Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krtek

01. 01. 2018
2
3
613
Autor
Cimanad

Krtek

Zdravím všechny zahrádkáře.

Také máte na své zahradě " pomocníka" krtka ?

Já nevím, proč se nastěhoval zrovna k nám. Kolem nás je plno zahrad s daleko krásnějším trávníkem, než je ten náš, ale krtek stále sídlí  u nás. Samozřejmě, že na tom nejvíc viditelném místě, a to přímo uprostřed zahrady, kde stále vytváří ty své krtičince.

Každý den, když jedeme na zahradu, se sázíme, jestli tam opět bude nový krtičinec nebo ne. Nakonec se nevsadíme, nikdo nechceme prohrát, protože je jasné, že tam  krtičinec bude. A co myslíte - je tam !!

A jaký ! Pořádný, velký, uprostřed zahrady, často ne jen jeden. Co je ale zajímavé, v posledních dnech nám tam krtek nechává v kopci vyhrnuté hlíny pozdrav  v podobě  žaludu. Přitom do lesa, kde jsou žaludy,  to je dobrých 500 m. Že by nám ho nechával v hromádce hlíny jako omluvu? Nebo že by jiný tvor využil krtičince a svoji obživu - kořist žalud si tam zahrabal? Krtičinec ale není nikdy porušený, tak já opravdu nevím kdo tam ten žalud nechává.

Vypadá to, že jsme přišli na způsob, jak se krtka zbavit. Současně také chytáme do pastiček myši v kůlně. Každý den se jedna, dvě chytí. Vždy je pohřbíme, jak se patří, do země, do hrobečku, a to právě do čerstvého krtince, tedy do díry, která v něm po odebrání hlíny je. Zdá se, že se krtkovi mrtvé myšky v jeho chodbách nelíbí a začíná v krtičinách polevovat. Že by to byla možnost, jak se ho úplně zbavit?

Ale našla jsem na tomto jeho neúnavném řádění jednu pozitivní věc, a to, že každý den mám z krtičiny půl kbelíku krásné kypré hlíny, kterou pak používám na záhony a tam, kde ji potřebuji.

Tak krtkům zdar, ale hlavně jejich řádění  zmar ! Pokud vás také trápí a nemůžete se ho zbavit, berte to z té pozitvní stránky. Krásné, kypré hlíny není v zahradě  nikdy dost.


3 názory

Cimanad
04. 01. 2018
Dát tip

Díky za hodnocení, já více méně proti krtkovi nic nemám, ale opravdu by nemusel dělat ty své krtičince zrovna uprostřed zahrady. Nepřestal, teď i z pod sněhu vyrůstají další nové, asi se k zimnímu spánku ještě neuložil. Mrtvé myšky jako výstraha nepomohly. Budeme hledat dál nějaký humánní způsob, jak ho odstěhovat na sousedovu zahradu.


Jasně, krtek má rád hodné lidi. Važte si ho. /T

Je mi líto, že mám tak malou zahrádku, že tam nevejde ani ten krtek. :-)))


Andělka1
01. 01. 2018
Dát tip

TO JE VÁŽNĚ KRÁSNÉ NOVOROČNÍ, MILÉ A POZITIVNÍ...TAKOVÝ POHLED NA ŽIVOT ZDE PŘEJI NEJEN SOBĚ, ALE VŠEM, VYUŽÍVÁM TVÉHO DÍLKA K TOMU. Použiji i jinde, abys věděla.A vím, proč se nastěhoval zrovna k vám!!!!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru