Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Až jednou budu velká

27. 03. 2020
8
10
790
Autor
Shellinka

Třeba až jednou budu velká, vypustím holubici

budu ji hladit 

po pírkách

přestanu pátrat v popelnicích

po počmáraných papírkách

 

Třeba až budu jednou velká

zmizíš mi v rýhách na dlani

čas dovolí mi nechat vyčpět

to zbytečný blues o stýskání

 

Třeba až budu jednou velká

tak postavím se pod jmelí

a někdo mi dá zapomenout

že nebyla jsem tvou nedělí

 


10 názorů

guy
01. 07. 2020
Dát tip

 

třeba až jednou budeš velká

na světě bude už jen hezky

nebudeš muset vyťukávat

pod dekou svoje esóesky

:)


Shellinka
29. 03. 2020
Dát tip

Ne, pochopils velmi přesně. Není to tak jednoduché, jak se laickému uchu zdá! Osobně jsem motivována něco o tom nastudovat. Bez ironie. Děkuju!


Norsko 1
28. 03. 2020
Dát tip

v pondělí bude lépe .)


Safián
28. 03. 2020
Dát tip Karpatský knihomoľ, Shellinka

Shelinko, není to tak složité. V češtině je normovaný přízvuk na první slabice. jestli na něco hraješ, tak v notách máš určený takt - půlový, celý atd. To je tzv. metrum. To, jak je metrum konkrétně naplněno, je rytmus. V češtině máš prakticky 3 metra - dvě s přízvukem na první slabice, trochej (dvoudobé mertrum - přízvučná slabika /nepřízvučná) a daktyl (třídobý - přízvučná/ nepřízvučná, nepřízvučná). Jamb- dvoudobý s přízvuken na sudé slabice.  Ten v češtině prakticky neexistuje. Takže (teoretici mě zatohle zjednodušení zabijí, ale je praktické) stačí narafičit to tak, aby přízvuk byl na sude slabice. Je na to řada způsobů (například tříslabičná daktylská stopa přesune přízvuk na sudou slabinku, nejčastěji se dává na začátek verše, ale může být prakticky kdekoli.  Proto se také říká český jamb. Stačí tedy hlídat si, aby přízvuk byl na sudých slabikách. Vypadá to složitě, ale za chvíli budeš v jambech i v normální řeči.  A rýmy by měly být rytmicky souladné, tedy dvojice s nepřízvučnou koncovkou(ženský rým a s přízvučnou (mužský. Může se to i zkřížit, ale to bych použil jen k podpoře významového neladu nebo rozpadu. Promiň, jestli jsem tvu poznámku špatně pochopil a poučoval.


Shellinka
28. 03. 2020
Dát tip

Já se přiznám, že architektuře poezie moc nerozumím. Počítám jenom slabiky, tady jsem to, koukám, zkonila. Souhlasím s tím, že "nejsem (už) tvou/tvojí nedělí" je poslechově lepší, ale zase to mění význam na něco, co jsem nechtěla.Každopádně děkuju - přínosný, konkrétní, oceňuji! <3


Safián
27. 03. 2020
Dát tip Karpatský knihomoľ

Rytmická chyba 8 verše spíše než v jambické předrážce "to" spočívá v rytmickém nesouladu mužského rýmu "na dlani" s ženským " o stýskání".V posledním verši by bylo rytmicky lepší " že nejsem tvojí nedělí"Také je možné vypustit "tvou" nebo tam dát to, co doporučuje Viviana. Chtělo by to podívat se, jak vypadá český jamb.


Viviana Mori
27. 03. 2020
Dát tip Karpatský knihomoľ

První strofa se mi líbí, dobře plyne, rýmy zní nenásilně a pro mě přirozeně. Druhá strofa mi taky ladí, až na poslední verš, "to" je tam podle mě navíc, kazí to jinak celkem dobrý rytmus. Stejně tak poslední řádek třetí strofy nesedí do rytmu, možná bych tam dala spíš "že nejsem už tvou nedělí", nebo něco na ten způsob. Jinak fajn. 


Danny
27. 03. 2020
Dát tip

vítej zpátky na Písmáka :) si Tě pamatuju ze "starých časů" :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru