Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odkázáni na odkazy našich předků

10. 05. 2023
4
2
125
Autor
Danny

Hej, hola! Škola volá!

Rozhodl jsem se sepsat takový informativní informatický textík, třeba se někomu bude hodit. Třeba budu pro všechny Captain Obvious, ale tím lépe, alespoň se v internetovém prostředí dobře orientujete a to je fajn.

Bude se týkat problematiky internetových odkazů. Zcela obecně, zjednodušeně, uživatelsky.

Internet byl postaven na pěkném UNIXovém základě "všechno je text", z čehož vyplývá, že z jedné stránky na druhou je možno "donavigovat" se právě textem. Jak najít, kde vlastně zrovna jsem? K tomu slouží adresní řádek. Protože ho uživatelé mají tendenci ignorovat a také protože obrázky vydají za tisíc slov, ukážu vám jich hned několik, abyste se dovtípili, kde ve vašem prohlížeči tato vymoženost je. Zkrátka klikněte na tento odkaz (je ošklivý, protože pracuje s diakritikou) a uvidíte příklady obrázků, jak může tento řádek vypadat:

https://www.google.com/search?q=adresn%C3%AD+%C5%99%C3%A1dek&source=lnms&tbm=isch

a tam, právě tam se zadává, kam chcete na internetu jít (ne tedy do seznamu, do googlu... ale do adresního řádku).

a odtud, právě odtud se kopíruje odkaz pro vložení jinam

Pro vložení na Písmáka nám Olda udělal ikonku s řetízkem, stačí odkaz zkopírovat (ctrl + c), vložit (ctrl + v) a hotovo.

Trochu jsem koumal, jak to u ikony s řetízkem přesně funguje, ale zdá se, že první řádek je odkaz, druhý jeho popis a třetí je nepovinný.

Druhá možnost, jak odkaz získat do schránky je dát na něj pravé tlačítko a něco jako "kopírovat odkaz" - a šup, je také ve schránce.

Zcela zpětně a naopak: jak zjistit, kam nějaký odkaz vede? Podržte na něm kurzor myši a dole na stránce (úplně vlevo dole) se ukáže, kam ta podtržená písmena, která někam lákají, vlastně míří: což je dost důležité, protože hodíte očkem, jestli je to nějaká známá, důvěryhodná stránka (třeba jako Google, který jsem linkoval já výše) nebo nějaká past. Proto se vždycky hodí, než někam kliknu, podívat se dolů, kudy kudy cestička.

Ještě bych rád zmínil dvě (vlastně jedno, jde o ten stejný princip) úskalí - kdy váš odkaz, poslaný a nasdílený, na druhé straně nebude fungovat:  (1) přílohy a maily z vašeho webmailu: je to logické, protože v opačném případě by mohl kdokoliv na internetu číst vaši soukromou poštu (2) soubory z vašeho lokálního disku: stejný princip, jinak by kdokoliv na internetu mohl číst vaše soukromé soubory. Samozřejmě pokud vám v těle mailu někdo pošle odkaz např. na Písmáka, tak ten, zkopírovaný zvlášť a ven, fungovat bude (to je elementární logika) ale odkaz na nějakou přílohu, která je "v útrobách" té mailové aplikace ne.

Tak co? Jsme na konci a ani to moc nebolelo. Prosím dejte mi někdo vědět, jestli vám text k něčemu byl, třeba jsou tu samí internetoví matadoři a já nosím sovy do Athén.


2 názory

líbí se mi ten pohled na odkaz předků jako link.

Je to ještě vyšší level než když naši předkové jezdili na chatu a mladí tráví čas na chatu...


Část informací je mi známa, ale některé pasáže by mohly býr severosvahilsky a efekt by byl stejný.

Ale info si schovám.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru