Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

auditorium

10. 06. 2002
2
0
1438
Autor
sue

přidejte cokoliv

\"je třeba si stále uvědomovat, že jsme zodpovědni za své myšlenky a činy a za všechno, co jimi způsobíme. utrpením vlastně poznáváme následky svých činů a docházíme tím k správnému hodnocení životních událostí. vinu za všechno utrpení a bolest musíme vždy přičítat jen sami sobě.\" ...úvod k Životu mezi životy od Joela L.Whittona


tenos
28. 11. 2004
Dát tip
je to veliká moudrost a zkušenost, když uvážíme že na nás záleží nejenom naše kroky k naplnění osudu, ale že naše myšlenky a činy mohou ovlivnit i jiné, pozitivně, anebo negativně. Proto mají Wittonova slova universální platnost..............tenos_:-)

Hondik
04. 07. 2004
Dát tip
podíváš-li se na to z druhé strany. nejde o žádnou morální či nemorální hodnotu. Morálka neexistuje, protože za vše, co uděláš si můžeš sám aono se ti to nějak vrátí.

sue
17. 06. 2002
Dát tip
to není tak jistý

...za tento citát díky. Moc díky. Uložím si ho a občas přečtu.

Merle
12. 06. 2002
Dát tip
Yezz: asi ti někdy taky rozšířím obzory... na holou ;))

sue
12. 06. 2002
Dát tip
S: máš recht.

Yeziiinka
11. 06. 2002
Dát tip
Já to teda pochopila tak, že když dám někomu přes držku, dělám to pro svoje dobro, pro rozšíření vlastních obzorů, protože se tak lépe naučím "správně hodnotit životní situace"... Promiňte, blbě žertuju, odcházím se někam stydět. :)

clovrdik
11. 06. 2002
Dát tip
heh, tak snad radši nic :-((((

Merle
11. 06. 2002
Dát tip
Yezz: obráceně. když dá někdo přes držku tobě, dělá to pro tvoje dobro a tvůj nový lepší obzor ;))

sue
11. 06. 2002
Dát tip
Merle: no hurá, ty mě chápeš :)

Matyjustin
11. 06. 2002
Dát tip
vinu za některá utrpení a bolest přičítejme sami sobě - tak s touhle větou bych souhlasil, ale v původním znění asi ne! když by totiž spadl na Zem meteorit, tak to rozhodně není moje vina, fakt ne. "následek svých činů" to rozhodně není může to být maximálně odpovědnost, za život v lidské potencionalitě tě pic - Pipka

Merle
11. 06. 2002
Dát tip
sue :))) bylo by hezký to tak umět brát. ale jestli mě někdo rozbije držku, rozhodně se budu taky snažit, abych i jemu rozšířil nějaký ten obzor.

Aki
11. 06. 2002
Dát tip
myslím, že kdyby dostal přes držku včas autor toho výroku, určitě by svůj názor přehodnotil a nevymejšlel takový kraviny... :o)

gd
11. 06. 2002
Dát tip
merle: když zakopnu a dám si na držku, tak jsem si taky rozšířil obzor? ačkoliv jsem zakopl zcela nevědomě a neúmyslně? nebo obzor rozšiřuje pouze vědomé a úmyslné padnutí na hubu?

Merle
11. 06. 2002
Dát tip
gd: to je těžká otázka... :)) obzor rozšiřuje úplně všechno, co změní, obohatí, rozšíří tvoje nazírání na cokoliv. už jen samotná perspektiva pohledu od podlahy je velice poučná ;) pokud to uděláš úmyslně, připravíš se o většinu překvapení, ale zase máš možnost soustředit se na konkrétní aspekty a tím víc získat... ;))

rainman
11. 06. 2002
Dát tip
ty věty spolu moc nesouvisí. první je pravdivá, ve druhé logika lehce kulhá a ve třetí padá na hubu, hlavně díky tomu "všechno"

S
11. 06. 2002
Dát tip
Sue: pises: "...ale pokud si uvědomím sebe jako kategorii, která je vázána do určité vztažné soustavy bolesti a utrpení, musím jednoznačně prohlásit, že ... " a to je prave ten moment, kde je treba se zastavit a dukladne jej prozkoumat. Sama sebe si totiz muzes uvedomit jako SKORO cokoliv, od svazane bytosti az po neohranicenou bozi kvalitu. A ted prichazi pointa - UTRPENI (a problemy vubec) mame, JENOM kdyz na nem (nich) TRVAME. Tolik ke sve osobe.

sue
11. 06. 2002
Dát tip
S: ale ja na nich přece trvám. :) trvám ovšem i na tom, že je nutné tento moment prozkoumat. uplně nejlepší by ale asi bylo zkoumat jej z praktického hlediska. z hlediska UTRPENÍ V PRAXI.. je ovšem zajímavý názor, že kdyš netrváš na svých problémech, tak je nemáš. pravdou je to, že pokud jsem tohle někdy zkoušela, tak za střízliva to nebylo. a není náhodou tato pointa tou pravou pointou?

Yeziiinka
11. 06. 2002
Dát tip
:))))) ... ohromné!

Yeziiinka
11. 06. 2002
Dát tip
A TIP Merlíchovi! :)*

S
11. 06. 2002
Dát tip
sue - rekl bych, ze jsou cele skoly, ktere zkoumaly problem pozbyvsiho utrpeni - napr. budhismus ma k tomuto co rici a vubec valna vetsina starych vychodnich uceni. Ze je ale clovek nedokonaly a nedokaze mnohe veci za strizliva a ze je taky posetily, a na svych problemech si trva, to je stara pisnicka.

Merle
10. 06. 2002
Dát tip
tzn. když někomu dám přes držku, může si za to vlastně sám. no supr...

Wopi
10. 06. 2002
Dát tip
to je zajímavé, jak různě lze naformulovat myšlenku :o)))

Matyjustin
10. 06. 2002
Dát tip
Jo, přesně tuhle filozofii měli dinosauři ;-)

gd
10. 06. 2002
Dát tip
moje utrpení nemusí být nutné následkem mého činu. přijde mi to lehce mimo.

Prokletí
10. 06. 2002
Dát tip
E? m.

S
10. 06. 2002
Dát tip
vinu za všechno utrpení a bolest musíme vždy přičítat jen sami sobě - jistě, protoze kdo jiny, nez my sami - jsme stvorili VSECHNO? - tomu rikam spravnej solipsysmus, nebo jak se to pise... Nebo jsem to mozna nepochopil... Mam vinu i na utrpeni zatoulaneho psika na predmesti Lisabonu, ktereho jsem v zivote nevidel a uz ani neuvidim, protoze nez jsem to stacil dopsat, tak umrel (starim)? Reseni je tedy jine - bolest a utrpeni JSOU POUZE NASE hodnoty, ktere MY VKLADAME do sveta, kde zadne podobne kategorie nejsou... Ani ten pes nic nehodnoti - a proto opravdu : vinu za všechno utrpení a bolest musíme vždy přičítat jen sami sobě.

sue
10. 06. 2002
Dát tip
S: to zní pravděpodobně. až na to, že jakékoliv naše hodnoty jsou uměle vytvořené hodnoty, které si vkládáme do světa, kde ŽÁDNÉ KATEGORIE NEJSOU. ale pokud si uvědomím sebe jako kategorii, která je vázána do určité vztažné soustavy bolesti a utrpení, musím jednoznačně prohlásit, že si za všechno můžu sama a karmicky si všechna rozhodnutí musím odtrpět, aniž ovšem tvrdím, že pro ostatní to platí taky. Pro gd: cokoliv řekneš je mimo, pokud to tak cítíš. v rámci tvé vztažné soustavy. ale celkově jsou to všechno jenom kecy pro pobavení se . (: tak čau

Prokletí
10. 06. 2002
Dát tip
Děcka, o co tu jde? ;o) m.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru