Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Diskuse a aktivita

23. 11. 2017
2
10
639
Autor
Ahoš

Už je sice docela dlouho po volbách a všichni jsme tou politiku jistě už trochu unaveni, ale i tak zde sdílím svou úvahu, napsanou krátce po oněch osudných dnech :D 

Myslím si, že nedávno volby dopadly velice špatně, a pokud vím, tento názor sdílí skoro každý, koho znám. V hodinách a dnech, které následovaly po sečtení výsledků, jsem o nich dost intenzivně přemýšlel (možná víc než je zdrávo) a rozhodl jsem se něco málo z toho přemýšlení zveřejnit. Mám v plánu hned několik takových úvah, toto je jen první z nich. 
Nejprve chci nastínit, proč to vůbec dělám, proč do toho bezedného oceánu informací a názorů chci přilévat další vědra, když daleko zkušenější a bystřejší hlavy denně přilévají celé bazény výstižnějších a lépe formulovaných komentářů a postřehů. Nejsem ani politolog ani filosof ani sociolog, nesleduju politickou scénu déle než pár let, jsem pevně uzavřen ve své sociální bublině, takže moje představa o pohledu na svět lidí s jinými politickými názory může být velice zkreslená. Přesto cítím potřebu se o své názory podělit s co největším množstvím lidí a to má své důvody.
Jak už jsem řekl, považuji výsledek voleb za otřesný. Co konkrétně mi na něm přijde nejděsivější, se pokusím podrobněji rozebrat někdy jindy. Přinejmenším komentáře v médiích však jasně mluví o tom, že výsledky mohou ohrozit další demokratické směřování země. Je docela dobře možné (a já v to doufám), že se tyto obavy ukážou jako přehnané. Ale asi se nedá popřít, že míra rizika je nejvyšší za dlouhou dobu a že se jedná o součást širšího trendu, o kterém se mluví jako o "krizi demokracie".
A v takové situaci považuji za velice důležité podělit se veřejně o svůj pohled, zapojit se do té debaty a hájit ideály, kterým věřím. Ne proto, že bych si snad naivně myslel, že si mé poznámky přečtou voliči SPD, praští se do čela a vrátí se jim zdravý rozum. Ale proto, že se tu jedná o celou řadu dílčích problémů, které dalece přesahují osobnosti několika málo politiků, kteří jsou spíš příznaky než příčinami. A o těchto problémech je podle mě nutné vést celospolečenskou diskusi. Nenechat tu diskusi na pár stovkách politiků, novinářů a komentátorů. Přemýšlet, debatovat a učit se. Především se učit debatovat s lidmi, kteří přemýšlí jinak. Možná ani ne tolik proto, abychom je přesvědčili o správnosti svého pohledu na svět, ale abychom porozuměli tomu jejich.
A kromě toho věřím, že v situaci, kdy je taková část veřejného mínění ovlivněná populismem a taková moc koncentrovaná do rukou nedůvěryhodných lidí, by občanská role neměla končit u volební urny. Že by lidé, kteří nejsou spokojeni s tím, jak volby dopadly, měli aktivně vstupovat do veřejného prostoru a snažit se ho ovlivňovat. Tím nemyslím překřikovat ty, kteří volili jinak, ale upozornit na to, že ne všichni se ztotožňují se současným politickým vývojem. A že ti, kteří jsou s ním nespokojení, jsou ochotni pro nápravu udělat i něco jiného než si jenom stěžovat. Bude-li to nutné, chodit na demonstrace, bude-li to vhodné, přímo kontaktovat zvolené zástupce, budou-li smysluplné, podepisovat petice. Každopádně projevovat svůj názor, podněcovat slušnou a konstruktivní debatu. A to se netýká pouze politiky v tom úzkém slova smyslu. Zdravá občansky aktivní společnost se vytváří i pomocí různých sdružení, spolků a organizací, činností, které s politikou nemají na první pohled vůbec nic společného, a také pomocí konkrétních činů každého jednoho člověka ve veřejném prostoru - ať už jím je ulice, škola, obchod nebo Facebook.
Výsledky demokratických voleb je samozřejmě nutné respektovat. Ale respektovat legitimitu ještě neznamená rezignovaně složit ruce do klína a čekat na další šanci za čtyři roky (nebo možná dříve).
Možná to někomu zní jako zbytečně velká slova, jako hysterie, mobilizace a volání "do zbraně!", aniž by to odpovídalo reálnému stupni nebezpečí. Já to ale nemyslím jako mobilizaci, ale maximálně jako výzvu k něčemu, co by mělo být do jisté míry samozřejmostí a co jistě mnoho laskavých čtenářů už tak či onak dělá, ale na čem by dnes mohlo záležet ještě více než za normálních okolností. Jako výzvu k diskusi a k občanské aktivitě. Těmi totiž dáváme najevo, že nám osud země není lhostejný a že za něj neodmítáme přebrat odpovědnost.
A veřejné prezentování svých názorů považuji za jeden ze způsobů, jak můžu já za svou osobu alespoň částečně uvést výše zmíněné principy do praxe. Jsem si vědom toho, že spoustě věcem zkrátka nerozumím a že se nevyhnutelně dopustím chybných interpretací, zjednodušení a pochybných argumentů, že se sem tam prostě spletu. Že si to, co píšu, nejspíš přečte jenom směšně malá hrstka lidí a že nemalá část z nich se mnou nebude souhlasit nebo jí to přijde jako plýtvání časem autora i čtenáře. Že bych možná spíš měl dělat věci do školy nebo si uklidit na stole. Ale i tak v tom hodlám pokračovat.


10 názorů

Safián
26. 11. 2017
Dát tip

Ahoši, napsal jsem ti dvakrát obsáhlou odpověď, ale pokaždé se mi podařilo smazat ji nechtěným kliknutím. Asi vyšší moc nechce, abych pokračoval. Takže ještě jednou hodně zdaru.


Kočkodan
25. 11. 2017
Dát tip
Já jsem při čtení pociťoval podobné sympatie jako Gora

Ahoš
25. 11. 2017
Dát tip

Děkuji za přání :) Mohl bys mi prosím doporučit nějakou tu obhajobu? Knížku, článek, video, cokoli. Popravdě jsem se zatím setkal vždy se zcela jednoznačným výkladem, ale může se stát, že názor změním.

Ale musím říct, že se mi vážně nelíbí to obviňování z indoktrinace a podobně. To si prosím pro příště odpusť a zkus to spíš s věcnými argumenty, třeba tou Nixonovou obhajobou :)


Safián
25. 11. 2017
Dát tip

Nixona obhajovat nemusím, to už dávno udělali jiní. Také vysvětlili pozadí celé věci. Mohu věřit tomu nebo onomu, ale rozhodně ne tuzemským interpretům. Jejich chování v posledních letech je více než výmluvné.

Přeji ti hodně zdaru, méně indoktrinace a více vlastního rozumu.


Ahoš
24. 11. 2017
Dát tip

Nikam kandidovat nehodlám, takže to je bezpředmětné. A - jak jsem ostatně psal v úvaze - vůbec nijak nechci měnit výsledky voleb, jenom chci aktivnější občanskou společnost.

A popravdě řečeno vůbce netuším, o jakém prezidentovi je řeč. Pádů amerických prezidentů jsme v poslední době moc neměli. Takže buďto Bill Clinton nebo Richard Nixon nebo někdo z hluboké historie. Nixona předpokládám obhajovat nechceš, takže to musí být Clinton. Neřekl bych, že zvítězil nějak drtivěji, než je zvykem. A to, co vedlo k jeho odpovlání bych zrovna nenazval občanskou iniciativou. Nebo mluvíš o něčem jiném? Vážně nevím.

A ano, je to demokratické. Demokracie totiž (aspoň jak já to vnímám) neznamená slepou důvěru ve zvolenou reprezentaci, ale aktivní účast občanů na chodu státu.


Safián
24. 11. 2017
Dát tip

Místo pochybných diskuzí bys mohl třeba přesvědčit lidi, aby příště volili tebe. Je jistě lákavé občanskými iniciativami měnit výsledky voleb. Když to v USA vedlo k pádu drtivě zvítězivšího presidenta, proč by to nemělo jít u nás, že? Velmi demokratické.


Josephina
24. 11. 2017
Dát tip

 volby rozhodli staří voliči, kteří se o politiku zajímají, a jsou poznamenaní totalitou a chtějí mít své skromné jisté; teď to bude už víc a víc na dalších mladších generacích, které na intrikánské hry staříků zatím většinově dlabou a řeší si svoje virtuální i laskavé hry - ale vlašťovky by tu už byly - Piráti, Feri, ...

 

 


Gora
24. 11. 2017
Dát tip

Ahoj, Ahoši, tvoje úvaha je mi sympatická. S obsahem souhlasím jen částečně, ale jsem ráda, že mladík jako ty si všímá...třeba se někdo k tvé úvaze vyjádří konkrétněji. Politici bývali taky mladí:-)

Na tom stole si ukliď:-)


stejně demokraticky, jak byli letošní poslanci zvoleni, můžou být zase v dalších volbách vyměněni za jiné, kteří se v danou chvíli budou většině zdát lepšími.... 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru