Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zastánci Rhenie: 5. Nejnebezpečnější člověk v Rhenii

06. 07. 2017
2
4
107
Autor
Pavel Wilk

Kapitola pátá

PŘED ROKEM

 

 

„Propůjčím ti tuto iluzi do svítání,“ prohlásil čaroděj. „Nebudu ti připomínat jak zásadní je v této věci druh provedení.“ Stiskl ženino rameno a zašeptal: „Baie sah.“ Zmizel. Žena přistoupila k zrcadlu a oběma rukama si osahávala obličej strážného. Iluze byla dokonalá, na pohled i na dotek. Jenner – tak se jmenuje.

Jenner si upravil uniformu a vyšel ze skladiště na jižní straně Soliny. Nespěchal, bylo teprve pár hodin po poledni, času měl víc než dost. Navíc na sebe nechtěl stahovat pozornost. Byl zvyklý – tedy Němá byla zvyklá na neviditelnost, vždy se snažila působit co nejobyčejněji, proto ji povětšinou všichni přehlíželi.

Po chvíli došel Jenner do středu města, kde se mu naskytl skvostný pohled na Eghertov, největší hrad, jaký kdy spatřil světlo světa.

Jenner mávnul na dvojici strážných a vstoupil do toho kamenného kolosu. Nikdy dříve tady nebyl, teda Jenner ano, Němá/Jenner tu ale byla prvně. Naštěstí měla dopodrobna nastudované plány hradu. Vždy se připravovala velmi pečlivě, nic neponechávala náhodě. Dokonce si nacvičovala vojenskou chůzi. Kráčela temnou chodbou, osvětlenou jen několika málo pochodněmi. Před strážemi a služebnictvem se snažila působit sebejistě, před šlechtou naopak pokorně.

Zabočila za roh a otevřela dveře do trůnního sálu.

Král Gothrien právě vyslýchal posla z M´bahru, spolu s ním byli na vyvýšeném pódiu jeho nejbližší rádci. Po vladařově levici stál jeho bratranec Dustin, jeden z největších stratégů v zemi. Vedle něj se tyčil jako hora Mafraen Crahn, rozený válečník a králův blízký přítel. Z pravé strany trůnu stáli, dle tradice, nejváženější členové královské rady: starý Jarvin, který v podstatě vychoval mladého Gothriena, učil jej, mimo jiné, číst i psát. Byl velmi stár, nyní sloužil už třetímu králi. A nakonec princ Varden, králův bratr, o němž bylo známo, že má násilnické sklony. Jednou dokonce ubil nevěstku, podle jeho slov ho chtěla okrást. Podobných výstředností měl za sebou celý zástup.

Jenner sebral z držáku na zdi pochodeň a pomalu šel směrem k radě. Jako první si ho všiml Dustin a mávnutím přivolal stráže. Všichni zpozorněli.

„Neopovažuj se vystoupit na pódium!“ vykřikl princ Varden. Jenner už byl na schodech. Mafraen tasil meč a šel mu naproti.

To už se kolem Jennera semkly stráže ve stále se zmenšujícím kruhu.

Už i sám král byl na nohou.

„Zahoď louč!“ procedil jeden ze strážných a rozmáchl se tupým koncem kopí po Jennerově kolenu. Muž hbitě uskočil stranou a pochodeň vrhnul přímo na Crahna. Ozval se ohlušující řev. Jedním skokem byl nahoře a hořícího Mafraena skopl dolů mezi strážné. To už byli všichni ve střehu a ozbrojení. Všichni kromě starého Jarvina a pana krále, ti utíkali spolu s Vardenem pryč. Jenner odněkud vytáhl dva podivně zakřivené nože a vyrazil vpřed. V cestě mu stál Dustin Mantily. Zaútočil s takovou vervou, až Jenner zavrávoral a pár kroků ustoupil, naneštěstí za ním už byl víc než tucet stráží. Vybral si Dustina, rozběhl se, skrčil se před letícím ostřím a přeřezal mu šlachy na nohou. Bezvládný Dustin padl v agónii na kamennou podlahu. Jenner nezaváhal a pohotově uskočil letící hlavici kopí. K údivu asi dvaceti bojovníků skočil zabiják mezi ně. S noži přímo tančil. Muži padali jeden po druhém, někteří v bolestech, většina těl ale byla mrtvá, ještě než dopadla na zem. Všechno se to seběhlo během několika úderů srdce.

V příštím okamžiku vrah uháněl chodbou a každým dalším krokem zkracoval vzdálenost, dělící jej od cíle. Zahlédl je, odbočili vlevo. Zrychlil, zahnul a málem přišel o hlavu, jen asi o palec uhnul meči. Na okamžik spatřil na nablýskaném ostří odraz svých zelených očí. Jak to, že mám celé jeho tělo, ale oči mi zůstaly? A jak to, že jsem si toho předtím nevšimla? Ledaže… Další útok ji vrátil do skutečnosti. Uskočila stranou a vrazila rytíři nůž do hledí, až vytryskla krev a z přilbice zazněl tlumený výkřik. Chodbou se rozléhaly zvuky stále se přibližujícího vojska. Rozhodla se to ukončit teď. Vyrazila vpřed, jak nejrychleji to šlo, tak tak se vyhnula dalším dvěma rytířům. Pokračovala dál. Už zemře jen jeden člověk.

Varden se postavil na odpor, připraven chránit krále vlastním tělem. „Zůstaňte, kde jste,“ zavelel strážím, stojícím opodál, v hloučku kolem jeho bratra. Jenner schoval nože za opasek. „Kdo tě najal?“ zeptal se Varden, ale odpovědi se nedočkal. „Nenechám tě to udělat…“ Než stačil dokončit větu, Jenner mu zápasnickým chvatem zlomil ruku. Sebral princův meč a uťal mu hlavu. Otočil se a zmizel za nejbližšími dveřmi, bez váhání vyskočil z okna a klouzal po střese. Mával rukama, škrábal, přesto se nedokázal zachytit. Padal z obrovské výšky. Když už  to vypadalo, že jistojistě zemře, něco se stalo. Dopadl na všechny čtyři, živ a zdráv, octl se v útulném obydlí. Snažil se utřídit myšlenky. Rozhlížel se po světnici, vzadu za ním se zavřel portál. U stolu v rohu seděl Saxir.


4 názory

Gora
07. 07. 2017
Dát tip

Pavle, prosím tě, když odpovídáš na komentáře u tvých děl, posílej avíza - pod dílem je to napsané, zamodříš toho, jemuž avi patří, a odešleš, aby  nemusel jako Colombo pátrat po odpovědi:-) - dík


Pavel Wilk
07. 07. 2017
Dát tip

Díky :) ...ach, ty čárky :D


Gora
06. 07. 2017
Dát tip

~~Zůstaňte kde jste - čárka před kde

~~pouhých osmi úderů srdce- napsala bych třeba několika místo osmi:-)

~~skrčil se před letícím ostřím a přeřezal mu šlachy na nohou. - to by nezvládl ani superman:-)

~~ale byla mrtvá ještě než dopadla - před ještě čárka


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru