Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jako bys tu byl.

25. 10. 2021
14
24
762
Autor
Kytiii

Těžká mračna líně pochodovala po obloze. Několikrát do minuty si mezi sebou vyměnila prudký výboj energie. Údolím Jizery se s duněním rozlehlo každé zahřmění. Déšť bičoval přísně zastřižený anglický trávník lemovaný oblázky seřazenými podle velikosti. Mulčovací kůru zdvihal vichr ze záhonů a odhaloval tkaninu proti plevelu.

Ne, tak to nebylo. Tohle se jenom odehrávalo v mojí hlavě, když jsem o té události později přemýšlela. Mělo to tak být. Ve všech filmech a knížkách to tak stojí. Když se něco děsivě tragického odehrává, jako by se spikly všechny živly, aby to zlo ještě umocnily. Musí hrát instrumentální hudba – basy a bubny, možná i činely. Nejdřív je jen temná a klouže po prahu snesitelnosti a pak nabírá na síle. Obrazy na plátně se rychle střídají. Pomalu cítíte mokro a chlad, co zalézá za nehty. Herečka má rozmazané líčení a slepené vlasy.

To ráno svítilo slunce. Byla sobota, takže všude vůkol byl úplný klid. Vesnice vyspávala z páteční bujaré veselice. Jen naše čuba škrábala na dveře ložnice, abych ji pustila ven. Ty, Tomáši, jsi v posteli nebyl. Asi jsi šel běhat, pomyslela jsem si naštvaně. Proč jsi nevzal Agátu s sebou? V tlustých ponožkách jsem došla k velkému francouzskému oknu a pustila fenku na zahradu vykonat potřebu. Sama jsem poslepu, brýle jsem totiž nechala v ložnici na nočním stolku, dotápala na záchod, abych vykonala tu svou. Přes pootevřené okno ke mně doléhalo zběsilé štěkání Agáty. Co tam šílí pes jeden magorná? Vyčurala jsem se, umyla ruce, Agáta štěkala. Došla jsem do ložnice pro brýle a vrátila se na záchod, abych se z okna podívala, proč tak blbne. Nad řekou se vznášel stříbřitý opar, zlaté a rudé listy stromů se ani nezachvěly. Agáta skákala jak šílená. Vždyť vzbudí všechny sousedy, ti nás budou milovat! Tráva se dosud krásně zelenala, letos hodně pršelo. Jiřiny mi ještě kvetly. A ty, můj milovaný manželi, jsi ležel přímo pod mým oknem, oči vytřeštěné do prázdna. Tvá opečovávaná HK pětačtyřicítka s našroubovaným tlumičem se leskla kapičkami rosy. Ležel jsi na prošívané dece s rukama rozhozenýma. „Jakou kravinu tu tady na mě zase hraješ?“ zašeptala jsem do útrob spícího domu, ale v kolenou už jsem měla slabost a prsty se mi začaly třást. Málem jsem se na schodech přizabila. Jen tak v krátkém pyžamu jsem vyběhla přes stejné francouzské okno, kterým jsem před pár minutami pouštěla psa, už jsem je po sobě nezavírala. Nevnímala jsem chlad země, co mi mrazila chodidla. Nenapadlo mě vzít si bundu. Klečela jsem u tebe a bála se tě dotknout. Proboha, co mám dělat? Proč je na té dece tolik květin? To nejsou květiny, to je vpitá krev. Můžu na tebe sáhnout? Koutky mi cukaly směrem vzhůru, začala jsem panikařit, přece se nemůžu začít smát, když mi tu leží mrtvý manžel! Jsi mrtvý? Zaryla jsem si nehty do tváří. No tak přece dělej něco!

Celý ten den mám takhle zpětně jako v mlze. Nepamatuji se, jestli jsem vyběhla ven s telefonem, nebo jestli jsem se pro něj vrátila do patra. V noci jsem ho nechávala na nabíječce blízko postele. Ale musela jsem se vrátit. Vím, že jsem holky zamkla. Nemůžu si vzpomenout, jestli jsem nejdřív volala 112 a pak začala s masáží srdce, nebo obráceně. Ale ruce mám jen dvě, nemohla jsem volat a masírovat současně. Ani si nevybavím, jak dlouho jsem tam nad tebou klečela, ale nemohla jsem skončit, teprve když mě silné ruce chlapa v červené záchranářské bundě chytily v podpaží a zvedly, přestala jsem. Oni poznali, že oživovací pokusy nemají cenu, byl jsi mrtvý již nějakou dobu.

Takže ačkoli nezuřila vichřice ani orkán, nelilo jako z konve ani tu blesky nevymlátily půlku lesa, tak můj život byl najednou celý v troskách, jen jsem to ještě nevěděla. Fungovala jsem na autopilota. Zavolala jsem rodičům, svým i tvým, udělala dcerám snídani. Dala nažrat Agátě. Pustila jsem pračku. Vyndala nádobí z myčky. Po odjezdu koronera objednala pohřební službu. Vařila čaj a kávu rodičům, kteří okamžitě přijeli. Odpoledne jsem vzala holky na procházku do lesa a po návratu jsme shrabaly listí kolem ořechu. Vlastně to byl úplně normální den, stejný jako bys tu byl. Obloha bez mráčku a na říjen bylo nezvykle teplo. Kdyby mi to nebylo vůči sousedům trapné, opekla bych si s dcerami večer na ohni i špekáčky, jako jsme to často dělávali spolu. Povídaly bychom si o našich plánech na dovolenou, koukaly do ohně, Julie by vyprávěla něco o basketu a Karolína o koních.

V podobném duchu to pokračovalo i v neděli i celý následující týden. Rodiče se postarali o omluvení holek ve škole i o nákupy. Seděli se mnou u jednoho stolu, když přijela zaměstnankyně pohřební služby domluvit záležitosti okolo posledního rozloučení. S dcerami obešli vesnici a rozdali do schránek smuteční oznámení. Po vesnici, jak už bývá zvykem, se informace o tvém náhlém odchodu pochopitelně rozšířila v rekordním čase, aniž bychom museli někomu něco vysvětlovat a popisovat. Dobré to bylo mimo jiné v tom, že jsem celý týden nemusela nakupovat a vařit, protože se vždy našel nějaký soucitný dobrák, co přinesl zapečené šunkofleky nebo segedín v hrnci s knedlíkem v podpaží.

Čekala jsem, že mě z té letargie probere pohřeb, od tvé sebevraždy uplynul týden, a já dosud měla oči suché a žal nikde. Spala jsem v noci jako kotě a přes den jsem se normálně věnovala Julii s Karolínou. Julii čekala písemka z prvků periodické tabulky, tak jsem jí zkoušela.

„Síra.“

„Es, Sulphur.“

„Pé.“

„Pé? Fosfor. Phosphorum.“

„Ferrum?“

„Železo. Ef é.“

A protože Karolína válčila s vyjmenovanými slovy i malou násobilkou, neustále jsem ji bombardovala otázkami, jaké i by napsala ve větě „Víly vily věnce, když vlci vyli u vily.“ Případně ji nechávala odříkávat násobky popředu i pozpátku na čas. Prostě normálka, jako bys tu byl.

Nakonec mě to dohnalo. Nebylo to ani za zvuku tklivých melodií Céline Dion, kdy jsem na tebe koukala z první řady a mezi námi bylo jen dřevo rakve, ani v zamyšleném rozjímání při pohledu do ztemnělých koutů zahrad s přitisknutým čelem na sklo okna. Vzduch nebyl prosycený vůní pryskyřice a lilií, ale kyselým smradem z prasklého kelímku jogurtu. Ve zmatku jsem totiž položila tetrapaky s mlékem na kelímky s jogurtem, když mě pokladní vyzvala, ať jdu s vedoucí dozadu, protože mi terminál odmítl přijmout platební kartu.

„Můžete mi tu nechat váš občanský průkaz a dojet si pro peníze, nebo tu nechte celý nákup.“

„Já se moc omlouvám, tohle se mi ještě nestalo,“ koktala jsem. Nikdy jsem nekontrolovala stav účtu. Ty jsi mi tam totiž peníze na domácnost posílal průběžně. Vedoucí s tím žádné cavyky nedělala, bylo vidět, že podobnou situaci neřeší poprvé. Nekoukala na mě s pohrdáním ani skrz prsty. Jen chtěla vzniklou situaci vyřešit rychle a ideálně do konce svojí směny.

Sedla jsem s nákupem (bez občanky) do auta a jela zpátky domů. V půlce cesty mi na rameno zaklepalo čekající truchlení ještě jednou v podobě svítícího hladového oka nádrže. „To snad ne,“ polkla jsem. Pohonné hmoty do auta jsi tankoval taky ty. Ale slzy pořád nikde. Teprve, když jsem zaklepala u sousedky na dveře, abych u ní vyprosila peníze na zaplacení nákupu a benzínu, nezmohla jsem se ani na „ahoj.“

Teprve tehdy mi vyrostl v krku knedlík epických rozměrů, prsa mi zatížil balvan a v očích mě konečně začalo úlevně pálit.


24 názorů

Janina6
22. 06. 2022
Dát tip

Pořád je to dobré, i po dlouhém odstupu.

 


Kytiii
22. 11. 2021
Dát tip

Děkuji za čas a přečtení, Lakrove... tip nedávej, byla to moje studie pocitů a následků.


Lakrov
22. 11. 2021
Dát tip

 Napsaný je tenhle "výzkum předokládaných pocitů" (doufám, že se to nestalo) uvěřitelně, ale mě to při čtení nějak rozčilovalo. Byl-li takový i záměr autora (rozčilovat), dám tip dodatečně.


Kytiii
12. 11. 2021
Dát tip

Děkuji za čas i za milá slova.


Sade
12. 11. 2021
Dát tip

Krásná povídka. Bez kudrlinek, civilní i působivé, hezky napsané. Gratuluji....


Kytiii
09. 11. 2021
Dát tip

Dovoluji se ohradit, že si na hluboké literární hry nehraju. Správně jsi pochopila, že v navozené situaci se "hrdinka" cítí bezradně. Sama neví, jak se k tomu postavit, co má cítit, všechno je jinak, v jejím životě nezůstal kámen na kameni... 

Svět kolem nás je plný klišé, je těžké se tomu vyvarovat, když psát umí kde kdo (neb není potřeba hákovat od svítání do kuropění na poli, aby bylo čím hladovým krkům zacpat chřtán). Časem logicky ubívá originálních myšlenek, obratů.

Celkově ti nemusí můj styl psaní sedět. To je v pořádku.


bixley
28. 10. 2021
Dát tip

OK


Díky. avi


Kytiii
27. 10. 2021
Dát tip

Bude mi ctí.


Ahoj, můžeme nominovat do soutěže Próza měsíce?


Kytiii
27. 10. 2021
Dát tip

Moc děkuji za váš čas, čtení i připomínky. Až budu u počítače, zkusím ještě poupravit.


bixley
27. 10. 2021
Dát tip

Popsané naprosto realisticky a uvěřitelně. Mám podobnou vzpomínku z dětství, kdy moje matka byla rozhozená, že je bratr v nemocnici a babička věcně přemýšlela o tom, co budeme večeřet. Člověk v takových situacích opravdu funguje automaticky, mechanicky dělá to, co obvykle. 


Janina6
27. 10. 2021
Dát tip

Velice se mi líbí prolog a na něj navazující úvodní odstavec, který sází jedno klišé za druhým a vzápětí se jim vysmívá. Mám ráda sebeironii a vypravěčka jí skutečně nešetří. Dobrý přístup, obzvlášť když se jedná o jinak slzyždímající téma. K úvodu bych snad jen podotkla, že „Musí hrát instrumentální hudba“ (když se ve filmu děje něco strašného) není pravda, on třeba takový sborem zpívaný chorál má taky děsivé účinky a bývá v hororech hodně využívaný. Ale to ani neber jako kritiku, spíš takové zamyšlení.

„Jakou kravinu TU tady na mě zase hraješ?“ – sprav si překlep, v takovém zlomovém okamžiku bije do očí.

Pak mě ještě zarazilo „Nevnímala jsem chlad země, co mi mrazila chodidla“. Tak když ho nevnímala, proč mluví o mrazení, že?

Jinak jsem četla skutečně jedním dechem, bylo to velmi uvěřitelně popsané. Hodně realisticky v tom, jak se pěkně nahromadily všechny ty náhody, aby to bylo celé ještě horší. To je fakt typické, všichni to známe. A vzpomněla jsem si, že když mi umřela maminka, taky jsem kolem sebe hned nevytvořila slané jezero, vlastně pro ni občas brečím pořádně teprve teď, s odstupem. Je to smutné téma, ale líbí se mi, jak jsi ho pojala. K tomuhle textu se asi budu vracet.


lastgasp
27. 10. 2021
Dát tip

Ze své zkušenosti i několika známých a přátel mohu říct, že jde o individuální, pochopitelnou reakci na náhlý, možná nečekaný odchod svého nejbližšího. Komentátoři však hodnotí úroveň a kvalitu povídky, což je značný rozdíl. Každý by podobnou situaci vnímal jinak. Také ji jinak hodnotí. Až na to, že povídka je napsána dobře. 


K3
26. 10. 2021
Dát tip

Na začátku mi vadí takové zbytečnější popisy, jako třeba ty kolem fenky. Taky jsem zakopl o slovo nažrat. Následující krátké věty: ...pustila, ...vyndala, ...objednala atd. by se mohly nějak spojit. Jedna ,vesnice, je navíc. V noci jsem spala jako kotě...

Nejspíš s ní něco měl, ale nejsem si tím jist. Lítost dětí nad smrtí mi tam taky chybí. Nepřešly by to nejspíš jen tak, leda by na tátovi bylo něco negativního; jeho vztah k nim; to jsem se ale nedočetl. Chladnost nebo jak to nazvat, nezůčastněnost, při ztrátě blízké osoby, chápu. Stává se to, že se smůtek dostaví později v podobě dlouhé nostalgie, což je asi ještě horší.


Abakus
26. 10. 2021
Dát tip

Oceňujem, že hlavný hrdina nezničil koberec a  nezobudil deti, ale trávnik asi dorazili policajti. 


kvaj
26. 10. 2021
Dát tip Kytiii

Rozumím tomu, že člověk v takové situaci funguje automaticky. Ostatně jsem nedávno prožil smrt své ženy. Bylo to ale jiné, protože se jednak nezabila sama a jednak mi umřela v náručí.

Na tomto příběhu je moc znát tvůj odstup od něj, chybí mi prožitek, i ten popis jakoby neprožívání by měl být prožitý. Nejspíš je tam navíc prolog a první odstavec textu samotného, v kterých je příliš patrná stylizace.

Nicméně tip si zasloužíš. 


Gora
25. 10. 2021
Dát tip Kytiii, lastgasp

Kytiii, mám ráda tvůj civilní styl psaní. Příběh je čtivý, celkem uvěřitelný. Pocit ochromení u hlavní hrdinky by snad mohl nastat a ozvat se až v době, kdy se začaly hromadit další, již praktické "problémy" kolem úmrtí.

Jen /mi/chybí motiv sebevraždy. Aspoň náznakem by se snad mohl objevit. Je zvláštní, že tuto otázku si vdova v povídce neklade.

Také velmi vlažná reakce - když už ne matky, hlavně dětí hned po úmrtí by možná ještě potřebovala nějak rozebrat. Apatické chování /běžné jako jindy/ po takové události je u nich nezvyklé... jaké v rodině vládly vztahy se z konstatování Jako bys tu byl nedozvíme.

Takže tak to vidím...

........

Jen tak v krátkém pyžamu - v téhle větě je víckrát - jsem - i v jiných. Některá by se určitě dala vynechat.


vesuvanka
25. 10. 2021
Dát tip blacksabbath

Pěkně napsané a smutné...


Kytiii
25. 10. 2021
Dát tip

Děkuji oběma za zastavení i přečtení.


Alegna
25. 10. 2021
Dát tip

jsem ráda, že jsem si přečetla .....  smutné, ale dobře napsané


Kočkodan
25. 10. 2021
Dát tip Kytiii

S černou kočkou na klíně jsem si tvoje dílko rád přečetl.  


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru