Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozprava v Airbusu

04. 05. 2016
2
16
421

Věnováno Adélce, Andrejce, Anastázii, Alešovi, malé Aničce a všem ostatním tisícům bytostí......

Když putující usedli na svých sedácích, Ctihodný Subhútí poklekl, sepjal ruce, poklonil se a pronesl k Buddhovi: Tathágato, Ctěný světy, poraď nám, co máme říci mužům a ženám, co za námi přijdou a budou se ptát, jak dosáhnout plné a nekonečné lásky?

A Buddha oslovil shromážděné takto: Každý na světě by měl následovat to, co nyní řeknu, chce-li dosáhnout plné a nekonečné lásky. 

Co myslíš, Subhútí, co je největší trýzní lidského srdce, co je největší překážkou při dosažení plné a nekonečné lásky? Zajisté, Subhútí, největší trýzní lidského srdce je žárlivost, jenž je příčinou jeho věčné nejistoty a nepokoje.

Co myslíš, Subhútí, existuje v některém z tisíců světů bytost, jež v tom nejpřísnějším ohledu žije zcela ctnostným životem, nedávajícím důvodu k žárlivosti? Co myslíš, Subhútí, můžeme věřit, že se někdo chová ve všech ohledech ctnostně a můžeme mu zcela a plně důvěřovat?

Nikoli, Subhútí, dokud podléháme žárlivosti, naše srdce nemůže dosáhnout plné a nekonečné lásky. Tisícího neklidu žárlivosti se lze zbavit jen praktikováním nevěrnosti. Pouze zastavením odříkání lze osvobodit své srdce od závislosti na ctnosti ostatních a dojít smíření s existencí ve světě tisící nejistoty.

Co myslíš, Subhútí, jak tedy mohu dosáhnout plné a nekonečné lásky?

Zajisté, Subhútí, pouze opravdovým a vytrvalým praktikováním nevěrnosti. Pouze opravdové a vytrvalé praktikování nevěrnosti přinese každé bytosti, ať už s mentálními schopnostmi nebo bez nich, nebo obojí, bez nich i s nimi, věčné osvobození od trýzně nejistoty a žárlivosti a dosažení plné a nekonečné lásky.


16 názorů

Asi jo, ale to je mozna i vinou originalu, kterej jsem se snazil naznacene napodobit, i kdyz mne ten sroubovanej, ritualizovanej, didaktickej styl vlastne sedi.

Nazev naznacuje spis dobu, nez obsah, ale snad je to aspon napivejsi, kdyz nevite o cem to je!?


Lakrov
19. 05. 2016
Dát tip

Čte se to dost špatně a až do konce vlastně ani nevím, o čem to je  nebo proč to bylo napsáno.  Název podsouvá tušení, z něhož však v dalším textu nic nenacházím.  Omlouvám se za nepochopení  


Ach jo, co mate vsichni s tou velkou abstraktni Laskou!?!:) Ja mam zkusenosti spis s tou konkretni, kterou mi porad nekdo otlouka o hlavu a ktera znamena spis JA CHCI-miluju te-TY MUSIS.

 

Vlastne ne! Je to spis moje obhajoba pred soudem, snaha vysvetlit vlastni stanovisko a doted jsem si myslel, ze je to napsany stylem, kterej to odlehcuje.

 

Ty jo.......od nekoho, kdo pise takovy syrovy, cynicky (nebo to uz je zase jenom muj spatnej dojem??) veci jsem asi necekal takovej komentar:)


Omlouvam se za svuj predchozi text, asi jsem to zase podelala, vyhrozovani je hnus a jestli to z meho textu vyplynulo, tak me to mrzi... laska je krasna vec, na ktere je treba pracovat, obcas cloveku ujedou nervy a rekne nebo udela neco, ceho pozdeji lituje... prosila bych to promazat. 


https://www.youtube.com/watch?v=ztUIo3andAk A POZOR NA KALI MA DVE ROVINY JEDNU NESMIRNE DOBROSRDECNOU A DRUHOU KRUTOU A NEMILOSRDNOU


Jednu dobu jsem si myslela ze jsem reinkarnace Kali - Durgy a podle romanu od mystika Zelaznyho mela s Buddhou pomer a strasne kuli tomu trpela.. tak nestras,.. ve sve podstate jsme vsichni reinkarnaci vsech vcetne Buddhy, Vedomi je jednotne.


pomahat znamena obetovat sebe pro dobro druhych...


Niky: Vidim, ze uz to zacinas chapat:).....a pomahat znamena vybombardovat druhymu barak.


Konecne jste nasli jeho pravou inkarnaci:) Dekuju za tipy!


Urcita pointa tu je, ale je to tvrda demagogie, to ja jak kdyz bys rekl, ze clovek se nauci respektovat ostatni tim, ze je bude urazet, ze lecit se naucis zabijenim, zarlivost se v buddhismu porazi uplne naprostym opakem...


je vidět, že tím airbusem neletěli zBuddharma...


agáta5
04. 05. 2016
Dát tip

ten Buddha je ale chytrej :))))))))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru