zamířil rovnou k okraji promenády, kde se od klidné hladiny odrážely světla semaforů a neonů zářivých tabulí, která lákala koupit si plzeňské pivo. Předklonil se a plivl táhlou slinu chutnající po tabáku balených cigaret. Poté se rozhlédl a spatřil hezkou dívku s dlouhými vlasy hozenými jen na levou stranu. Zapalovala si jointa. Seděla sama na okraji promenády ve stínu vysokého mostu a její hubené nožky s krátkými podpatky se sotva dotýkaly ten den neobvykle vysoké hladiny špinavé a zakalené hladiny Vltavy. Sedl si vedle ní a na její nechápavý a tázavý výraz hned spustil. 
"Nemáš prosim oheň?" 
Nato vyfoukla oblak dýmu a podala mu růžový zapalovač. Alfréd si vyndal z levé kapsy kožené bundy kovovou krabičku s předbalenými cigaretami a jednu si zapálil. Natáhl se, aby ji vrátil zapalovač, ale na poslední chvíli ruku odtrhl.
-"Počkej." 
Z druhé kapsy bundy vytáhl tlustou fixu DOPE a na zapalovač napsal DBR a něco dalšího co nepřečetla. Až poté ji zapalovač se zlomyslným úsměvem vrátil. 
-"D-B-R?" Otázala se slečna.
-"Jsem Alfréd. A ty?" 
-" Nikola." neopětovala úsměv.
-"Nevadí, že tu sedim?" 
-"Nevadí." Tentokrát se už usmála, ale poněkud zvláštně.
-" Já tě odněkud znám." Prohlásila
- "Nejsi ty ten básník?"
-"Jo jsem." zasmál se.
-"Nečekal jsem, že by mě tu někdo poznal." 
-"Ošukal si jednu holku a když se ráno probudila tak byla celá pokreslená. Nešlo to smejt a na gyndě se nejvíc styděla, měla všude i kolem klína načmáraný DBR HOE." a začala levým ukazovákem přejíždět od svého přeňadrovaného výstřihu směrem dolu kolem pupíku schovaným pod průsvitným tričkem přes podbřišek až k tříslům a hýždím.
Alfréd se začal smát. 
-" Tak to sorry, to už si asi nepamatuju. Jak se jmenovala?" Zeptal se s výfukem kouře.
-"Nikola" vyfoukla i ona, ale s lidovým klidem. To Alfa trochu rozhodilo. 
-"Vážně?" podivil se,
- "Škoda, že nebyla tak hezká jako ty, jinak by tak asi nedopadla." nadhodil jeden ze svých samovtipů a doufal, že udička zabere.
Nikola se jenom usmála. Naposledy potáhla z brka a zahodila ho do vlny od plujícího člunu, co vypadal jak z pašeráckého filmu v Karibiku, jen se Švédskou vlajkou. Zvedla se a hodila si přes levé rameno kabelku s iniciály MK. 
-" To jsem byla já!" vykřikla.
-"Cože?" vyhrkl Alfréd a zmateně otočil hlavou za sebe kde se najednou ocitla. V tu chvíli už ale cítil bodnutí krátkého podpatku mezi lopatky a to jak se jistě sesouvá z okraje promenády dolu. Jen vystrašeně otevřel ústa, ale nic z nich nevyšlo. Půl vteřiny pádu a hlasité čvachtnutí. Ropuší řeka smrděla a plavali v ní ty nejodpornější odpadky. Zelené temno. To bylo jediné čeho si pod hladinou všiml. Rychle vyplaval a celý promočený jak pes se díval jak se mu kolemjdoucí na promenádě smějí, Nikola se zatím stačila zvednout ze země, kam nejspíš v té vší síle, kterou do kopu dala, spadla. Ještě na něj vztyčila arogantní prostředníček, (kterým si to ráda dělala, už si vzpomněl) a tím svým kočičím sexy krokem vzala roha.
-"Píčo!" zakřičel bezmocně promoklý Alfréd a doplaval ke kraji promenády kam se asi deset minut dostával nahoru celý oplzlý a s použitým kondomem na levém rameni. Nikdo z kolemjdoucích mu nepomohl. 


3 názory

Lakrov
20. 05. 2015
Dát tip

...na promenádu plnou lidí a hlasité elektronické hudby. Zamířil rovnou k okraji promenády... # navrhuji nahradit druhý výskyt slova promenáda zájmenem. Většina vět je až přiliš opisných, snažíš se popsat spoustu detailů, které pro tu krátkou povídku nejsou důležité (...z levé kapsy kožené bundy... ; ...do vlny od plujícího člunu, co vypadal jak z... # navrhuji smazat od DO VLNY až do konce věty). Líbí se mi slovní spojení ...přeňadrovaného výstřihu..., ale zbytek věty, v němž je použito, je otřesný; též gramaticky nesprávný (...kolem pupíku schovanÝM pod...) Závěrečná akční scéna působí díky Ropuší řece skoro jako z nějakého fantasy. ...oplzlý... má být asi oslizlý.


Prosecký
16. 05. 2015
Dát tip

Já, a tedy také každý jiný přhlouplý čtenář, jsem pochopili hnd, jak řekla "Nikola", že je to ona.

Tak spadla při tom, když kopla nebo ne? Proč je tam "nejspíš"?

Oplzlý jako fyzikální vlastnost?

Někde chybí čárky v souvětí. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru