Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

47 roninů

26. 09. 2017
1
6
337
Autor
Django

(Haiku o samurajích feudálního Japonska vypráví o čtyřiceti sedmi samurajích věrných tak, že obětovali vlastní čest před špehy svého protivníka, aby mohli proklouznout do jeho hradu a tam ho zabít.)

Malá družina,
věrná svému pánovi,
kráčí ke hradu.

Malá skupina,
nejlepších bojovníků,
jde zemřít za čest.

Jeden příliš pil,
po celý rok tak činil,
špeha oklamal.

Druhý hazard hrál,
než rok a den nadešel,
přísahy naplnil.

Třetí i zabil,
dokonce svého otce,
by pána uctil.

Tehdy jsou tady,
u hradu vraha pána,
již po zdech lezou.

Stráže jsou pryč hned,
vrah již brzy dodýchává,
cena vysoká.

Malá družina,
nejlepších samurajů,
páchá seppuku.
 


6 názorů

Umbratica
29. 09. 2017
Dát tip

Kdysi dávno,když jsem začínala psát haiku,moje zápisníčky se jenom hemžily takovýmito "originálními" experimenty jako je tento. Jak ale šly roky,víc a víc jsem si uvědomovala,že kdo chce psát haiku,musí psát skutečně haiku a to s pokorou. Dokonce musí nadobro zapomenout na staré Japonsko,protože česká haiku jsou něco naprosto jiného než ta starojaponská. - Jestli to myslíš s haiku vážně,můžeš se tady ledacos naučit. Doporučovala bych ti četbu Darmo-šlapa,Můry73,Petra II,snakea_01, CarverlsBacka a dalších.  A jinak tě tu vítám a jsem zvědavá,jestli  u téhle kategorie vydržíš. Jsem zvědavá na to,jaký budeš bojovník. 


agáta5
27. 09. 2017
Dát tip

:)))) jj, svítá


Yan73
27. 09. 2017
Dát tip

Agáto,

je sice pravda, že bylo dodrženo schéma 5-7-5, ale tato pravda není celá. Je zde totiž 8 slok po třech verších a 3 x 8 je 24.

5 + 7+ 5 je 17. A 24 - 17 je potom 7!

Aha, viď, teď už svítá...

Tvůj v úctě oddaný

                                 Yan

 


Yan73
27. 09. 2017
Dát tip

Příběh se mi líbí (pokud je to nějaký klasický, tak jsem ho neznal). Přijde mi, že je ale celý sdělen v prologu a ne v básni samotné -v básni se potom hovoří o ztrátě cti tří roninů a ne těch ostatních 44. Bez toho prologu, kde je řečeno vše, bych to nepochopil.

Ahoj Y.

 


agáta5
27. 09. 2017
Dát tip

jj, ale dodržel jsi 5-7-5  :))


Herpes123
26. 09. 2017
Dát tip

Tohle bohůžel není haiku... Haiku je samostatný útvar, nelze vytvořit více na sebe navazujících haiku, co tvoří jednu báseň. Tohle jsou jen na sebe navazující volné verše, co stojí celkem za starou belu 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru