Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DOMOV PRO DUŠI

25. 05. 2002
2
1
1734
Autor
StvN

JE MI ZE SRDCE LÍTO, ŽE JSEM SI VYMYSLEL POSTAVU, KTERÁ...TO POCHOPÍTE.

 

?DERIVACE DVĚ IKS NA TŘETÍ JE??

MONOTÓNNÍM VÝKLADEM USPÁVANÁ RADKA ZŘEJMĚ ANI NETUŠILA, ŽE UŽ DOBRÝCH PĚT MINUT NEPŘÍTOMNĚ HLEDÍ Z OKNA. NĚCO VENKU JI ZAUJALO. BYLO TO HNED POTÉ, CO SHLEDALA DNEŠNÍ HODINU MATEMATIKY NUDNOU. KOHO ZAJÍMAJÍ DERIVACE, KDYŽ JE VENKU TAK KRÁSNĚ? ROZHODLA SE, ŽE DNES PŮJDE DOMŮ PĚŠKY.

ZE ŠKOLY NEŠLA NA ZASTÁVKU JAKO OSTATNÍ, ALE OBEŠLA ŠKOLU A VYDALA SE PO ŠIROKÉM, MLADÝMI STROMKY LEMOVANÉM CHODNÍKU SMĚREM K PARKU. SLUNCE JI HŘÁLO NA RAMENOU. PEČLIVĚ UPLETENÝ COP SE JÍ POHUPOVAL NA ZÁDECH. SVĚTLÉ VLASY ODRÁŽELY PAPRSKY DO OKOLÍ, TAKŽE SE ZDÁLO, ŽE JSOU ZLATÉ. PŘIPADALA SI, JAKO BY PLULA NĚKDE MEZI NEBEM A ZEMÍ. I KDYŽ MĚLA JEN SUKNI A TÍLKO, BYLO JÍ PŘÍJEMNĚ TEPLO, A TO NEJEN PO TĚLE.

UŽ OD MALA MĚLA RÁDA PROCHÁZKY TICHOU, ŠUMÍCÍ PŘÍRODOU. ŘÍKALA TOMU DOMOV PRO DUŠI. VĚŘILA, ŽE VŠECHNY STROMY, KEŘE A KYTKY MAJÍ DUŠI. ČETLA O LIDECH, KTEŘÍ SLYŠELI STROMY NAŘÍKAT, KDYŽ SE DO JEJICH KŮRY ZAKOUSLA PILA. VE CHVÍLÍCH NEJTĚŽŠÍCH SE CELÝM TĚLEM TISKLA K DRSNÝM  KMENŮM A VNÍMALA ENERGII PROUDÍCÍ Z KOŘENŮ KE VĚTVÍM. DÁVALO JÍ TO SÍLU A POSILOVALO NADĚJI. VĚDĚLA, ŽE STROMY MUSÍ SNÁŠET ZIMU, BOUŘKY A VICHŘICE. PŘESTO SI NA JAŘE NASADILI MAJESTÁTNÉ KORUNY Z KVĚTŮ. VĚTVEMI SE SPOJILY SE SVÝMI SOUSEDY A NEPATRNÝMI POHYBY LISTOVÍ SI VYPRÁVĚLY PŘÍBĚHY SAMOTY.

K JEDNOMU TAKOVÉMU HÁJKU NĚKOLIKA SPOJENÝCH DUBŮ SE PRÁVĚ BLÍŽILA. TĚŠILA SE, JAK SI S NIMI PROMLUVÍ O TRÁPENÍ S RODINOU A PŘÁTELI, KDYŽ SI VŠIMLA LEHKÉHO ZÁPACHU ALKOHOLU A CIGARETOVÉHO DÝMU PŘÍMO SÁLAJÍCÍHO ODNĚKUD ZEZADU. TEN ČLOVĚK JI MUSEL SLEDOVAT UŽ PĚKNOU CHVÍLI, PROTOŽE JAKMILE SE POKUSILA OTOČIT, HBITĚ K NÍ PŘISKOČIL A PŘILOŽIL JÍ KAPESNÍK NA ÚSTA. BYL CÍTIT PO PIVNÍCH ZVRATKÁCH. VE VTEŘINĚ SE JÍ ZVEDNUL ŽALUDEK, ALE MĚLA ASI TOLIK ČASU, ABY SE RUKAMA STAČILA CHYTIT ZA VRŠEK COPU, NEBOŤ PRÁVĚ ZA NĚJ JI NĚCO TÁHLO DOLŮ. NÁSILNÍK JÍ SUROVĚ VECPAL KAPESNÍK  DO KRKU A OBRATNĚ Z NÍ STRHNUL TÍLKO A POTOM SUKNI, KTERÁ DOPADLA DO TRÁVY KOUSEK STRANOU. MEZITÍM JI TLAČIL DO STÍNU OBŘÍCH DUBŮ. JEHO NEHOLENÉ VOUSY JÍ ŠKRÁBALY NA KRKU A NA ZÁDECH. KDYŽ SE  VZPAMATOVALA Z PRVOTNÍHO ŠOKU A UVĚDOMILA SI, CO SE DĚJE, PRUDCE DO NÍ STRČIL A ODHODIL JI NA ZEM POD NENÁPADNÝ, ALE MOHUTNĚ ROZROSTLÝ KEŘ. DOPADLA OBLIČEJEM DO TRÁVY. SKOČIL NA NÍ A ZALEHL JÍ CELOU VAHOU, AŽ JÍ MÁLEM VYRAZIL DECH. NENADÁLÝM TLAKEM V KRKU A NA BEDRECH ZAČALA ZVRACET. DUSILA SE A POMALU ZTRÁCELA VĚDOMÍ.

ZELENÉ LISTY BUJNÉHO STROMOVÍ VŠE TIŠE POZOROVALY. Z NEKLIDNÉHO ŠUMU BY BYSTRÝ ČLOVĚK POZNAL, ŽE SI POVÍDAJÍ O DALŠÍ ZBYTEČNÉ SMRTI.


1 názor

StvN
21. 06. 2002
Dát tip
Říkám si, že když se v mojí povídce jednomu člověku stane něco špatnýho, tak tím někoho jiného - žijícího - ochráním.

StvN
06. 06. 2002
Dát tip
JA (NE)KRICIM, TY ZAS NEPISES VELKY PISMENA NA ZACATKU VET. JA TI TO NEMAM ZA ZLY. A JSEM OPRAVDU RAD, ZES NAPSAL, ALESPON NECO.

StvN
05. 06. 2002
Dát tip
CALAVERA - JO, ALE UZ OD ZACATKU? A NEBYLO TO NAHODOU TIM, ZES PODVEDOME ZAREGISTROVAL POSLEDNI SLOVO V POSLEDNI VETE A PAK TI TO AKORAT DOCVAKLO?

Calavera
05. 06. 2002
Dát tip
nac ten krik? no promin, ale kdyz reknu, ze jsem ho tusil, tak to znamena, jeste pred doctenim, abych byl presny v te casti jak je ji prijemne teplo, tahle povidka je maximalne trivialni a neobjevna, jeslit mam byt objektivni, ale jestli jses presvedceny o pravym opaku, tak lituju, ze jsem tady neco psal a omlouvam se (btw kdyz pozorneji proskoumas slovicko "tusil" (podle slovesniho vidu, tzv nedokonave), zistis, ze je to neco jineho nez "vytusil" (dokonave). z toho vyplyva jen jedno: delal jsem to "tuseni" v prubehu casu (cize cteni) a ne v momentu (ha, mam to), zdar

Calavera
31. 05. 2002
Dát tip
já nevím proč, ale ten závěr jsem tušil

Deltex
27. 05. 2002
Dát tip
Chlape.. * !!!!!!!!!!!!!!

Cirilla
25. 05. 2002
Dát tip
drsný...

Annika
25. 05. 2002
Dát tip
to hej, bolo to drsne... blbo sa to citalo s tymi velkymi pismenami....

Quinn
25. 05. 2002
Dát tip
Ten kontrast všechno hází do uplně jiný roviny,kdybys začal tim, že jde přes drogerku, kde si koupí barvu na ty její vlasy, tak by to asi nebylo ono...Dobrý...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru