Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odpolední káva

10. 12. 2015
4
14
364
Autor
katten79

Snažím se uspat děti po obědě, abych mohla být alespoň chvíli sama se sebou. Těším se na svůj odpolední šálek kávy. Obě děti však pořád skáčou po posteli a dovádí, do spaní se jim zjevně nechce. Verunka kopne Lucinku do hlavy, protože jí chce vzít knížku. Lucinka brečí. Utěšuju ji, ale Verunka se cítí odstrčena a skáče mi na záda, visí na krku a chce přese mě přepadnout. Přichází chvíle, kdy musím zmobilizovat svou schopnost sebeovládání a uklidňovat se nadějí, že to jednou skončí. Z odpoledního uspávání se stává boj kdo s koho. Zadržuju výbuch zloby a připravena na všechno otevírám Příběhy včelích medvídků. Verunka mi knihu nejprve zlostně vytrhává z ruky, ale potom zvláční, lehne si. Přestože si ostentativně dá ruce přeš uši, jako že mě nebude poslouchat, tvářička jí změkne a začne mi pozorně naslouchat. Lucinka přes nás leze a povídá si: „Bababa.“ Její sestra si kroutí na temeni hlavy zlatavé kudrliny a pomalu se noří do světa spánku.

Lucinku odnáším potichu z pokoje, potom ji obléknu teplou bundu, nasadím čepici s medvědíma ušima a uspávám v kočáru na balkoně. Stačí dvě ukolébavky. Zpívání a fakt, že obě děti budou chvíli spát a já získám svoji křehkou hodinu svobody, mě naplňuje smířlivostí a mateřskou něhou. Bezmyšlenkovitě opakuji refrén o mravenečkovi, kterého maminka hladí tykadly, aby se necítil sám, a pozoruju postavu na hřbitově, která cosi upravuje u jednoho z náhrobků. Na okamžik se zdá, jako by se naše pohledy protnuly. Odtrhnu se od smutného páru očí zavěšeného kdesi ve vzduchoprázdnu a jdu si sednout k počítači.

Káva v bialetce začíná vřít a chrčet. Naliju si ji do hrnku se zimními motivy a kochám se sytou vůní, která prosycuje útulný klid kuchyně. U sousedů bouchají dveře, ticho rozléhající se mezi vilkami na levé straně domu protíná křik sojky. Když jsme se na byt ve staré vily přišli podívat poprvé, padla na mě při představě, že opustíme náš domov, zázemí, tíseň a podivný smutek.

U vrat nás přivítaly ztrouchnivělé laťky plotu a křik havranů ze hřbitova, který je hned za rohem. Na chodbě se pomalu belhala do schodů duchem nepřítomná stařena a z jejího bytu se k nám linul štiplavý pach známý z kočičích domácností. V našem budoucím bytě vrzaly staré parkety a na zašlých stěnách kuchyně zlověstně číhali mouční molové.

Po několika měsících se však cítím zabydleně. Parkety jsme vybrousili, stěny nabílili, moly postupně vyhnali z tajemných úkrytů. Zamilovala jsem si ponuré kouzlo jen spoře udržované zahrady. Přehlížím psí výkaly a hromadu starých prken, ležících v torzu čehosi, co zřejmě býval kdysi zahradní domek. Stařenu jsem na chodbě zatím potkala jen jednou, když se natahovala z bytu po bandasce s donáškou teplého oběda. Podala jsem ji nádobu, kterou jí za dveře každý den připraví mladý pečovatel. Občas zahlédnu její strnulou tvář za oknem, když se vracím s Verunkou ze školky. Zdá se, že se usmívá, ale ten úsměv zůstává stejný, i když se později odpoledne šouráme na hřiště. Jako by za tou skleněnou clonou zkameněl.

I na kocouří pachy jsem si zvykla. Pronikají omšelou chodbou a venku se mísí s vůní tlejícího listí. Když otevřu branku a pod klenbou ze šípkového keře mě udeří do nosu, mám pocit, že na mě dýchla vůně domova. Vítá mě stejně přívětivě jako větve ořechu, které se sklání nad pěšinkou k hlavnímu vchodu, jako by chtěly již venku nabídnout přístřeší, a hejno havranů, kteří před deštěm obsazují březoví ze sousední zahrady. Ponurá aura se pomalu vytrácí spolu se zelení a zahradu plíživě obklopuje příslib tajemství. Snad i zázemí. Zadoufám, ale cosi se ve mně stále ještě chvěje. Co všechno zažijeme v omšelém měšťanském domě, kde si nájemníci v ložnici topí v kachlových kamnech, a když jde majitel vyvenčit psa, spouští ho ze svého podkrovního bytu dolů pomocí elektrické kladky? Vrčení letitého stroje nám tak odměřuje čas spolehlivěji nežli odbíjení orloje. Jaký čas tu spolu strávíme my? 

Z poklidného rozjímání mě vytrhuje Verunčino volání. Ze spaní křičí „Maminko.“ a po krátké pauze s přidanou naléhavostí „S tebou, s tebou.“ U druhého výkřiku se rezignovaně natáhnu po nedopité kávě a s hrnkem v ruce si jdu ke starší dceři lehnout. „Zase jsem nic nestihla,“ povzdechnu si v duchu. „Jen si je užívej, dokud jsou malý,“ ozývá se ve mně tchýnina mantra. Verunka mi ještě na chvíli usíná v náručí. Prchavý záchvěv milosti. Upíjím kávu a pozoruju obraz nad komodou, který dostala jako dárek ke křtinám. Jmenuje se láska. Osamělá postava malého děvčete je obklopena pastelovou září. Na obraze je sama, ale láska je s ní. Verunka je se mnou. Po těle se mi rozlévá něha. Kamna hřejí, přestože ještě není zatopeno. Nic jsem nestihla, ale jsem v bezpečí, je mi dobře.

Zvenčí ke mně dolehne tlumený pláč. Vyšvihnu se z postele a běžím na balkon. „Jsem tady, broučku,“ zavolám na ni a přitom se bezděky zadívám na havrana, který se pomalu snáší na hřbitovní zeď. Mezi náhrobky blikají dušičková světla. V jejich sporém osvětlení lze ještě rozeznat siluetu nehybné postavy, která stojí u náhrobku. Zachvěju se. „Pojď, jdeme do teplíčka,“ zašeptám a rychle zabouchnu dveře od balkonu.

 

 


14 názorů

Lakrov
28. 12. 2015
Dát tip

Tenhle text (který mě po první třetině překvapí odskokem z místa i času) má docela dobrou atmosféru, poskládanou z drobných postřehů a ohlédnutí. Bylo-li jeho záměrem něco jiného -- nějaká vyšší úroveň souvislostí mezi stereotypem péče o děti a odhlédnutím k nedávné minulosti -- to nedokážu posoudit. Po dočtení ve mě přetrvává kladný dojem, ale proč, to nevím.

Až po dočtení si všímám, že nejde o povídku, nybrž o miniaturu, od níž nejspíš není žádný amysl a souvislost očekávána, taklže tip.


careful
11. 12. 2015
Dát tip

Proti starším lidem kupodivu vůbec nic nemám, těm co se s nima dá mluvit ... pokud se tu někdo vymezuje kluby s vtipnými názvy  typu :nevěřím nikomu pod 30, nebo napíše, že tak a tak staré autory nečte a tím je "toleruje", tak já to nejsem ...čtu a komentuju ty staré i mladé a ke všem se chovám stejně (hnusně, ostře, normálně, vtipně či upřímně...to už záleží na nich, jak mě vidí)...  průzkumy sledovanosti pořadů a to, pro koho se dělají, to je holý fakt:)...  až o něčem napíšu, že to je pro puberťáky, tak budu nesnášet puberťáky?

 


katten79
11. 12. 2015
Dát tip

Tak to jsem tomu dala. Nevěděla jsem, že smazané komentáře lze znovu přečíst, proto jsem první upravila a nakonec oba smazala. Říkala jsem si, že nebudu přikládat do kamen a ejhle...

Ohledně mého textu - je to jen miniatura (tedy ne povídka se zápletkou),  z všedního dne, citlivý čtenář by v ní snad mohl vycítit i hlubší podtext, více k obsahu a motivům snad ale nemusím dodávat...

 

Oceňuju, že existuje amatérský literární web, kam si člověk může věšet své začátečnické pokusy a navíc si to naprosto cizí člověk přečte a ještě to okomentuje. Můj muž pracuje jako knižní redaktor a vím, že málokterý amatérský text se vůbec někomu dostane do rukou. Proto je skvělé, že jsou takové servery, kde se člověk nemusí stydět za to, že není profík a třeba ani nikdy nebude.

Věcná kritika je tady určitě strašně cenná věc, ale v balastu urážek ztrácí váhu a autor potažmo svou důvěryhodnost...

 

 

Co se týče názoru, že obliba všedních témat či starší poetiky jsou znaky důchodců (a vůbec to celé hloupé urážení a nálepkování ostatních z důvodu věku), na to je lepší příště nereagovat, protože každý trochu vzdělaný člověk si tady může jenom zaťukat na čelo...

 


careful
11. 12. 2015
Dát tip

Autorce doporuču nebrat vůbec vážně plácání od lidí, co pochválej skoro všechno.Stačí se mrknout na jejich komenty. Jejich chvále se totiž nedá věřit... technicky se tohle už číst fakt celkem dá.. .aspoň podle těch úryvků, co jsem dala... rozhodně o dost lepší než ta první část.


careful
11. 12. 2015
Dát tip

kdyby tě z mého komentáře kleplo, tak bych vlastně dle tvé vlastní logiky udělala pro svět záslužný skutek ...byla bych hrdina


careful
11. 12. 2015
Dát tip

No a kolobajda je také taktický, také nechce dělat rozbroje, protože je to pravý getleman a tak mi posílá avíza, abych si mohla všechno hezky přečíst a nenápadně upozorní i na možnost přečtení smazaného...o kolobajdo, jaký ty máš dobrácké srdíčko..."bojovníku s komunismem"... tedy bojovníku s komunsmem tím způsobem, že jsi akorát lhal a podváděl a ještě se tím chlubíš...fuj...

 

no, možná se něčím užírám, ale aspoň neáchám nad nudou, nebo hovadinama... zdar, soudruzi:)


Kolobajda
11. 12. 2015
Dát tip

katten - snad je ti jasné, že si každý může rozkliknout názory čtenářů - i ty smazané. Věřím, že k smazání tě navedl vrozený takt a okolnost, že jsi tady krátce a nechceš dělat rozbroje. Ale ony tady (bohužel) jsou.  Nicméně - mluvíš mi z duše.


Gora
11. 12. 2015
Dát tip

Mohu tě, careful, ujisti, že důchodce ještě nejsem a Ulici jsem v životě neviděla.Nepovyšuji se nad nikoho, na rozdíl od tebe, u Katten oceňuji pěkný sloh a umění udělat z banality povídku. Každý to neumí. Hezký víkend a moc se neužírej, je to na tobě dost znát...


careful
11. 12. 2015
Dát tip

No, já vám do toho nechci kecat...ale kdo myslíte, že kouká na tv Hovna na blbosti typu Ulice...velkou část diváctva tvoří právě důchodcio, kterým asi banalita připadá veuvěřitelně vzrušující... takže žádný překvapení, že vás berou "každodenní témata"... spíš by bylo divný, kdyby se vám nelíbila...


katten79
10. 12. 2015
Dát tip

Díky Gora i Kolobajda

jsem ráda, že taková každodenní témata můžou někoho oslovit, byť jsou vlastně banální...


Kolobajda
10. 12. 2015
Dát tip

Tvůj žensky jemný styl psaní pohne i s chlapem, který osm roků fáral, a už je blíž tomu hřbitovu, než čemukoliv jinému...  /**


Gora
10. 12. 2015
Dát tip

Líbí se mi tvůj žensky jemný styl psaní. Tvá témata se mne dotýkají. Děti, denní problémy,osamocenost, tajemství, obava... moc pěkný../T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru